A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Mikepércs - avagy Zánka kulturálisan együttműködik

2011.03.28. 21:29 :: Zánkanári

Nem terveztem, hogy ilyen gyorsan jön a következő bejegyzés, de - amint azt tudjuk jól -  "a téma az utcán hever". Pontosabban manapság az interneten.

Teljesen gyanútlanul nézegettem szokásos módon a Zánka TV honlapját információkra éhesen, amikor a hírek böngészése közben kimerevedett a pupillám. Ez itt a vég. - gondoltam, de nem, csak egy "normális" hír a mai Magyarországon: "Zánka Mikepérccsel tervez közös kulturális együttműködést"Ez hihetetlen! Mi jön még? Japánban földrengés, meg cunami, nekünk meg ez jutott.

Elképzeltem ...

... amint Polgármesterünk álmatlanul forgolódik éjszakánként ágyában keresve Zánka kulturális kitörési pontját. Mert nem mehet ez így tovább! Igaz, volt egyszer egy Willenzheim, elvitte az érdektelenség. - Megjegyzem, Zánka büszkén vallja német gyökereit. Aztán kalandoztunk már Erdélyországban is, jót kirándultunk, elmosta az idei költségvetés hullámverése.  Gyökerek nélkül tántorogni a világban mégsem megy. Sodródni mindenféle széllel, mint az őszi falevelek. Szörnyű! Aztán egyszer csak az éjszaka közepén felül, megtörli csatakos homlokát, mint a szőlőművelő kapálás közben, az elme megvilágosodik, és Polgármesterünkből izgalommal vegyes megnyugvástól ragyogó arccal buggyan ki a megoldás: Mikepércs!

"Ez azért má' valami!" - mondta egykor Hofi, aki ma jót röhög magában az egyik felhő szélén ücsörögve rajtunk, és csak azt sajnálja, hogy nem mondhatja az arcunkba  a tutit.

Egy település életében egyértelmű törekvés az együttműködés más, esetleg távoli településekkel is. Számos példát láttunk már erre szerte az országban. A vezérgondolat mindig az identitás, az adott település gyökerei, hagyományai, múltja. Legyen az nemzetiségi gyökerek, név azonosság, a túrós rétes, vagy bármi, ami összeköt. Mindegy mi, de valami legyen, ami a lakosság érzelemvilágára hat, mert nélkülük üres kontraktusok, cél nélküli pénzköltés az, ami elvégezhető.

Zárójelben jegyzem meg, hogy a Willenzheimi együttműködés elfojtása szerény véleményem szerint azért minősül bűnnek, mert ez a kapcsolat már nem csak a hivatalos színtereken zajlott. A két település klubjainak együttműködése, a lakosság szöveteinek együttműködése már-már gazdasági előnyökkel kecsegtetett, amikor mesterségesen elhaltak, bedugultak a hivatali csatornák, és elmúlt az egész. (Mi a fontos? - kérdem én.)

Tévedés ne essék, tisztelettel gondolok ismeretlenül is Mikepércs lakossága irányába. Tisztességes magyar településnek gondolom, tisztességes magyar emberekkel. Nem ez a gond. A problémát az együttműködés motivációjában fedezhetjük fel. Egyszerűen tegyük fel a kérdést: Miért lett hirtelen olyan fontos ez a kulturális kapcsolat Mikepércs településsel? És válaszoljuk meg szépen, nyugodtan: "A jövőben az állam részéről pályázati formában jelentős segítséget fognak nyújtani azoknak a településeknek, akik kulturális együttműködést alakítanak ki egymással, így színesítve saját programkínálatukat. Ezt Halász János államtitkár, a Városok-Falvak Szövetségének elnöke mondta egy füredi konferencián."  (Zánka TV)Most már értjük?

Nem túl bonyolult dolog ez. Az, hogy az állami finanszírozás összeerőltet össze nem való településeket, saght shon! Ugyan már! Mit foglalkozunk vele? Az a lényeg, hogy legyen pénz. Mire? Teljesen mindegy, amire az állam ad . Ha legközelebb arra írnak ki pályázatot, hogy merjük ki a vizet a Balatonból, vagy kézzel gyűjtsük össze a szúnyogokat, vagy zabot kell hegyeznünk ..., pályázni fogunk az már biztos. Mert kell a pénz!

Sajnos ilyen világban élünk és ez felháborító!

 Jó néhány éve figyelemmel kísérem egy közeli vállalkozó életútját, tevékenységét. Az elején nem értettem mit miért tett. Ma már értem. Amire állami támogatás került kiírásra, abba az irányba fejlesztette vállalkozását. Ennek köszönhetően vagyonának minimum 30 %-a  állami forrásból származik. Erre mondják Amerikában: "Ügyes!"

A problémát abban látom, hogy az állam mára már a közszférában is megteremtette ezeket a viszonyokat. Az önkormányzatok feladatfinanszírozása a béka segge alatt két méterrel jár. Így marad a pályázat, amiből valami eredményt fel lehet mutatni. Ez a helyzet azonban deviáns önkormányzati működéshez vezet, lásd: Zánka és Mikepércs!

Uram, irgalmazz!

8 komment

Címkék: együttműködés pályázat önkormányzat polgármester rendezvények hofi géza mikepércs zánka tv tágra nyílt szemek

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr792780259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

világutazó1496 2011.03.29. 20:25:28

Kedves Kanári!

Örülök, hogy ismét "dalolod" a híreket.
Megleptél ezzel a testvértelepülés bejelentéssel. Érdekes.
Mivel még sose hallottam erről a településről- elképzelhetően hiányos földrajzi ismereteim miatt- fogtam a netet és beütöttem a keresőbe.
Hát, lehet, hogy azt hiszitek a honlap ügy a mizériám, de! MICSODA HONLAPJA VAN MIKEPÉRCSNEK!
Érdemes megnézni!
És lehet, hogy ez lesz a közös szál? Esetleg kölcsönadhatnák a honlapkészítőjüket, vagy elláthatnának minket néhány tanáccsal, ha már így "összetestvérkedtünk".

palimadár01 2011.03.29. 20:44:29

Mikepércsnek valóban irigylésre méltó honlapja van. Elgondolkodtam azon, mit csinálnának gyerekeink a településen egy héten keresztül. Ami ott van , nagyon jól el tudják adni.
A pályázatok miatt kellett nekünk ez a kapcsolat? Nincs más, ismertebb település kicsi hazánkban, na mindegy . Ez van, ezt kell szeretni. Remélem, jobb és gyümölcsözőbb kapcsolatot tudunk kialakítani ezzel a településsel, mint amelyekről Zánkanári említést tett.A nemzeti Kulturális alap pályázatait elolvasva nem tudom, miért is kell nekünk ez a település. valakinek biztosan fontos.olvassatok,érdemes!
www2.nka.hu/OPPortal/portal/cn/DefaultContainerPage/Kezdolap;jsessionid=C3D864E0F933A5D0239ECE40E750DA90
index.hu/belfold/2011/03/29/sajat_palyazataikat_biralhatjak_el_a_kulturalis_szervezetek/

palimadár01 2011.03.29. 21:04:42

Még valami. Bóka és Kósa biztosan kamatoztatja kapcsolatait, bevonva a környékükön lévő települések polgármestereinek "voksát". Nekünk is csurran-csöppen majd valami idővel. De nem értünk fog történni az együttműködés és a pályázat.Csak "vonzáskörzet" vagyunk . Miért nem tudunk közelebb találni egy települést?
Mire fogunk pályázni?Mennyi pénzünk van rá? Mert ugye az állítólag nincs?És még sorolhatnám., mert ma értem, holnap érted alapon történnek a dolgok manapság(vagy csak értem?)

Zánkanári 2011.03.30. 22:39:22

@világutazó1496: Kedves világutazó1496! Abban én is látnék fantáziát, ha weboldal ügyben alakulna ki településeink között együttműködés. Még a fölött is szemet hunynék, hogy a Zánkaiak 90 %-ának fogalma sincs, hol van Mikepércs.

nyúlcipő 2011.03.31. 20:01:27

Zánka-Mikepércs
Szegény Hofi Géza jut az eszembe erről a
melegen ajánlott kapcsolatfelvételről.
Hát mennyit fialjon a malac elvtársak,mennyi
a terv?
Nem tudom,hogy Bóka úr szeret-e jobban
Debrecenbe menni,vagy Kósa úr Balatonfüredre,
de ez mellékes.A két város megengedheti
magának a kapcsolatfelvételt annak minden
hátrányával együtt is.Csak egy dolgot felejtettek el,ahogy Hofinál is:nem beszéltek a malaccal.
Hajrá Zánka!

zánka 2011.04.01. 09:02:51

Kedves kommentelők. Óva intelek benneteket - saját tapasztalatomból kiindúlva tudom - ne ítéljetek előre!!! Nékem sem igazán tetszik ez a Mikepércs kapcsolat - felvétel, de egyenlőre nem tudhatjuk, hogy kinek az agyából pattant ki az Isteni szikra, hogy pont ővelük kell felvenni a - remélem két oldalú kapcsolatot. Ez bárkinek lehet az ötlete, ezért mondom, hogy ne varrjuk simán a polgármester nyakába, mert lehet, hogy én voltam az ötlet gazdája.. Valaki, aki tudja - jó lenne ha elmagyarázná, hogy miért éppen Mikepércs???, én egyáltalán nem akarom Őket megszólni, ledegradálni, de miért éppen Ők? Lehet, ha többet megtudunk a dolgokról, megértjük, elfogadjuk a döntést, de így, hogy tényleg a többség azt sem tudja, hogy hol van ez a falu. Ettől még lehet egy kiváló kulturális értékekkel rendelkező település, de legalább is én nem nagyon hallottam róla eddigi életemben.
Nékem a legnagyobb gondom az, hogy megint megszületett egy döntés, amit nem előzött meg semmiféle egyeztetés a "NÉPPEL", a falu érdekelt lakóival.
Én kérem az illetékeseket, magyarázzák el a dolgok menetét, - ez lehet a polgármester, az alpolgármester, esetleg a jegyző, - nékem nagyon gyanús valami "családi kapcsolat", - ez nem baj, ne értsen senki félre, de akkor nevezzük nevén a gyermeket.
Hát igen, igaza van nyulcipőnek, aki idézte Hofi Gézát ----"nem beszéltek a malaccal", és ez az örökös gond nálunk, mivelünk, a falu lakosaival mindig csak a tényt, a végeredményt közlik, és ez a nem jó, legalábbis nekem ez így nem jó, ez ellen próbálok örökösen ágálni, tiltakozni, sajnos alig valamilyen eredménnyel. Már korábban írtam nem hallják meg az arra illetékesek, vagy nem akarják meg hallani (ami a legvalószínűbb) a véleményünket, hiszen még olyan messze a következő választás, majd akkor bezzeg lesz a nagy odafigyelés a nép hangjára!!!!

zánka 2011.04.01. 22:13:00

Kedves blog társaim! Én most nem hozzászólást akarok kreálni, írni, bármelyik témával kapcsolatban, hanem egy ma esti kellemes élményemet szeretném megosztani veletek.
Ma ismét műsort adott kis falunk első zenei "együttese", a Na Ná, megvendégelt bennünket, (nem tudom ki, kik voltak az adományozók, kik voltak akik pogácsával, finom süteményekkel, nagyon ízletes zsíros kenyérrel kínáltak bennünket, na meg teával, borral, üdítővel. Egyszóval nagyon kellemes este volt, nagyon aranyosak, kedvesek voltak a gitárosok, énekesek, - na és a közönség - jó érzés volt látni a majdnem telt házat, a hatalmas tapsokat egy-egy szám után. Sajnálhatja aki nem jött el, de gondolom a Zánka TV-n látható lesz, mert a Vass Gyula végig kamerázta a műsort, remélem rövidesen adásba is kerül, ajánlom mindenkinek. Azt is meg kell jegyezni, hogy ez egy nagyon lelkes amatőr együttes, akik igyekeznek új szín foltot becsempészni falunk életébe. Köszönjük a szép estét lányok, fiuk. Szerintem ki fog ez alakulni.
Gratulálunk, gratulálok !!!!!! mindenkinek, aki bármilyen formában is, de segítette, támogatta, vagy csak végig tapsolta az estét. Tomi - nem gondoltam, hogy ilyen jó hangod van, Szilvi és Violetta - nagyon szép a hangotok, meg a "GIDÁK" is aranyosak voltak, na és a Berián..... Ő is nagyon ügyes. Hajrá fiuk, hajrá lányok, szép volt, kellemes este volt. Köszönjük!!!!

Zánkanári 2011.04.02. 21:18:27

@zánka: Kedves Zánka! Azt mindenki érzi, hogy itt nem Mikepércsről van szó, még kevésbé a mikepércsi emberekről. Véleményem szerint Mikepércs egy magyar település, a maga értékeivel és titkaival, ugyanúgy, mint bármely más település. Itt arról az attitűdről van szó, amit a szocializmus éveiben már megtapasztaltunk: "Az a jó nekünk, amit a vezetők mondanak." Az, hogy nem érted, vagy Te nem ezt akarod, az mindegy.
Az üggyel kapcsolatban rossz érzéseim támadnak. Visszatér a múlt. '90-ben nem gondoltam volna, hogy valaha is Magyarországon újra a sorok között kell majd olvasnunk, de e felé haladunk. És ebben a folyamatban sem Mikepércs, sem Zánka nem számít.
Sajnos!
süti beállítások módosítása