A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

A Birodalom visszavág - avagy Zánka véleményt kezel

2011.02.12. 10:00 :: Zánkanári

 

Nagyon jó felvetések születtek a blogon kicsiny településünk közlekedési helyzetével kapcsolatosan az elmúlt napokban. Gratula a kommentelőknek! Köszönet érte! Úgy gondolom, a téma megérdemel egy misét, nem sokára "celebrálom" majd. Jelen bejegyzésnek azonban egész más témát választottam: A hatalom és a nép viszonya Zánkán. Mert fontos látni, hogy hol élünk! Tudjuk: "A lét határozza meg a tudatot." (Powered by Géza Hofi.)

A hatalom hálójában vergődni nem egy kellemes érzés. Legyen az az államhatalom bármely ága. Gondolom abban egyetértünk, teljesen mindegy, hogy az APEH, a rendőrség, vagy a bíróság, esetleg a büntetés-végrehajtás keseríti éppen mindennapjainkat. Persze ennek a helyzetnek meg van az a diszkrét bája, hogy az esetek nagy százalékában nem véletlenül teszi. A törvényhozás kialakítja azokat a játékszabályokat, amelyek mentén az ország honpolgárai élhetik az életüket - polgári jog (PTK), büntetőjog (BTK) és társaik. Akinek ez nem sikerül, annak meggyűlik valamely szervvel a baja. Az ritkán fordul elő és inkább csak felsőbb szinteken, hogy ellenlábasok vádaskodásai miatt indul egyébként ártatlan ember ellen "hadjárat". A képlet viszonylag egyszerű: Ne sérts törvényt és nem lesz bajod! Ha törvényt sértesz, elkaplak. (Ez persze egészen leegyszerűsítve igaz.)

A fentiek alapján gondolhatnánk, hogy a törvénytisztelő állampolgárnak nem eshet baja. Még Zánkán sem! Sajnos azonban - véleményem szerint - "ez így, ebben a formában, nem igaz!" Persze nem kell semmi komolyra gondolni. Senkit nem fenyeget börtön, vagy magánzárka, bírósági tárgyalásokat sem tartunk a Polgármesteri Hivatalban, sőt a főtéren - hol is van? - való pellengér, akasztás, vagy megkövezés sem divat már régóta. (A hírmondó honismereti rovatában szívesen olvasnék róla, mi volt ezen módszerekhez a falu hozzáállása a középkorban, a török idők előtt.)

Ahogy én látom, nálunk egyszerűen csak karriereket törünk kerékbe, egyéni sorsokat akasztunk a szögre, ha érdekünk úgy kívánja, gyermekét egyedül nevelő édesanyát is megrángathatunk, ha gazdasági érdekeinknek fekszik keresztbe puszta létezésével, de akár vállalkozói egzisztenciákat, - azaz munkahelyeket! - is veszélyeztetünk, ha úgy hozza a "vaksi sors". Mert megtehetjük! Aki ellenáll, azt félreállítjuk, de kíméletlenül. (Zánkai harctéri helyzetkép, röviden.)

"Megjárja még a Novák!" - mondta az Egészséges erotika című filmben a "Ladagyár" - értsd: láda gyár, - igazgatója szegény renitens Nováknénak, mikor is az "elvetemült, nép ellensége" férj nem engedte nejének a sexuális típusú kérdőívet kitölteni. Ja, hogy ez a történet nem napjainkban játszódik? Ez már csak hab a tortán, de úgyis fogalmazhatnám, hogy ez itt a lényeg. Az idézet az "átkosból" való, - Tímár Péter első filmje rendezőként, amely évekig hevert dobozban különféle íróasztalokban és poros raktárhelyiségekben - mélyen a rendszerváltás előtti idők erkölcsi és társadalmi mocsarából, - nagy hatalmú párttitkárok és TSZ elnökök világából - ami ellen 1990 táján egy ország küzdött, hogy véget érjen. A fentebb leírt állapot azonban - véleményem szerint -  a rendszerváltást követő két évtized Zánkájára jellemző és mind a mai napig tart.

Nem arról van szó, hogy a rendeletek, helyi "törvények" ellen vétő, lázadó, semmirekellő - egyébiránt mégiscsak szavazó! - polgárokat "rendszabályoznánk" meg módszeresen, de a törvényekben rögzített szankciók alkalmazásával, hanem a látott példák alapján az az érzése támad az embernek, hogy az eltérő vélemény az, ami úton-útfélen kiveri a biztosítékot és ördögi, övön aluli cselekvésre ösztönöz. Ebben jelen zánkai gyakorlatunk különbözik az államhatalom kényszerétől ahol a törvények - még ha rosszak is - betartatásáról van szó, de különbözik az "átkosban" működő rendszertől is, amely legalább nem bújt a szabad demokrácia álcája mögé. Az a rendszer ugyanis azt mondta magáról, hogy "szocialista demokrácia". Megtanultuk, hogy a jelzővel - amit nem egészen értettünk, hogy miért kell - ellátott verziója a demokráciának ilyen reflexekkel működik. Negyven év regnálás után meg is dőlt szépen. De módszerei máig hatnak, és nem csak Zánkán.

Ma az országban, ahogy Zánkán is, jelző nélküli a működő demokrácia. Azt gondolnánk, hogy a köz szolgálata, a tehetséges választópolgár bátorítása, az elesett honfitársunk felsegítése és biztatása, támogatása a feladat annak érdekében, hogy jól menjenek dolgaink. Ehelyett, véleményem szerint azt látjuk, hogy kis falunkban a könyöklés és egymás eltiprása, érdekeink mentén történő politizálás, politikai ellenfeleink ellehetetlenítése, vagy "megvásárlása", azaz a hangos száj "betömése", a klientúraépítés az alkalmazott módszer. Aztán, miután mindenki jóllakott már körülöttünk, - és féltve jussát, szólni nem mer -  vagy a nép másik, gondolkodó fele "törött kezével vérző orrát törölgeti", akkor szabad a préda! Legyen az erdő, mező, sebes kis patak, toronyóra láncostul, vagy vadásztársaság. Minden mindegy, hiszen már mindenki "térdre és imára" ereszkedett körülöttünk.

Ilyen, demokráciának álcázott rendszerre van szüksége Zánkának? Ettől várjuk a megváltást, amikor saját "érdekerdejétől" senki sem látja már azt a bizonyos "választói erdőt"? (Ezért fordulhat elő ciklusról ciklusra, anélkül, hogy történt volna valami turizmusfejlesztés területén, minden jelölt legfontosabb feladatának tartja a turisztikai fogadóképesség fejlesztését. Aztán megválasztva jön a "nincs forrás" lemez. Mi pedig négy évig rágódunk azon, hogy "Mit mondott? Mé' mondta?")

De nem is kell folyton a hátuk mögé tekingetni. De nem ám! "Választói erdőnk" már nem a régi. Már nem akarja, - az elmúlt évek választási eredményeiből ez látszik, vagy legalábbis nem tudja elképzelni, hogyan kellene nekiállni - lebontani és átalakítani ezt a ciklusok óta félre siklott, elvetélt rendszert, ami csak idő kérdése, hogy egy jelentősebb botránytól megrázkódtatva maga alá temesse jeles képviselőit. Átalakítani a zánkai önkormányzatiságot egy olyan rendszeré, amelynek középpontjában nem a saját érdek, hanem a zánkai ember áll... Hajrá Zánka!

Amen

11 komment

Címkék: a közlekedés rendőrség apeh bíróság demokrácia stratégia hofi géza btk tímár péter kommentelők helyi politika ptk bv amen struktúraváltás hatalom hálójában vaksi sors

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr572654664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirr murr 2011.02.12. 16:44:20

Kedves Kanári!

A "Jedi visszatér" részre meddig kell várni???

M.M.

Zánkanári 2011.02.12. 19:34:54

@mirr murr: Kedves MM! Ha ezzel a lendülettel mennek a dolgok Zánkán, hamarosan!

andocsari 2011.02.12. 20:44:53

@Zánkanári: Kedves Zánkanári! Zseniális az írás, briliáns! Annyival egészítenám ki, hogy mindez a XXI. században.
Nem gondoltam, hogy megismétlődhet mégegyszer az, hogyha nem lehet azon bosszút állni, akire haragszik valaki, akkor meg kell keresni a hozzá legközelebb állót, és rajta példát statuálni. Az meg már csak egy kis "aprocitás", hogy Zánka vonata robog a szakadék felé. Ha hiszitek, ha nem a "rátóti csikótojás" jutott az eszembe.
Megpróbáltam viccesen megközelíteni ezt az egészet, amit meg mondok őszintén, elég nehezen ment.

lidércfű 2011.02.12. 22:44:20

Kedves Zánkanári!
Ennél jobban lehetetlen lenne leírni, hogy mi folyik Zánkán.(Mióta a nagyhatalmú polgármesterek világa van!)Egy ilyen kicsi faluban, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, akár "élhetnénk boldogan is míg meg nem halunk.." De itt példátlan események zajlanak, pontosan úgy , ahogyan fölvázoltad.Nem lehet egy önálló jó gondolatod, véleményed,el sem mondhatod, mert ha nem egyezik a hatalom véleményével, érdekeivel, akkor már ki is vagy "nyírva". Mindegy , hogy zánkán élsz,hogy megfelelő képzettséggel, szakmai tudással, gyakorlattal, tapaztalattal rendelkezel,évtizedeken át ezért a faluért, az itt élő közösségekért munkálkodtál önzetlenül. Nem számít...itt semmi nem számít!!Ha nem tudjuk "megvenni", "száját betömni",(ahogy írtad) akkor nincs más hátra, vesszen!! És hogy miért tartunk itt?
Idézek néhány sort a 2002.Októberi Hirmondó cikkéből.
A mi Európai Uniónk.-irta T. Horváth Lajos
"A falu közösségeivel való törődést nem győzhetik le önző egyéni érdekek, törtetések, szűkebben vett érdekviszonyok.A közjót előmozdító egyénekre nagyon is figyelni kell, hisz Ők viszik előre a faluközösséget!
A tét nagy: nem mindegy, milyen összetételű lesz az új képviselőtestület, ki kerül a polgármesteri székbe!
A SZOLGALELKŰSÉGET ELUTASÍTÓ,a NYÍLTSÁGOT a NYILVÁNOSSÁGOT,az ÉRDEMI VITÁKAT és a KÖZÖS MUNKÁT felvállaló,HITELES személyiségeknek van helye Zánka új önkormányzatában!"
Talán el kellene meditálnunk azon mit is jelentenek ezek a sorok!!
SZOLGALELKŰSÉG-mely által az ember a nála hatalmasabbnak feltétlenül és meggondolás nélkül engedelmeskedik, akkor is ha a parancsolt dolog önmagában rossz.
A szolgalelkűség rombolja az objektív erkölcsi rendet és az emberi kapcsolatokat.
mert a felettessel szemben megalkuvóan hajlongóvá, a vele egyenrangúval vagy alárendeltjével szemben kegyetlenné teszi az embert.És valójában milyen is az új képviselőtestület? Kérdem én, ki számít hiteles embernek? Aki " vizet prédikál és bort iszik"? Számomra az a hiteles ember, akinek a tettei összhangban vannak, a szóban vagy írásban elmondott gondolataival, véleményével az adott kérdésekben.
Csodálatos gondolatok, csak az a baj, hogy miután elfoglalják képviselői székeiket választottaink, mintha valami amnéziás állapotba kerülnének.("Amnézia" -emlékezőképesség meggyengülése vagy teljes elvesztése.)Gondolkodjunk közösen miért is tartunk itt?

zánka 2011.02.13. 00:14:55

Kedves Ari.
Kár azért ennyire túlzásba esni, hogy idézzelek: "Zseniális" "Briliáns", ez nem igaz így, - jó dolgokat ír Kanári barátunk, de kár lenne így felmagasztalni, mert még el hizza, bocs. el bizza magát. Kár lenne!!! Ez egy leírt, aránylag jól leírt vélemény, de semmi több. Kétszer elolvasva - kicsit meditáltam, hogy erre, meg főleg az Ari felmagasztaló szövegére vajon mit is tudnák hozzáfűzni? Ennyi sikerült.
Még valami, én sem nagyon kedvelem, - sőt - a jelenlegi, általunk megválasztott vezetőinket, de az egy kicsit erős, hogy ha valakinek más a véleménye, ki van "nyírva". Ez butaság. Példa erre - a már jó ideje folyó véleményoldal, amit mi írunk minden kicsinálás, kinyírás nélkül. Hála Isten.
Egyébként Ari a kinyírás szót nem Te Írtad.

andocsari 2011.02.13. 02:03:51

@zánka: Kedves zánka! Írtad, hogy kétszer olvastad el, és meditáltál az írásról. Gondolom akkor rájöttél, hogy ennek elsősorban nem a "kinyírás", hogy szavaddal éljek a lényege, és ezért tartom annak, amilyen jelzővel illettem. Szerintem ennek az írásnak a meghasonulás a lényege, lidércfű hozzászólásából azt szűrtem le, hogy Ő is így értelmezte. Le is írta, azt hiszem mindenki számára egyértelműen, és világosan. Mi az oka a meghasonulásnak? Az írás erre is elég egyértelmű választ ad. A probléma, és a baj az, Kedves zánka, hogy ez sajnos nem vélemény, hanem ez a valóságos helyzet.
Nem gondolnám, hogy Zánkanári az én dicséretemtől bízná el magát,( bár én nem őt magasztaltam, hanem az írást) ugyanis meggyőződésem, hogy ő tisztában van a képességeivel, az értékeivel, és nem visszaél, hanem él vele. Én csak tisztelni tudom őt ezért.
A példát, amit felhoztál csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy egyáltalán nem vagyok efelől meggyőződve. Azt mondják, "csak nyugtával dícsérd a napot!".

zánka 2011.02.13. 10:58:22

Kedves Ari. Véleményem szerint - ha szabad elmondanom mindenféle kioktatás és ledorongolás nélkül - hozzászólásod kissé zavarosnak tűnik, mert hogy is lehet élesen elválasztani egy leírt "szöveget" a szerző, megfogalmazó személyétől? Sehogy!!! Csak az a kérésem, hogy ne kezdjél ismét filozófiai magyarázkodásba, mert ha már meg kell magyarázni, hogy ki mit ír - írt, annak mi a tartalma, az egyes megfogalmazások, az egyes szavak mit is jelentenek, az már régen rossz. Egyébként is bízzuk ezt Zánkanárira, nem kell Őneki fogatlan, bocs fogadatlan prókátor, ha akarja majd elmondja, mi a véleménye.
Csak ez a "briliáns", "zseniális" kiszólás ne lenne, kimondom őszintén nékem ez amolyan alányalásnak - bocs a nem igazán jó szóért - tűnik. Sajnálom, mert véleményem szerint sem maga a "cikk", sem pedig a szerző - remélem - nem igényli ezt a kínos "felmagasztalást". De ha Te ezt így érzed, érezted, természetesen szíved joga, hogy leírjad, elmondjad, nékünk olvasóknak meg jogunk, hogy értelmezzük, úgy olvassuk, ahogy az le vagyon írva. Ugye nem baj, hogy én egy kicsit másként látom a dolgokat, én is tudom, hogy sok a gond, sok a probléma, de senkinek nem javaslom haragból, dühből nekimenjünk egymásnak. Nem ártana, ha meghallgatnád a nem blogoló, de azt elolvasó embereket, hogy mi a véleményük a bejegyzésekről, - az enyém sem kivétel - biztos lehetne változtatni a stílusunkon - is.
Egyébként honnan veszed azt a megállapítást, mintha valaki - akár én - azt mondta volna, azt írta volna le, hogy: idézem, pontosan, mielőtt ebből is vita kerekedne: "ő tisztában van a képességeivel, az értékeivel, és nem visszaél,hanem él vele". Hajrá, így van!!! De ezt senki nem mondta, senki nem cáfolta, ez a Te tolladból származik. Ezt nem megrovásként mondom, természetesen mindenkinek, "Neked" is jogod azt leírni, amit érzel, és valósnak vélsz, a sok sok véleményből, hozzászólásból kerekedik ki - nagyon remélem - végül az igazság.
Hidd el Ari, a legtávolabb az áll tőlem, hogy kioktassalak, hisz se jogom se erkölcsi alapom nincs hozzá, de néha nem tudom hova tegyelek, de ez legyen az én gondom, majd csak megbirkózom vele. Ha válaszolsz, remélem igen, az a kérésem, hogy ne indulatból tegyed, mert az a legrosszabb tanácsadó. Üdv.

andocsari 2011.02.13. 13:00:57

@zánka: Kedves zánka! A cikket azért találtam nagyon jónak, mert én azt gondolom, hogy a problémáknak ez az alap oka. A felmerülő gondokat okozatnak, vagy következményeknek tartom. Lehet az okozatokat ad-hoc módon pillanatnyilag megoldani, de ettől még a valódi probléma nem szűnik meg. Ez olyan mint a kiszakadt nadrág esete. Toldozgatni-foltozgatni lehet, de mindig továbbszakad, és egyszercsak nem lesz hely már több foltra. Távol áll tőlem, hogy fejeket akarjak hullani látni. Azt azonban nagyon is szeretném, hogy a "FEJEK" elgondolkodjanak azokon, amik ebben a blogban is ( az egészre értem, nemcsak erre az egy bejegyzésre)elhangzanak, és meditáljanak azon, hogy lehet, hogy van igazság ezekben, amikról írunk, vagy megjegyezzük. Próbáljanak önkritikát is gyakorolni, és változtassanak a hozzáállásukon, ugyanis nem mi vagyunk értük, hanem ők vannak mi értünk, továbbmegyek, ők vállalták is ezt, hogy mi értünk lesznek. Hiszem, hogy minden ember tud változni.
Kedves zánka! Egyáltalán nem indulatosak az írásaim, sőt Te magad írtad, hogy filozofálgatok. A filozofálás és az indulat nem fér meg egymással. Lehet, hogy volt idő, amikor szenvedélyes voltam a közügyekkel kapcsolatban, de ez az idő már elmúlt. Te most indulatossággal, előzőekben (Naplemente) sértettséggel illettetek. Valószínű ennek oka lehet az is, hogy névvel vagyok itt, és elég sokan ismerték a faluban a ténykedésemet. Egy "plátói" kérdés: Lehetnék szerinted sértett, és indulatos? Nem kell rá válszolni. Én nem vagyok egyik sem. Nincs szükségem, és nincs is szándékomban ezt bizonygatni. Aki elhiszi, elhiszi, aki meg nem, hát Istenem!, tudomásul veszem.
Igen, van véleményem, és a "tollamból fakad", mint ahogy másnak is van, és az ő "tollából fakad". Ebben semmi kivetni valót nem látok. Erről szól ez az egész. A szubjektív véleményem az, hogy ezt a blogot ellenzékiségnek, esetleg továbbmegyek ellenségnek tekintik néhányan. Nem erről van szó. Senki nem akar "Palota Forradalmat". Egyáltalán nem látom azt bajnak, ha a falu lakói aggódnak saját sorsuk, és jövőjük alakulásáért. Azt pedig haladásnak látom, hogy ennek már nemcsak az utcán, vagy szűkebb összejövetelen adnak hangot, hanem ezen a módon is, vagyis leírják.
Engem nem kell tenni sehova. Nagyon jó helyen vagyok ott, ahol vagyok. Világ éltemben liberális gondolkodó voltam. Sokan ezt elítélik, mert azt tartják " hogy ingadozik, mint a középparaszt" (nem sértés, az átkosból való). Az én olvasatomban pedig azt jelenti, hogy "nem kell kiönteni a fürdővizzel a gyereket is". Ami jó, azt meg kell tartani, sőt továbbvinni, ami pedig már nem működik, azon változtatni kell, hiszen az idő múlásával a körülmények is változnak. Általában ezt, fejlődésnek mondják. Én azt hiszem továbbra is filozofálgatok, a sok vélemény közé befér ez is, úgy hiszem. Üdv. AA

zánka 2011.02.13. 13:25:28

OK. Inkább fejezzük be!!! Ebbe így, ilyen körülmények között nem akarok mélyebben belemenni. Aki valamit nem akar megérteni, az nem is fogja, és mindig másról "csacsog" mint ami a kérdés, és nem tűri el, hogy másnak más a véleménye. Lásd még VZ-t.
A fél falu lehetne sértett és indulatos, de minek????? Nincs olyan ember akinek ne lenne valamilyen oka(bármilyen), valamin megsértődni. De nem ez a megoldás. Oszt jónapot.

lidércfű 2011.02.15. 23:55:46

Kedeves kommentelők!
Nem gondolom, hogy közvélemény kutatást kellene végeznünk és azzal kellene foglalkoznunk, hogy a nem blogoló, de azt olvasó embereknek mi a véleménye a bejegyzésekről. Majd ha úgy döntenek, hogy leírják a véleményeiket egy - egy téma kapcsán, akkor igen! Majd akkor tudomást veszünk róla. Minden bejegyzés valamennyi olvasóban valamilyen gondolatokat elindít, s természetesen ehhez valamilyen érzelmek társulnak akár negatív, akár pozitív (lehet düh, félelem, harag,bánat, öröm...) s ez nyilván az egyes hozzászólásokban tükröződik, kifejeződik. Ezt én nem rónám fel hibának és nem cikiznék ezért senkit. Ha nem így lenne, borzasztó unalmas lenne olvasgatni!! (Volt olyan bejegyzés például, amin én napokig tudtam nevetni, ha eszembe jutott.És van olyan amitől dühös leszek.)Az észrevételeket nem erre kellene kihegyezni!!! A blogírásnak végül is pontosan az a lényege, hogy egyrészt gondolatokat ébresszen a "fejekben" azáltal, hogy rávílágítunk a mindennapi életünkben előforduló jelenségekre, gondokra, problémákra, rendellenességekre, másrészt arra serkentsen embereket, hogy igenis fogalmazzák meg és juttassák kifejezésre véleményeiket azokban a kérdésekben amelyekben változást, jobbítást szeretnének elérni. Ne menjünk el olyan dolgok mellett szó nélkül, közömbösen amelyekért közösen szót emelve, jobb mederbe terelhetünk ügyeket. S ezzel közelebb kerülnénk a megoldáshoz! Anélkül nem nagyon sikerül változnunk, változtatnunk, hogy nem fogalmazzuk meg kritikusan, hogy mit nem tettünk meg, mit tettünk meg de nem jól, mert hibás lépés volt, és mi az amit nagyon jól csinálunk.Pozitív vagy negetív kritikánk kifejezése nagyon fontos!!Bár elismerem, sokszor nagyon fájdalmas is !
Igenis érezze az általunk választott Faluvezetés, hogy nem csak 4 évente egyszer olvassuk és hallgatjuk, hogy ők mit szeretnének kis falunkban tenni,és milyen magatartást tanusítanak mint választott tisztségviselők, hanem nap mint nap érezzék, hogy minden szem és fül rájuk fókuszál és észrevesszük, s ha úgy adódik helytelenítjük tetteiket, amikor elfelejtik, hogy Ők vállaltak szolgálatot Zánka minden Polgáráért és nem fordítva.!

Zánkanári 2011.02.16. 22:38:06

@lidércfű: Kedves Lidércfű! Örömmel vettem kommented, mert ha a bejegyzésem Zánka általam legkomolyabbnak ítélt problémájában hatolt "velőig", akkor a hozzászólásod két kézzel ragadta üstökön a lényeget. Ugyanis a hatalom gyenge társadalmi kontroll alatt gyorsan a bennük résztvevők arcára formálja magát. Márpedig Zánkán a demokrácia elmúlt húsz évére jellemző volt a csekély érdeklődés, ezáltal az önkormányzati működés alacsony társadalmi kontrollja. Éppen ezért fontos, hogy valamely formáját működtessük a nyilvánosságnak. Azt gondolom, nevelő hatású lehet!
süti beállítások módosítása