A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

A Jedi visszatér - avagy Zánka és a médiaegyensúly

2011.02.17. 22:52 :: Zánkanári

Úgy érzem, nagyon innovatív településen élünk, kedves zánkai polgártársaim. Zánka mindig megelőzi a korát, ezt meg kell, hogy állapítsam. Amíg kormányunk napjainkban vívja élet-halál harcát a világgal a totális médiauralom megteremtése érdekében, addig csendes, kicsiny falunkban ez a status quo évtizedek óta békés, rendezett körülmények között megvalósult. Az országos médiaharcot hagyjuk, hiszen ráhatásunk kevés, de a zánkai helyzettel érdemes foglalkoznunk, ha már egyszer itt éljük mindennapjainkat.

Abban semmi kivetnivalót nem látok, hogy településünk önkormányzata régóta fontosnak tartja a lakosság tájékoztatását arról, ami a testület és a falu által működtetett intézmények háza táján történik. Kell egy ilyen orgánum, bár a megjelenés gyakoriságával már véleményem szerint gondok vannak. Olyan ritkán jelenik meg, hogy elveszíti minden aktualitását, szimpla "históriává" válik.Két, három testületi ülés történéseiből válogat, de nem mutatja be a döntések előzményét, hátterét, nem elemez, csak nyuszifülekkel felsorol. Sok esetben olyan szűkszavú a tájékoztatás adott döntésről, hogy a "földi halandó" csak néz maga elé bután, mert nem ért belőle egy kukkot sem. Hát ennek meg így mi értelme van? - kérdezhetnénk némi joggal. Azt már egyszer említettem itt, hogy a lap legnagyobb érdeme a helytörténeti publikációi. Látszik, hogy szerkesztő urunk történész, nem újságíró.

A másik - kicsit rövidebb múltra visszatekintő - médiánk a korábban önszorgalomból kialakított, majd mára már jelentős összeggel az önkormányzati kasszából is finanszírozódó Zánka TV. Ezzel sincs semmi baj! A TV a finanszírozásért cserébe jó színvonalon közvetíti a testület üléseit, tudósít a közéleti eseményekről, a művelődési házban működő klubok életéről, gyártja egyéb műsorait. Rendíthetetlenül, szenvedéllyel, hozzáértéssel. Mégsem tartja be vele szemben a szerződésben vállalt kötelezettségeit a megbízó önkormányzat! Bár ezt nem is értem. Ha kötök egy szerződést egy szolgáltatásra, hosszabb távra, azt azért kötöm, hogy mindkét fél számára rögzítsük a feltételeket ugyancsak hosszabb távra. Ezáltal mindenki tud tervezni. Nem azért kötünk szerződést, hogy legyen mit áthágni. (Arab kultúrákban szokás, hogy "én adtam a szavam, én is vehetem vissza". Az európai együttműködések világában ez finoman szólva nem szokás! Nálunk, Európában egy adott szót akkor is betartok, ha ez rám nézve - a megváltozott körülmények hatására - már nem előnyös.) A magyar nyelv egyszerűen fogalmaz: "Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó!" Úgy tűnik, a gyermekkorban elsajátított alapigazság az évek múlásával halványodik. Kár ...

Harmadik "közszolgálati" médiánk, a települési honlap azonban egyenesen gyalázatos. Az arculata Noé előtti, a '90-es éveket idézi, pedig azóta már hol tart a világ... (Tessék megnézni a környező települések honlapját és meglátjuk.) A honlap legnagyobb bűne azonban nem a "dizájnja". Hanem a szerkezete és a tartalma. A problémát az okozza, hogy ezt a két sarokpontot - mármint a szerkezetet és a tartalmakat - mindig a megbízónak kell meghatározni. A lap szerkesztője tehet ajánlásokat a szerkezetre vonatkozóan, de azt elfogadni és a tartalmakat meghatározni a honlap tulajdonosának kell. Ebből következik, hogy amennyiben a testület, vagy a hivatal saját kútfőből erre a feladatra nem tud hozzáértő embert delegálni, meg kell bízni egy külső, tapasztalt és elhivatott embert a faluból, aki képes folyamatosan friss tartalommal felöltöztetni az oldalt. ( A zánkait, nem egy másikat!) Persze megfelelő honoráriumért. Mivel a mai világ az internetről szól, abszolút első számú hírforrássá nőtte ki magát az elmúlt tíz évben, megítélésem szerint a jelenlegi oldal fenntartásával szégyenbe hozzuk magunkat. Pontosabban önkormányzatunk hoz szégyent vele a település fejére! (Csak zárójelben jegyzem meg, a négy éves megbízatásuk nem erre szól!)

Mindemellett a legnagyobb problémának településünk "médiapiacán" azt látom, hogy az elmúlt húsz év morgolódása, zsörtölődése, kritikája, ami az önkormányzati működést  és a település közéletét folyamatosan illette ez év január hatodikáig nem hívott létre az "állami" felületekkel szemben alternatív, központilag nem finanszírozott, tehát független hangot, amely ha mást nem, de legalább a választás lehetőségét biztosíthatta volna a faluban élő emberek számára. Ez azért elgondolkodtató! A faluban sok értelmiségi él, akiknek lételeme a pontos információ, jellemzője, hogy "tejfehér ködben " nem érzi jól magát. Mégsem alakult ki az a bázis, amelynek talajáról működőképes médiafelület nőhette volna ki magát. Lehet, hogy ez a "hazaérek, bezárkózom, tessék engem békén hagyni!" hozzáállás? Vagy a "ne szólj szám, nem fáj fejem" örök igazság a mozgatórugó? Talán mindegy is. Egy biztos: Saját életünkkel, és sorsunkkal játszunk.

Felelősséggel, vagy anélkül ...

23 komment

Címkék: weboldal támogatás tervezés képviselő testület médiapiac választási ígéretek visszavonása zánkai hírmondó szerkesztő urunk zánka tv kútfő

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr1002666681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palimadár01 2011.02.18. 16:35:59

„Kell egy ilyen orgánum, bár a megjelenés gyakoriságával már véleményem szerint gondok vannak. Olyan ritkán jelenik meg, hogy elveszíti minden aktualitását, szimpla "históriává" válik”
Igazad is van, meg nem is. Valóban hasznos dolognak tartom a Hírmondó létezését. Tájékoztatást ad a falu és az intézményei életéből. Honnan tudhatná meg a falu embere, mi történik a háza táján, ha nem lenne ez az információ forrás? Kár, hogy 2-3 havonta jelenik meg. De azt is tudni kell, hogy a rovatokat nem újságírók írják, hanem olyan személyek , akik a szabadidejüket feláldozva,- a munkájuk mellett- önként vállalt feladatnak tekintve működtetik az újságot. Ezért nem érheti őket kritika szerintem. Az más kérdés, hogy a lakók gyakrabban szeretnék lapozgatni . Talán át kellene gondolni a működtetés feltételeit, esetleg a rovatszerkesztők pénzbeli juttatását is. Ha gyakrabban szeretnénk találkozni a falu híreivel, mint pl.Nagyvázsony, Badacsony,ki kellene dolgozni a feltételeket!( Elárulom, újságíró is él a településen)

palimadár01 2011.02.18. 16:55:57

"Mégsem tartja be vele szemben a szerződésben vállalt kötelezettségeit a megbízó önkormányzat!"
Ez alatt mit értesz?

palimadár01 2011.02.18. 17:11:43

"Mert akkor miért nem a bloggerek a képviselők, tisztelt képviselők, akkor miért vállalták önök el, hogyha a bloggerek után mennek, és nem a bloggerek mennek önök után, és nem az önök városi javaslatait fogadják meg a bloggerek, hanem önök a bloggerek városi javaslatait, akkor miért önök ülnek a Képviselő-testületben?"

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester

Ehhez mit szólsz, Zánkanári? Úgy látszik, más településen is van nyilvános vélemény. Hozzá kell szokni? Felhívják a figyelmet a hibákra? Kullogunk az általunk véghez vitt döntés után , bocsánat, magyarázzuk a bizonyítványunkat, Hogy is van ez?

palimadár01 2011.02.18. 17:41:04

Ma formában vagyok . Kedves Zánkanári,
mostanában lanyhulni látszik a hozzászólások száma. Persze, te sem írsz minden nap. Ez nem is baj, már az utóbbi, ha belegondolok, az előbbi sem. A lényeg, hogy olvassák. Orbán Viktor felhívására 2500 vélemény érkezett. Hányan lakunk Magyarországon?Hányan vagyunk szavazó képesek? Hányan rendelkezünk Internettel? Ha ezt kivonod, összeadod, osztod, szorzod, akkor is jó az olvasottságod! „A faluban sok értelmiségi él, akiknek lételeme a pontos információ, jellemzője, hogy "tejfehér ködben " nem érzi jól magát. Mégsem alakult ki az a bázis, amelynek talajáról működőképes médiafelület nőhette volna ki magát. Lehet, hogy ez a "hazaérek, bezárkózom, tessék engem békén hagyni!" hozzáállás? Vagy a "ne szólj szám, nem fáj fejem" örök igazság a mozgatórugó?” A türelem rózsát terem!

mirr murr 2011.02.18. 20:05:20

@palimadár01:
Kedves Pali!

Csak egy esetemet szeretném leírni a zánkai honlappal kapcsolatban.
Kerestem az orvosi rendelés időpontját.
Nem találtam. Felvetődött bennem,lehetetlen, hogy ez a közérdekű információ ne legyen rajt.
MEGTALÁLTAM!
A turizmus fül alatt.
Hihetetlen.

Egyébként bennem is már régen felvetődött, hogy miért vagyunk kevesen kommentelők.
Legalább annyit írjon valaki, hogy nem értek ezzel meg ezzel egyet, nincs igaza a kanárinak vagy hajrá csak így tovább, esetleg csak annyit, hogy nagyon jó volt az írás gratulálok stb.
Még ez sem.
A közömbösség mely rátelepedett településünkre már-már félelmetes.
M.M.

Zánkanári 2011.02.18. 20:34:30

@palimadár01: a Hírmondó létezésének ebben a formában semmi értelme. Egy települési sajtóorgánumnak nem "memoárnak" kell lennie! Legalább havonta egyszer, a hónap elején meg kellene jelentetni azért, hogy a hírértéke megmaradjon. Mert a falu népe tudja meg a Hírmondóból, mi történt körülötte, de ne két-három hónap múlva! Mai világunk infó kommunikációs forradalmának idején a mai újságba este már a krumplit hámozzuk a vacsorához.

Zánkanári 2011.02.18. 20:43:46

@palimadár01: szerintem egyszerű a dolog: ha egy településen a képviselők elbeszélgetnek a lakókkal ügyes bajos dolgairól, ott a blog megy a képviselők után. Ahol azonban a választások után senkit nem érdekel, kinek mi a baja, ott a bloggerek írják meg az aktuális problémákat. Én ezt sem tartom problémásnak, hiszen a blog a képviselők számára egy ingyenes közvélemény kutatás. Ilyet pedig nem sűrűn osztogatnak a piacon.

Zánkanári 2011.02.18. 20:48:03

@palimadár01: A ZánKanári hozzászólásainak száma a mai napon meghaladta a 330-at. Ez a szám szerintem se ad okot a szomorkodásra, bár nyilván lehetne több is. Az okokat még nem látom tisztán, de ha egyszer meg lesz, írok róla.

Zánkanári 2011.02.18. 20:51:31

@palimadár01: Polgármesterünk a költségvetés legutóbbi, januári tárgyalása során elmondta, hogy sajnos a megszorítások áldozatává válik a Zánka TV-vel kötött szerződés is. No nem teljes egészében, csak részben. Magyarul, a TV nem kapja meg a szerződésben rögzített díjat szolgálataiért.
Ennyi ...

mirr murr 2011.02.18. 20:52:00

@Zánkanári:
Kedves Kanári!

Most vagyunk egy véleményen.
Egy kis településnek egy havonta megjelenő kiadvány szerintem a luxus kategória.
Gondoljunk csak bele, hogy micsoda nyomdaköltség lenne+ a hírek megírása is komoly problémát jelentene.
A megoldást abban látom, hogy a Hírmondónak teljesen más felfogásban kellene közvetíteni. Ne akarjon egy napilap hírértékével vetekedni, mert ahhoz ritkán jelenik meg, inkább kövesse egy időszaki kiadvány koncepcióját.
Szerintem az ideális a háromhavonta történő megjelenés lenne (de akkor biztosan) és olyan cikkek lennének benne amelyek egy kicsit olvasmányosabbak.
Több rovatot indítanék. Több embert bevonnék a munkába és több szempontot vennék figyelembe!

M.M.

Zánkanári 2011.02.18. 21:10:32

@mirr murr: Kedves MM! OK, igazad van, de akkor ne hívjuk Hírmondónak. Nevezzük "Zánkai emlékiratok" - nak. Így már rendben lenne.

mirr murr 2011.02.18. 21:47:44

MINDENKINEK!

ajánlom figyelmébe:

www.sumeg.neplap.net/

M.M.

lidércfű 2011.02.18. 23:11:44

Nagyon jó amiket írtok! De akkor mi a megoldás? Mit lehetne tenni? Felül kellene vizsgálni minden hirforrást közvetítő működését (Zánka TV, Hirmondó, Honlap) és új alapokra kellene helyezni valamennyit a továbbiakban. De ez megint egy újabb feladat, sok munkával, egyeztetésekkel, vitákkal. No és milyen anyagi források lennének erre? Mindezt a költségvetés elfogadása előtt kellene megtenni a határidő meg itt a nyakunkon. No és tudjuk hogy most mindenhonnan le kell faragni a kiadási oldalról. Vagy maradnunk kell most mégis a "tejfehér ködben"? Vagy bízzunk abban, hogy valaki olvassa a dilemmáinkat és kezdeményező szerepet vállal a megoldás keresésben??@Zánkanári:

lidércfű 2011.02.18. 23:26:19

@mirr murr:
Kedves Mirr-Murr!
Nagyon ügyes vagy!! Érdemes böngészni az ajánlott lapon.Úgy tűnik máshol is vannak bajok. Persze ez ne vigasztaljon bennünket, inkább további ösztönzést adjon a problémák feltárására itt helyben.

Zánkanári 2011.02.19. 10:42:38

@lidércfű: Véleményem szerint ez a hajó már elment. A költségvetést február végéig el kell fogadni, hogy ne okozzunk nagyobb bajt.
A helyi médiumok helyzetének problémaköre azonban marad, aminek rendbetételére sokkal több időre és együtt gondolkodásra van szükség. Szerintem itt is a "jobb későn, mint soha" elv érvényesül. Persze mindez akkor igaz, ha a testületben megmozdul valami, leginkább az igény arra, hogy foglalkozzon a problémával és törekedjen egy költséghatékony megoldásra. Addig marad a "tejfehér köd", az utólagos dokumentáció és a lakosság körében eddig tapasztalt érdektelenség.

zánka 2011.02.19. 11:07:48

Olvasgatom, ízlelgetem a kommenteket, hozzászólásokat, nagyon sok érdekes, fontos, megfontolandó gondolat, javaslat kerül terítékre, remélem legalább 1-2 % a megvalósítható, elgondolkodtató - szerintem már ez is eredmény.

Engem lidércfű hozzászólása ragadott meg, jelesen a Zánka TV, Hírmondó és honlap léte, nem léte, további sorsa, megjelenési formája.
Véleményem szerint a Zánka TV jelenlétét, fontosságát - függetlenűl az "anyagiaktól" - a későbbiekben is támogatásra méltónak találom, persze egy - két jó ötlettel a jelenlegi színvonal még növelhető. Korábban "naplementének" néhány- szerintem megfontolásra alkalmas, jó ötlete volt már, a Zánka TV-vel kapcsolatban, igaz eddig a hozzászólásokban ezekre visszajelzés, vélemény nem érkezett, legalább is én nem olvastam. Ami késik az nem múlik szólás szerint erre az illetékesek mindenképpen reagálni fognak, legalábbis remélem.

Ami a Honlapot és a Hírmondót illeti, hát nem is tudom mit mondjak, hogy senkit ne sértsek meg, de azért mindenki értse is amit mondani akarok.
Kezdjük a honlappal!!!! Ez az eddigi formájában, tartalmában, hitelességében, napra készségében nem megfelelő, mondhatnám nem jó. Ezen sürgősen változtatni kell, vagy beolvasztani egy "másik" szerintem jól működő honlapba, itt én a honlap megszüntetését javaslom. (Ezen lehet vitatkozni, de szerintem gond volt, van nemcsak a szerkesztéssel, hanem a karbantartással is.) Javaslatom a következő: fel kell mondani a Honlappal kapcsolatos szerződést - hiányos, vagy nem megfelelő teljesítés indokolással, amit bizonyítani sem kell, és megbízni egy olyan szakembert, aki ért hozzá, és megbízható, vagy - mint korábban javasoltam: beolvasztani például a TURISZTIKAI Hírlapba.

A Zánkai Hírmondó ? Szerintem semmiképp sem szabad a megszüntetéséről polemizálni, gondolkodni, bár ez így egyértelműen nem vetődött fel, ez a lap kell, igénylik az emberek, a tartalma, szerkesztése aránylag jó, minden aktuális témáról igyekszik tájékoztatni a falu lakosságát,az olvasókat.
Nékem a gondom az, hogy lehetne, és kellene is az újságot egy olcsóbb papírra nyomtatni, kár ez a nagy "flanc" amikor ilyen szegények vagyunk. (Én tudom, hogy ennél olcsóbb újság - papír, alapanyag is létezik, ami tökéletesen megfelelne e célnak).
Még egy észrevétel: a "tejfehér köd" tényleg nem jó mert mi sem látunk semmit, és minket sem lát senki, ez pedig duplán nem jó, értse mindenki a saját szája íze szerint!!

világutazó1496 2011.02.19. 11:48:08

Kedves Zánka!

Szerintem a Hírmondó létét, szükségességét senki sem firtatta. Szeretjük, szívesen olvassuk, mert nekünk írják, rólunk szól, a miénk. Sok-sok évvel ezelőtt, mikor indult nagyon megfelelt a kor követelményeinek, de sajnos azóta nem sok minden változott benne. Valóban jobb lenne, ha gyakrabban olvashatnánk, ha kicsit másról is szólna... DE: Az is hozzátartozik a dologhoz, hogy az újságot egy maroknyi kis csapat szerkeszti, szabadidejében (köszönet érte!) és tartok tőle, hogy hiába kérnének embereket még abban, hogy segítsenek, írjanak, nem biztos, hogy nagy tolongás lenne. (Lásd: itt a felület, bárki "megszólalhatna" mégis, alig vagyunk...)
Bár Kanári stílusa nekem nagyon tetszik, őt szívesen olvasnám mondjuk a Hírmondóban is.
Sajnos a Zánkán élő emberekre nagyon jellemző az, hogy "mindent kritizálok, mindenen morgok", de egy lépést se tesznek annak érdekében, hogy valami változás történjen, jobb vagy több legyen.
A honlapról meg az a véleményem, hogy semmiképpen sem szabad beolvasztani sehova. Ezt igenis fel kell vállalnia a falunak és működtetni kell. Akár úgy is, hogy megfizet valakit a rendben tartásával, frissítésével, az információk begyűjtésével stb... Azt hiszem ez a legkevesebb a 21. században, főleg egy olyan településen, ahol állítólag a turizmus a fő cél.

zánka 2011.02.19. 12:38:31

@világutazó1496: Kedves világutazó. Én sem a teljes megszüntetését javasoltam a Honlapnak, én csak egy alternativában gondolkodtam a megszüntetésről-beolvasztásról. A jó megoldás szerintem is egy "új" kézbe adása a szerkesztésnek, mert igenis, ha jól, naprakészen működik, akkor szükség van rá, - de így???? Így csak egy teljesen felesleges és értelmetlen pénzkidobás, ami jelenleg van.
Elavúlt, idejét múlt, három éves információk, ez így nem kell, felesleges. Valakinek, vagy valakiknek bizony sűrgösen lépni kellene.

andocsari 2011.02.19. 15:49:35

@világutazó1496: Kedves Világutazó! Egyetértek az általad leírtakkal. Nekem is az a véleményem, hogy a Hírmondónak az értéke abban van, hogy szinte személyesen rólunk szól. Arról, hogy kinek miben volt sikere, ki miben vett részt, kötődik személyesen hozzánk, megörökítve ténykedésünket, részvételünket a falu életében. Tudomásom van róla, hogy sok ember, köztük nagyszámban idősek, akik nem rendelkeznek kábel tv-vel, internettel, szinte betűről-betűre elolvassák, innen szereznek információt a volt, vagy leendő eseményekről. Tapasztalatból tudom, hogy néhány ember írja szabadidejében, mindenféle szolgáltatás nélkül. Nem is olyan könnyű csinálni, mint amilyennek tűnik. Zánkanárival egyetértek, hogy ez nem újság, inkább lehetne a címe "Zánkai Memento", de mindennel együtt értékes, és megtartandó szerintem.
A Honlapról, amikor készült, még valószinűleg a korszerűk közé tartozott, azonban ma már sajnos szinte értéktelennek mondható. Nem csak a megjelenése, de a tartalma is. Én nem tudom teljes bizonyossággal megítélni, hogy ez a honlapszerkesztő hibája-e, a megjelenése, beleértve a keresési lehetőségek gyors, és egyértelmű használatával valószínű, hogy igen. A tartalma viszont az adatszolgáltatók figyelmetlensége szerintem. Én is azt gondolom, hogy semmilyen formában nem lehet bárhova beolvasztani. Nagyon fontos, hogy Zánkának önálló honlapja legyen. Ez nem is lehet kérdés, és pénzkérdés sem. XXI. században a reklám, a menedzselés talán fontosabb, mint a maga a "termelés". Hiába van "valamink", ha nem tudjuk eladni, mert egyszerűen nem tudnak róla, vagy nem népszerűsítjük megfelelő formában, és hitelességgel. (ezt azért jegyeztem meg, mert fars információ ugyanolyan rossz, mintha nem is lenne információ, lásd horgászat).
A Zánka Tv szerintem megjelenése óta az egyedüli, ami valóban megpróbál lépést tartani a fejlődéssel. Persze a vállakozónak érdeke is ez. Mivel a Zánka Tv vállakozásban működik, nyílván ennek ára van. Szerintem nem támogatás kérdése. Lehet támogatni, de az nem azt jelenti, hogy az adásokat megveszem. Minden adásnak kell lenni egy fix árának, amit a vállalkozó kikalkulál, és azt kell érte megfizetni. Ha ezt az Önkormányzat nem tudja kifizetni, akkor az az adás nem szerepel a programjában véleményem szerint. Érthetetlen a számomra, ha az adások annyiba kerültek, amennyibe az elmúlt évben, a mostani költségvetésben pedig nem áll módjában az önkormányzatnek ezt a mennyiségű adásidőt kifizetni, akkor lehetséges lesz-e a közvetítések elérése a lakosság számára? Ha igen, az azt jelentheti egyik részről, hogy a vállakozó felajánlja, vagypedig azt, hogy az eddigieket túlszámlázta, amit egyáltalán nem feltételezek.
Összegezve a falu nem teheti meg azt, hogy a gazdasági nehézségekre hivatkozva pont a reklám költségeit csökkenti, mert adottságaiból adódóna, pont ettől számíthatna plussz bevételekre. Ezt most csak megjegyzem, gondolom ez még lesz téma. Több, mint 40 milliós hiánnyal indult a költségvetési tárgyalás. Ezt "lefaragták". Véleményem szerint ez csak úgy volt lehetséges, hogy az intézmények túltervezték a költségvetésüket. Nem vették figyelembe az adott és várható bevételek realitását.

nyúlcipő 2011.02.24. 22:35:26

A helyi médiapiacról szeretnék írni.
A szereplők a következők:
Zánka-TV
Hírmondó
Zánka község honlapja
Zánkanári
A Vass Gyula által létrehozott,és azóta is üzemeltetett Zánka-TV -ről csak jókat tudok írni.A kezdet egy kicsit döcögősre sikeredett,
de azóta csak a folyamatos fejlődést látom technikában és tematikában is.A hozzá tartozó honlapot is állandóan újítják,csinosítják.Ha valamikor sikerülne kiküszöbölni az önkormányzati üléseken előforduló hanghibákat,az maga lenne a tökély.
A Hírmondó szerintem azoknak szól,akik szeretnék összefoglalva látni,mi történt a
faluban az elmúlt hetekben,hónapokban.Ők
nem a friss hírek szerelmesei,s talán ez az
egyetlen hírforrásuk is.Az újságnak inkább
dokumentáló szerepe van,ezt megoldja.
A harmadik média-izé a honlap,ami nálam
magasan az első helyen áll.Csak sajnos
NEGATÍV előjellel!Indulása óta látszik rajta
hogy a szerkesztők egy kötelező feladatnak
tekintik.Tele rakják sablonokkal,de nem töltik meg tartalommal.Úgy gondolom,nincs igazi gazdája,aki ápolná,csinosítaná.Tipikus
esete ez a Sika-Kasza-Léc dolognak.Minden évben elhangzik a beszámoló:Ennyi pénzből
ennyi telik.(falun ez is elég ezeknek)Minden
évben megígérik,hogy jobb,szebb,látványosabb
de minden évben csak a Sika-Kasza-Léc marad.
Ha valahol,akkor itt kéne az Önkormányzatnak
keményen fellépni,és kikövetelni a nem kevés
bérért elvárható minőségi munkát.
El is érkeztünk az utolsó,most éledező helyi
médiához,a Zánkanárihoz.Ha nem dob be valaki
a postaládánkba egy kis cetlit,talán ma sem
tudunk rólad.Érdeklődéssel olvastam a blogokat,kommenteket.Tetszik,sok sikert kívánok a folytatáshoz.Talán találóbb név
lenne a Zánka-Alternatíva,vagy ha következetes akarok lenni:Zánkalternatíva.
Hajrá ZÁNKA!

Zánkanári 2011.02.24. 22:57:35

@nyúlcipő: Kedves nyúlcipő! Isten hozott a blogon! Ezek szerint a "Naplós" akció hozott egy olvasót. Ez nagyon ott van a szeren! Kérlek, ne fogd vissza magad! Ha adott témában véleményed van, nosza, had tudjuk meg mi is!
Amit írtál az egyes működő médiákról teljesen egyetértek veled. Egyre inkább elhatalmasodik rajtam az érzés, hogy a jelenlegi önkormányzatunk vagy nem tudja, vagy nem akarja megtenni weboldal ügyben, amit megkövetel a haza. Persze egyik sem jobb a másik lehetőségnél rájuk nézve.
A név-javaslatod teljesen jó, de ha már így vezettük be az oldalt, nem lenne jó azonnal változtatni. Javaslatod egyébként tetszik.

mirr murr 2011.02.25. 08:51:43

@nyúlcipő:
Kedves Nyúlcipő és Mindenki!

A honlappal kapcsolatban érdekes, hogy azonosak a vélemények a Polgármester mégsem lép.
Persze a szerkesztő anyukája a képviselő-testületben ülve védi a "produktumot."
ÁM!!
Egy nagyon érdekes dolog:
nem tudom hányan látták a Zánka TV-n a polgármesterjelöltek és képviselőjelöltek bemutatkozását.
Ott elhangzott Bogó Ágnestől egy mondat, miszerint felajánlja Zánka településnek a honlap INGYENES üzemeltetését, cserébe azért mert x éve átengedte az akkori testület a zanka.hu domain név használatát a GYIC-nek.
A mostani megszorításos, spórolós időszakban élni kellene a lehetőséggel. Nem fog leesni fejünkről ezáltal a korona.
Azt a pénzt pedig vissza kellene adni a zánkai gyermekeknek, rászoruló gyermekes szülőknek.
Ezzel talán mindent elmondtam a zánkai költségvetési struktúra általam vélt óriási hibájáról: itt nem fogunk meg x összeget, ott viszont elveszünk attól akinek nagyon szüksége volna rá.
Egyik oldalon megszorítások, elvonások, csökkentések, a másik oldalon nagyvonalúság a semmiért.
Másfél hónap zánkanári működés után talán leírhatom, hogy a zánkai közszereplők (Varga Zoltán egy ideig kivétel volt) jó lenne ha leereszkednének hozzánk, hisz láthatják, hogy az oldal nem a fröcsögéstől hangos, hanem igenis vannak jó ötletek, meglátások, vélemények.
Ha ennyire nem számítunk Önöknek, Önök se számítsanak ránk három és fél év múlva.

Mirr Murr

zánka 2011.02.25. 11:32:32

@nyúlcipő: Üdvözöllek, mint régi blogos, blogíró, remélem a jó és hasznos ötleteid, ötleteink előre viszik - sikeresen - falunk dolgait.
Először is, én nem igazán tartom jó ötletnek a jelenlegi "Zánkanári" blogindító név (cím) megváltoztatását, mi így szoktuk meg, így fogadtuk el, - bár azon lehet, - lehetne vitatkozni, hogy jó-e, fogadjuk így el, ő legyen az első szülött gyermekünk, szeressük, tiszteljük ezt a "címet", hiszen ezen, ezzel indultunk el, ezt követjük, ez legyen az éltető "EMLŐ". Lehet, hogy nem egészen szerencsés , lehet, hogy nem egészen találó a megnevezés, de legyen már a mienk!!! Erre a névre fűződtünk fel mi, első perctől???? hozzászólók, javaslom maradjunk az eredeti jó vagy rossz, de eredeti névnél.

A honlappal, mármint a jelenlegi honlappal való ellenérzésedet, rosszallásodat teljes mértékben osztom, azzal egyetértek. Korábbi hozzászólásaimban próbáltam én is több, - de inkább kevesebb - sikerrel bírálni a honlapot, annak szerkesztését, szerkesztőjét, mint látszik,- az eredmény ""0"". Én ebbe nem szeretném belekeverni képviselő asszonyt,(az Anyukát) remélem semmi köze hozzá, még ha az anyukája is a szerkesztőnek.
Az ötleted, javaslatod, miszerint- ha későn is - de el kellene fogadni, sőt " EL KELL FOGADNI" Bogó Ági javaslatát, nagylelkű felajánlását az ingyenes honlap szerkesztés tárgyában. Nem mindennapi ajánlat volt, én azonnal lecsaptam volna rá, de hát nem én vagyok a ..... Akinek erre kompetenciája van,lenne, az hallgat, miért????? Én tudom,legalább is sejtem, talán később elmondom.
De javaslom - immár sokadszor, és ismételten, hogy a honlap szerkesztését adjuk át a GYIC-nek. Veszíteni nem tudunk rajta, nyerni azonban sokkal többet. Ott van egy-két olyan szakember aki ezt kiválóan elvégezné.(Remélem, és azt is remélem, hogy Ági még mindig tartja az ajánlatát, én bitatom rá, remélem elfogadja a baráti bíztatásomat).

Kedves mirr-murr, mennyire igazad van, legalábbis a cikked utolsó bekezdése szerint, mivel tényleg 1/2 hónap alatt (kivétel Varga Zoltán) senki, de senki nem reagált a bejegyzéseinkre,(mármint a "MAGAS" hivatalból), pedig tényleg nem voltak "fröcsögőek" a hozzászólások,hozzászólásaink, a blogok, bár lehettek volna azok is, de hál Isten aránylag kulturáltak, visszafogottak voltak.

Véleményem szerint a továbbiakban is tartsuk meg a kulturált, visszafogott vélemény nyilvánításunkat, hátha felébred azoknak a lelkiismerete, akiknek valójában azokat címezzük.
További kellemes blogolást és szép napot. Zánka.
süti beállítások módosítása