A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Pénz, pénz, pénz - újra töltve ...

2011.01.25. 22:14 :: Zánkanári

 Ígértem, hát itt a folytatás...

Mai napi gondolatfutamunk is településünk gazdálkodásáról, annak lehetőségeiről hivatott elmélkedni. Fontos téma, mert csak azt tudjuk Zánkára költeni, ami befolyik. (Már megint csak a falura gondolok, ... "mindíg, meg-megállva.")

Ami egy település bevételeit illeti, egyrészt állami normatívákat kap, amelynek nagyságrendjét mindig a regnáló kormányzat határozza meg az ország helyzetének, vagy egyéb szándékainak megfelelően. Másrészt a képviselő testület adókat vet ki, - az úgynevezett helyi adókat, - ami saját belátására van bízva. A törvényekben meghatározott adónemek és mértékek listájából minden önkormányzat azt az adónemet választja és akkora mértéket határoz meg, amit belátása szerint a lakosság meg tud és meg is akar fizetni. (Bár ez utóbbi szempont, véleményem szerint csak a Lajtától nyugatra szempont.) A helyi adók egy része a lakosságot, egy másik pedig a vállalkozásokat "sújtja." Ennyi közgazdaságtan és önkormányzatiság után jöjjön a zánkai helyzet.

Véleményem szerint egyértelmű, hogy az állami normatívákat a települések évről-évre "elszenvedik." Ha van pénz a központi büdzsében, akkor halleluja, ha kevés az "apanázs", akkor jön a helyi képviselők és polgármesterek szaladgálása mérgezett egér módjára, mit is csináljunk. (A magyar önkormányzati rendszer és annak finanszírozásának szegénységi bizonyítványa ez az egész "virtsaft". Miért nem kaphatja meg egy település az ott keletkezett személyi jövedelemadót, vagy annak nagyobb hányadát, meg persze a feladatokat is, amit az adó finanszíroz. Most csak töredéke jön vissza, de a feladatok egyre bővülő köre mind a települések asztalán landol. Pl.: A kormányzat beígéri a köztisztviselői-, vagy közalkalmazotti béremelést, majd közli az önkormányzatokkal, finanszírozzátok! Ez tipikusan a más micsodájával történő csalánverés! No de ez egy egészen más szint.)

Egy magyar településnek, lett légyen az kicsi, vagy nagy, ebben a helyzetben egy esélye van: erősíti a helyi adók bázisát. Magyarul a lakosságot és a vállalkozásokat. A vállalkozások számára kívánatos környezet kialakításáról már szóltam korábban. A lakosság erősítésének módszerei - a lottó ötös, vagy hatos megnyerésén kívül, amire valljuk meg, egy települési önkormányzatnak kevés ráhatása van! - valahogy mindig új munkahelyek kialakítása körül forognak. Ha van munkahely, van munkaerőpiac, több vállalkozás esetén harc folyik a jó munkaerőért, ami mindig magasabb bérek formájában tud érvényesülni. Tehát: ha nő a fizetés, nő a beszedhető adó is. Nem beszélve arról, hogy a több vállalkozás is több helyi adót fizet.

Halleluja! Meg van a megoldás! Gyerünk, vonzzuk a vállalkozásokat! Teremtsenek több munkahelyet, legyen verseny a jó munkaerőért, nőjön a jövedelem és az adó: azaz legyen fejlődés! ... mert most nincs! Az önkormányzat bátran és rettenthetetlenül üzemelteti a települést, miközben elegánsan siklik el a munkahelyteremtés feladata mellett, játszi könnyedséggel, sorsára hagyva a lakosságot. Mindenki érvényesüljön, ahogy tud, mondhatnánk. Mi igen, de egy önkormányzat nem! Nem azért lett megválasztva!

A másik oldalról nézve gazdasági csapdába sodorja magát az önkormányzat jelenlegi hozzáállásával. Nézzük csak, miért is: Tudjuk, hogy az állami "apanázs" évről-évre csökken. Településünk éves kiadása egy bizonyos szint alá nem vihető, mert az már minőségcsökkenést jelentene az önkormányzati szolgáltatásokban. Tehát elő kell teremteni a hiányzó összeget, ami évről-évre nő. Ha nincs erős gazdasága egy településnek, egy mód marad a hiányzó összeg beszedésére: a lakosságot megszorító adóemelés. (Nem tudom emlékszünk-e még a tavalyi őszre? Zánka emelte az adókat!) Mert nincs más eszköz, mert az elmúlt húsz év alatt nem fejlesztettük a vállalkozói környezetet, mert nem gondolkodtunk vonzerőink fejlesztésében, mert elfogytak vendégeink és elfogytak a korábbi jó, kis bevételeink! Lakosság és önkormányzat esetében egyaránt!

Hölgyeim és Uraim, kedves mindenkori Képviselő Testület!

Nem kellett volna valamit tenni, hogy mindez ne így legyen?

3 komment

Címkék: gazdaság szja helyi adó béremelés munkahelyteremtés adóemelés állami normatíva virtsaft gazdasági csapda állami apanázs

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr72613680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bebíró 2011.01.26. 01:20:51

Kedves Zánkanári! Élek a lehetőséggel, hogy kanári létedre te is éjjeli bagoly vagy, és elsőként szólok hozzá, mégha csak egy mondat erejéig is.
Mire a többség felismeri a problémát és változtatna, szerintem lassan megtörténik majd, addigra alig marad eszköz, amivel ezen változtatni lehetne, mert ugye némi zsetonra ehhez is (mármint vállalkozói környezet kialakítása) szükség van. Sajnos ez a zseton éppen most van fogyóban (lásd szilveszteri beszéd), ami meg még megvan, abból intézményeket kéne fenntartani. Üdv: B.

Zánkanári 2011.01.26. 01:38:41

@bebíró: Kedves bebíró! Sajnos igazad van! Mind az éjszakai bagolyban, mind abban, hogy fogynak az "energiáink". Ezért született ez a blog, a 24+0,5. órában!

palimadár01 2011.01.27. 22:37:53

Kedves blogolvasók és kommentelők! Nap mint nap olvashattok híreket a Naplóban vagy az interneten arról, hogy mi történt az országban vagy a nagyvilágban. Nézitek a TV-t, esetleg hallgatjátok a rádiót, információkat gyűjtötök arról, hogy mi történt a legújabb celebekkel a nagyvilágban,de a legszűkebb környezetetekről nagyon ritkán olvashattok vagy hallhattok híreket( meg merem kockáztatni, hogy fontosabb a felkapott sztárok élete, mint a szomszédé,vagy esetleg nem is érdekel benneteket, mi van vele). Hát most megkaptátok. Töményen,váratlanul,számotokra egyáltalán nem megszokott módon és stílusban. De kérdezem én,ez a fajta hírközlés nemzetközi vagy uram "bocsá" országos szinten miért elfogadott, szűkebb hazánkban miért nem? Egyfolytában azt a kritikát kapjuk, hogy nem merjük felvállalni a személyünket! Ez nem így van!!. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a blogírók és a kommentelők név nélkül könnyebben ki tudják mondani a véleményüket.Ezért jött létre ez a műfaj( és nem mi találtuk ki).És ez akkor is így van, ha valaki nem fogadja el, nem ért vele egyet.Lehet hibáztatni valakit,mert nem saját nevén ír hozzászólást, de ezeket a véleményeket azok hangoztatják leginkább, akik egy sort sem írtak a blogra. Ja, így könnyű kritizálni.! Tessék, lehet írni, szabad a pálya, no meg a vélemény.
süti beállítások módosítása