A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Itt a piros, hol a piros ... - avagy Zánka és a nyilvánosság

2011.02.01. 23:49 :: Zánkanári

Elmúlt héten önkormányzati ülést ültek Zánkán. Gondoltam, közel egy hét elegendő lesz a jegyzőkönyv netes közzétételére, de csalódnom kellett. Sajnos ez esetben a Zánka TV sem bizonyult gyorsabb hírforrásnak. A legutolsó önkormányzati ülés náluk 2010. december 15-én történt. No de mindegy, nem adjuk fel! Áttanulmányoztam az általam is oly sokszor ostorozott zánkai honlap információtartalmát, úgymond a zánkai transzparenciát.

Az volt az érzésem, hogy amikor valakinek eszébe jutott egy jegyzőkönyvet, vagy jelentést feltenni az oldalra, akkor az felkerült. Az oldalon található jelentések, rendeletek nélkülöznek minden logikát, rendszert és a legjellemzőbb tulajdonságuk a következetlenség. Egyébiránt a közérdekű közzététel címszó alatt egyetlen dokumentumot talál a nyájas olvasó! Se előtte, se utána? Majd következik két év költségvetésének anyaga. No ez már tényleg vicc! 2004-ből és 2003-ból!. No, ennyit a zánkai transzparenciáról! Ennek köszönhetően úgy döntöttem, hogy átszaladok a 2008-as (!) - ugyanis ez a legelső és legutolsó - "Közpénzek felhasználásának nyilvánossá tétele 2008. évről" című jelentésen. Bár szívesen olvasgattam volna valami "ropogósabbat" is.

A jelentés tételesen sorolja az egyes civil szervezeteknek, kluboknak juttatott éves apanázst. szépen, rendben és sorban. És a sor végén egy tétel: Gázló egyesület részére 2008-ban a zánkai képviselő testület 200. 000,- Ft-ot juttatott működési támogatásként. Az összeg lehetne vita tárgya, de mielőtt bármit is gondoltam volna, megkerestem az egyesület honlapját. Egészen tetszetős darab! Szép képi megjelenéssel, áttekinthető szerkezetben, a teljességre törekedve mutatja be az egyesület áldásos munkáját, amit a környezet- és természetvédelemre való nevelés területén tesz. Ez a színvonal tükröződik honlapjuk letisztult arculatában és rendezettségében egyaránt. Ismereteim szerint egyébként az egyesület tevékenysége tiszteletre méltó, kívánatos, előre mutató és véleményem szerint is támogatandó!

Nagy természetességgel a Gázló egyesület beszámolói, közhasznúsági jelentései szépen sorban sorakoznak a honlapon. Felfigyeltem a 2008-as évre. Gondoltam megnézem. De nem hittem a szememnek: A 2008-ban valóban megjelenik Zánka az önkormányzatok sorában támogatóként, - nagyon helyesen! - de mindössze 20. 000,- Ft támogatással.

Bummm ...Krasssh ... Bannng! Mi van?

Tehát a kiinduló helyzet az, hogy egy önkormányzat - saját közzétett jelentése szerint -támogat egy jó célt 200.000,- Ft-tal, amiből 20.000,- Ft kerül az egyesület közhasznúsági jelentésébe. - A fellelt adatok szerint legalábbis ez az optikája.

Ha jól értelmezem az olvasottakat, akkor két lehetőség adódik egy kis elvárható magyarázkodásra: Egyrészt Zánka közpénzek felhasználásáról szóló jelentése pontatlan. Ezzel a változattal az a probléma, hogy ha ez tényleg így van, akkor hogyan tekintsünk az önkormányzat által közzétett egyéb adatra. Lássuk be, felmerül az emberben a kétely bármikor az önkormányzat által elénk tárt adatok pontosságát illetően. Ráadásul még azt sem gondolom, hogy szándékos lenne a tévedés. (ha egyáltalán az!) Ettől függetlenül nem lenne szebb a "bizonyítvány", amit településünket mindeddig kiválóan üzemeltető önkormányzatunk kiállítana magáról.

A másik verziót végig sem merem gondolni... (Ha merném, - feltéve, de meg nem engedve - azt a kérdést lennék kénytelen feltenni, hogy ha az önkormányzat jelentése helytálló, és valóban 200.000,- Ft támogatást szavaztak meg és fizettek ki az egyesület részére, akkor hogyan történhet meg az, hogy csak 20.000,- Ft "landol" az egyesület jelentésében? Hol a köztes 180.000,- Ft?)

Fenti kérdések persze mindaddig költőiek maradnak, amíg valaki a 2008-as testületből elő nem kapja adott ülés jegyzőkönyvét és egy kövér komment keretében meg nem válaszol rájuk. Addig is javaslom, a helyzet megértése érdekében gyakoroljuk a népi játékot:

Itt a piros, hol a piros ...

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr652632353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirr murr 2011.02.04. 06:56:19

Keves Kanári!

Látom senki sem szólt még hozzá.
Nehéz.
Szerintem az illetékeseknek kellene reagálni erre.
Megmondom őszintén mikor elolvastam napokig járt ezen az agyam.
Még mindig. Talán ez a legemészthetetlenebb cikk eddig a blogon.

Mirr Murr

Naplemente 2011.02.04. 10:22:50

Az az igazság, hogy nékem is kicsit értelmezhetetlen volt első nekifutásra a cikk, illetve tartalma, de a második, sőt a harmadik nekifutásra se értem világosan a cikk tartalmát.
Én a magam részéről soha nem hallottam erről a "Gázló egyesületről", persze ez még nem azt jelenti, - hogy nincs, nem, vagy nem jól, nem hasznosan működik.
Ez legyen az én bűnöm, nem figyeltem kellőképpen a dolgokra, de az aztán végképp érthetetlen - sőt, ha így történt - megmagyarázhatatlan, hogy a megítélt 200.000.- Ft, sőt ki is fizetett támogatás milyen módon landolt 20.000.- Ft-ként az egyesületnél. Valaki hozzáértő illetékes pénzügyi szakember elmagyarázhatná, ha tudja, hogy történhetett ez a rendkívül ügyes pénzügyi manőver. Ha ez tényleg így történt, akkor ez "csalás", vagy "sikkasztás". Nem tudom?? Ha erre sem lép az Önkormányzat, akkor valaki illetékesnek illene feljelentést tenni.
A védelmükben: lehet, hogy csak tépjük a szánkat, és csak egy sima gépelési hiba történt, valaki egy "0"-val kevesebbet ütött, de egy pénzügyi ellenőrzésnél ( vagy az sem volt??? - ennek ki kellett volna derülni. Kár, nagyon kár, hogy ez ügyben senki nem szólal meg, és ez a hallgatás csak az Önkormányzat helyzetét rontja.
Ha ezek a dolgok igazak, senki nem cáfolja,
akkor hol van, hol landolt a 180.000.- Ft. Várjuk a választ. Én abban reménykedem, hogy legalább Varga Zoltán, aki rendszeres olvasója az oldalnak, tovább viszi, megmagyarázza, vagy nyilatkozatra bírja az illetékeseket. Most segíts Varga Zoli, mert másban nem bízunk!!!

vargabor 2011.02.04. 12:46:17

Kedves Lányok, Fiúk ! Ma 9 órakor megnéztem az adatokat.Egyértelmü gépelési hibáról van szó.A poszt írójának is meg kellett volna erről győzödnie mielött alaptalanul vádaskodik.A szöveget olvasva már arra gondoltam, hogy az egyiptomi eseményeket is belekeveri.Sajnos van még egy elütési hiba, aki megtalálja egy üveg bort nyer. Különben köszönöm, hogy a hibára felhívta a figyelmet, de azért nem így kellett volna tálalni, nem volt elegáns.

Zánkanári 2011.02.04. 14:04:22

@vargabor: Kedves Zoltán! Sajnos azt kell, hogy mondjam, nincs igazad. Nekem nem feladatom egy ilyen információt fellelve a neten nyomozni, hogy mi az igazság. A blog dolga az, hogy rávilágítson problémákra. A feladatokat azok helyett, akiknek dolga lenne a jövőben sem tervezem elvégezni.
Nézzük miről szól ez a történet: Az önkormányzat is és az egyesület is közzétette ország és világ előtt az adatait. Az ebben rejlő ellentmondásra hívtam fel a figyelmet. A bejegyzésben általam felvázolt két magyarázat nem vádbeszéd, hanem valóban két lehetséges ok, ami miatt ez az anomália kialakulhatott.
A tálalást pedig kifejezetten elegánsnak érzem. Pontosan azért, mert vádaskodás helyett a bejegyzés felvillantja a lehetőségeket.
Mellesleg jegyzem meg, hogy véleményem szerint elvárható lenne egy hivatalosan közzétett önkormányzati dokumentumtól, hogy pontos adatokat szerepeltessen.
Nem a rossz hír hozójára kell haragudni!

andocsari 2011.02.04. 14:42:54

@Zánkanári: Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy egy hivatalos, közétett iratról véleményt lehet mondani, anélkül, hogy elkezdjen valaki a bürokrácia útvesztőjében megvilágosodást keresni. Én azt gondolom, hogy valóban köszönet jár érte, mert bizony "szemfüles" olvasó akár a végsőgik is eljuthat egy ilyen információval. Én azt hiszem elfelejtettünk gesztusokat értékelni, és helyén kezelni. Ha már ez felmerült bennem, mármint a gesztusok gyakorlása. Miért gondolja a helyi hatalom azt, hogy minden esetleges észrevétel, vagy eszmecsere, az ő ellenséges bírálata, miért nem azt gondolja, hogy azoknak a polgárainak, vagy népeinek véleménye, esetleg gondolkodása, akik neki bizalmat adtak. Gondolkodásukkal nem biztos, hogy ártani akarnak. A rávilágítást, figyelemfelkeltést, lehet okulásként, tanulásként, vagy segítésként is felfogni, és kezelni. Véleményem szerint igazán ez a cselekedet tenné naggyá, faluközösségünk vezetőit. A blog írójának csak köszönet jár, nem pedig "kioktatás". AA

mirr murr 2011.02.04. 21:11:34

@vargabor:
Kedves Zoltán!

"Mencshely-Nagyvázsony-Szentantalfa-Zánkai Társult Evangélikus Egyházközség"
Szerintem a Zánka község neve utáni i betű nem kell!!

Nyertem??

M.M.

mirr murr 2011.02.04. 21:12:28

@vargabor:
Izgalmamban kiment a fejemből: a Furmintot szeretem!

M.M.

palimadár01 2011.02.04. 22:37:31

@vargabor:
Kedves Vargabor!
Ma 21. 32-kor megnéztem az adatokat.Egyértelműen nem lehet kimondani,hogy gépelési hibáról van szó.( egy laikus olvasó egyáltalán nem kételkedik az adatok valódiságában) Miről lehet megismerni a nem valós adatokat?Mi a gépelési hiba: 20000 vagy 200000Ft, Erre nem válaszoltál.2008-ban készültek az elszámolások.( Senkinek nem tűnt fel, hogy hibás adat szerepel benne?) Ki írta alá? Senki nem jegyzi, csak úgy fent van egy táblázat.Ki vállalja érte a felelősséget?Jobban oda kellene figyelni szerintem, mi kerül fel az internetre.

Naplemente 2011.02.04. 23:51:20

Kedves palimadár 01. Kíváncsi természetű vagyok elismerem, meg talán egy kicsit alapos is, ezért én is utánanéztem a a Gázló Egyesület ügyeinek. Idézem:

A Gázló Környezet-és Természetvédő egyesület 2008. évi közhasznúsági jelentése. Készítette Vókó László elnök, legalább is ez az aláírás szerepel a jelentés alján.
Sok mindennel foglalkozik a jelentés, vagy nevezhetjük beszámolónak is, én azonban csak a támogatók, és a támogatásra átutalt összegeket sorolom fel: Szepezd 100, Köveskál 10, Kővágóörs 50, Mindszentkálla 20, Monoszló 10, Szentbékálla 20, Zánka 20,

Kedves Varga Zoltán, gondolom, hogy Te is ezt a jelentést nézted meg, azt viszont merész dolog ez alapján kijelenteni, hogy gépelési hiba történt, esetleg azt, amit már én korábban is mondtam, "hogy lehet gépelési hiba is", de ez egy ilyen dokumentumban megengedhetetlen, de a kettő nem ugyanaz, mármint, hogy gépelési hiba, vagy lehet az is.

Az megint gyanús, hogy az elmúlt 2 évben ezt a súlyos "tévedést" senki nem vette észre. Most még nagy biztonsággal csak azt lehet kimondani, hogy lehet 200, lehet 20 a támogatás összege, de én még most sem merném kijelenteni egyértelműen, hogy gépelési hiba.

A bizonylatoknak mindenképpen utána lehet nézni úgy a Zánkai Hivatalban, mint a Gázló egyesületnél.
Öntsünk tiszta vizet (esetleg) bort a pohárba, mert ez a faluban fellelhető suttogás tényleg senkinek nem jó.
Javaslom: Vókó úr is szedje elő a bizonylatokat ( remélem megvan ), és a Zánkai Hivatal is keresse elő ( remélem szintén meg van ), és azonnal kiderül mi is az igazság.

Akit érdekel a jelentés, a "neten" teljes terjedelmében megtalálja, érdekes olvasmány, csak kár az "esetleges" hibáért.
Naplemente.

vargabor 2011.02.05. 16:42:35

@mirr murr: Kedves Macsek! Gratulálok, jár a bor, javasolni fogom a hiba javítását.

palimadár01 2011.02.05. 17:31:49

@vargabor:
Az i-ért jár a palack bor, a 20000-200000-ért meg a felháborodás? Na neeeeeeeeeeeee!

mirr murr 2011.02.05. 20:41:50

@palimadár01:
Kedves Pali!
Kérem ne kisebbítse az érdemeimet!
Azt az i betűt nem volt könnyű észrevenni, ezt elhiheti.
((bár én valami nagyobb "súlyú" hibát kerestem))
ÁM!!!
Hogy ne tűnjön úgy, mintha csak a borra hajtottam volna: felajánlom!
Felajánlom annak a zánkai képviselőnek, (esetleg polgármesternek) aki Varga Zoltán után a következő regisztráló lesz itt a blogon!

Kedves közszereplők! Hajrá!

M.M.

Naplemente 2011.02.05. 21:15:06

Na ez a bor is megmarad, ha arra várunk, mármint arra a képviselőre, aki regisztrál.
Ennyire nem akarnak le......., de inkább nem is mondom, mindenki gondoljon amire akar. Lett volna idejük, főleg "OKUK", nem tették, szerintem ennyi.....N...te

palimadár01 2011.02.05. 21:15:25

@mirr murr:
Szia,Kandúr! Ügyes! Így is-úgy is!

mirr murr 2011.02.06. 08:36:31

@Naplemente:
Kedves Naplemente!
Mentalitása (írásai) alapján szerintem egy csillagjegy alatt születtünk.
Amikor látok egy kis esélyt, arra, hogy más legyen, rögtön nekiesek a világnak, aztán amikor már a nyolcadik falról pattanok vissza, akkor kicsit visszavonulok a vártornyomba. Kis magány és erőgyűjtés után aztán újra és újra...
Ennek a csillagjegynek a szülötte soha nem adja fel!!

Mirr Murr

Naplemente 2011.02.06. 08:55:24

@mirr murr: Kösz, hogy Te milyen jól látod a dolgokat, akár lehetnél egy jó lélekbúvár is.
Tényleg ilyen vagyok, néhányszor pedig keményeket koppantam, vissza is vonultam, de ha olyan témát találok, ami kedvemre való, ismét neki futok. Ilyen vagyok, sajnos néha tényleg falakba ütközök, - családon belül is - ez pedig tudom nem jó. Ez van. Üdv: Naplemente

zánka 2011.02.20. 18:27:31

Katikám!!!! hogy bebizonyítsam neked, hogy nem én vagyok,illetve voltam a naplemente, remélem megnyugtat, de tényleg. Sajnálom hogy rájöttél a turpisságra, úgyhogy most már nincs mit titkolni, eddig azt hittem, hogy Te vagy a nap...le..men...te. Emlékszel, mikor agitáltál a számitógépre, most már megvan, használom is.

bebíró 2011.02.22. 17:31:44

Kedves Zánka!
Örülünk, hogy van már számítógéped, és hogy használod is (-:. Legyen sok örömöd benne!
Üdv:Bebíró
süti beállítások módosítása