A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Ünnepeljünk! - avagy Zánka társadalmasít

2011.11.07. 14:57 :: Zánkanári

Ünnep_1.jpg

Szeretek ünnepelni. Nem kicsit, ... nagyon. Megszépíti, színesíti mindennapjainkat, emeli a lelkünk, és megmutatja, hogy miért érdemes élni. Az embernek időnként szüksége van erre a kis "tuningra" annak érdekében, hogy könnyebb legyen a világ elviselése, az ép ész megőrzése. Az ember élete során megtanulja, hogy nagy öröm ritkán éri. Talán az esküvő, egy gyermek születése, egy ház felépítése, esetleg egy új autó megvásárlása okozhat néhány napig önfeledt örömérzetet. Az építőköveket, a lelki táplálékot mindennapjaink apró, sok esetben szabad szemmel alig látható öröm-forgácsai jelentik. S a boldogság, ... azon múlik, ki mennyit vesz észre ezekből a kicsiny pillanatokból, s azon, hogy ki, mennyire képes beépíteni magába, szívébe és lelkébe. Egyszóval: ünnepelni kell! Minél gyakrabban.

A minap is kedvem támadt egy kis ünneplésre, csak úgy magamban, csendesen, de boldogan. Ugyanis kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, és megnéztem a zánkai Képviselő Testület október 20-i ülésének felvételét a Zánka TV honlapján. Közéleti blog lévén kényszeres nyomást érzek magamban, hogy nyomon kövessem a közélet fontos rezdüléseit. Persze a 2 óra 18 perces adás nem volt tanulság nélküli, de rögtön az első napirendi pont megdobogtatta a szívem:

1./ Önkormányzati rendelet megalkotásában való társadalmi részvétel szabályairól szóló helyi rendelet megalkotása. (Írásos anyag mellékelve.) 

Halló! Figyel mindenki? Társadalmi részvétel! Rendeletalkotásban? Hát itt tartunk? Gyönyörűűűű!

Már önnön mirtusz koszorúm fonogatásába kezdtem volna éppen - emlékszünk rá mivel ostoroztam januárban a mi kicsiny falunk önkormányzati működését itt? - gondolván, hogy apró, de annál lelkesebb blogunk határozott véleménye célba ért és meghallgatásra talált, amikor a Jegyző Asszony első mondatával lelohasztotta lelkesedésem: Jelen szabályozást a testület a 2010. évi CXXXI. törvény rendelkezései alapján tárgyalja és hozza meg. Francba! Pedig már olyan szépen alakult. Ostorozunk, majd valóra válik. De nem, a központi kormányzat hozott egy törvényt, amely alapján - meg még néhány egyéb rendelkezés járulékos hatására - a helyi önkormányzatoknak kötelező jelleggel meg kell alkotni ezt a rendeletet. Kár, hogy nem mentünk mi, itt Zánkán a törvény elé. Annyira demokratikus, logikus és nem utolsó sorban hatékony lett volna.

Mindenesetre lényeg, ami lényeg, - Havas tanár úr után szabadon - mostantól társadalmi részvétel leszen a helyi rendeletek megalkotásában. Igaz, tudjuk, hogy minden törvény annyit ér, amennyit betartunk belőle. Persze az is kérdés, hogy a rendelet megalkotásakor a korszerűség, végrehajthatóság, praktikum, vagy valami egészen más vezérel minket. Most sem lesz ez másként. Elolvasva a fenti törvényi rendelkezést nem értem, hogy a helyi rendeletben miért csak és kizárólag postai úton lehet véleményt alkotni a tervezett rendelet tervezetről. A mai infokommunikációs forradalmi világban ragaszkodunk a postai levélhez? Minek? Egyébiránt a törvényi paragrafus elektronikus véleményalkotást tesz lehetővé. Szó sincs benne postáról, de a postagalambokat sem említik, sőt, az indián füstjelekről sem találtam említés a kommunikáció lehetséges formáit illetően. Csak az elektronikus válaszadásról. Zánkán mindezzel ellentétben ragaszkodunk a postai úthoz. Netán arra gondol a helyi rendelet alkotója, hogy ha valaki komolyan gondol egy véleményt, akkor azt a megfelelő komolysággal csak és kizárólag postai úton tudja közvetíteni? Halló! jó reggelt! A Gutemberg galaxis összeomlóban van, ha még valaki nem hallotta volna! Mellékesen megjegyzem, hogy ma már minden magára valamit adó szervezet azzal próbál némi költséget és noch dazu néhány hektárnyi esőerdőt megspórolni, hogy ügyintézésében előtérbe helyezi az elektronikus kommunikációt. Kivétel persze Zánka önkormányzata. (Zárójelben jegyzem meg ismét, hogy "dögöljek meg, ha értem!")

No hát akkor éljünk a véleményezés friss, ropogós lehetőségével - bár nem postai úton. Jelen rendeletben összevetve az eredeti, törvényi szabályozással, egy kicsit eltérően határozzuk meg a beérkező vélemények sorsát: Míg a törvény 11. §-a azt mondja, hogy mind az elfogadott, mind a visszautasított véleményekről összefoglaló készül, és a honlapon meg kell jeleníteni, addig nálunk összegzik a véleményeket és a testület elé terjesztik, Ez azért nem ugyanaz! Ebben a pillanatban elvész a civil kontroll ami valahol a rendelet lényege lenne. Vagy nem az a cél, hogy társadalmasítsuk a társadalmi döntéseket? Vagy csak én kérdezek butaságokat?

Függetlenül a részletektől, véleményem szerint a téma megér egy pohár pezsgőt.

Ünnepeljünk hát!

2 komment

Címkék: közélet együttműködés önkormányzat demokrácia képviselő testület helyi politika jegyző nyilvánosság zánkán

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr453358745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andocsari 2011.11.08. 19:37:40

Kedves Zánkanári! Mindkét kommentedet várva, és figyelmesen olvastam (persze, ami a szellemi képességem engedte a megértését)örömmel fogadtam.
Volt idő, kb 20 évvel ezelőtt, hogy honfitársaim eufórikus állapotban ünnepelték a demokráciát. Gondolván arra, hogy ezután megfordul a pálya, és az alulról jövő (piramis effektus)vélemények, és megtapasztalás alapján fognak döntésre kerülni a társadalom fontos kérdései.
Persze akkor nem gondoltuk, hogy a szabad véleménynyilvánítás a XXI. században épületek szétzúzásával, és emberek megalázásával fog kiteljesedni. Hogy ezért ki a felelős? Sajna ezt a mindenkor hatalmon lévő politikai erő fogja demonstrálni. Ha már közmondásokra és idézetekre hivatkoztál, én is hivatkozok egyre "amelyik liba benn van, az kifelé gágog, amelyik meg kinn, az befelé". Ez a közmondás természetesen a hatalom vágyókra, és a tűzhöz közel kerülni vágyókra vonatkozik.
Koromból adódóan én már átéltem azt a helyzetet, amikor KB határozatot leküldtek „megvitatásra” a demokrácia bizonyítása fényében. Igaz értelme a világon semmi nem volt, mivel már akkor szinte törvényként működött. Valahogy most is ezt érzem. Persze a papír rettentően fontos, hiszen másként a bürokrácia működésképtelen. Az is igaz, amit a kormány és a parlament törvénye előír, azt végre kell hajtani, a felett, mint Isten felett gondolkodásnak helye nincs.
Azért kíváncsi lennék, hogy hány zánkai polgár fog postán beküldve véleményt közölni, és persze nyilvánítani, (egy ajánlott levél ma 312 Ft-ba kerül a postán, mindegy, hogy helyi vagy Timbuktuba megy). Én azt gondolom, hogy marad a régi bevált módszer, hogy véleményt a boltba menet, vagy az utcán találkozások közben ejtünk meg, irodalmi, vagy parlagi stílusba. Ez azonban továbbra is csak érdekek mentén jut el nagyjaink fülében, és persze nagyjaink a sajátos, magukra, és az agyuk leképezése alapján, érdekeik mentén fognak reagálni. Vagyis a világon semmi nem fog változni, a döntéshozatalban.
Sajnos kedves Zánkanári, én erre nem fogok pezsgőt bontani.

Zánkanári 2011.11.08. 21:41:12

@andocsari: Kedves andocsari! Isten hozott újra a blogon! Ami a libák gágogását illeti, felettébb aktuális, - néhány nap múlva hullanak, mint az őszi legyek - bár ez esetben nem pontosan a Márton napra gondolok. Az élet mit sem változik, így volt ez ezer évvel ezelőtt is és most is így van. Már ami a gágogás irányát illeti. A lényeg csak ott borul virágba, hogy mi a gágogás célja! Ha befelé gágogva a cél a jobbítás, a szándék a falu megtartása erőben és egészségben, kifelé pedig a ködösítés, a valós folyamatok eltakarása, ami folyik, akkor baj van, valóban célszerű gágogni. A fordított esetre vonatkozóan is van mondásunk: "Savanyú a szőlő." Szerény véleményem szerint azonban Zánkán az előbbi verzió van éppen a helyi mozi műsorán. A baj csak az, hogy a "népek" ülnek a széken és némán, szájtátva bámulják a vásznat. S bár a lényeg számukra rejtve marad, azt gondolják, hogy látnak valamit, pedig, ha tudnák ...
Mindamellett a fenti blogbejegyzés éppen arról szól, hogy mi a magyar demokrácia - persze benne vele a zánkaival - alap problémája. Mi éppen annyira vagyunk demokratikusak, amennyire a központi kormányzat elvárja tőlünk. Nálunk a demokrácia nem alulról indul és tör a magas szintek felé, fundamentumot képezve a társadalom széles rétegeiben, hanem nekünk fentről adják, törvényileg a demokráciát. Gondolj bele! Törvényileg kötelezték az önkormányzatokat a döntéshozatal társadalmasítására! 20 évvel a rendszerváltás után! Égbekiáltó! Már régen az egyes településeken kellett volna a helyi vezetőknek döntéseik meghozatala előtt valamilyen jól kimódolt formában bevonni a lakosságot, nem pedig hatalmat gyakorolni. Persze tisztában vagyok vele, hogy a demokrácia egy igen költséges és felettébb időigényes mutatvány, de tudnunk kell, hogy másként nem megy. Egyébként én belepirultam volna 15-20 éves polgármesterkedés után, ha kapok egy ilyen törvényi szabályozást és van még tennivalóm a törvény végrehajtásával kapcsolatosan. Lefordítsam? Eddig a lakosság kizárásával, -hivatkozva a képviseleti demokráciára - annak feje felett hoztunk róluk szóló döntéseket.
A megalkotott rendelet ezért okozott bennem némi megnyugvást, mert legalább a helyére kerültek a dolgok. Igazad van a levélhordás díjai és a várható aktivitás összefüggéseit illetően, ennek ellenére azt gondolom, hogy október 21. reggelétől - az önkormányzat döntését követően - nyugodtabb a lelkem. Persze ne feledjük, hogy minden törvény annyit ér, amennyit végrehajtunk belőle. És akkor még nem beszéltünk a civil kontroll szerepéről ...
süti beállítások módosítása