A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

"Zimmerferi" - avagy Zánka és a turizmusfejlesztés

2011.02.05. 17:08 :: Zánkanári


Kommentelő blogtársunk javasolta, hogy Zánka ügyeit illetően a Zánka TV-n és a programturizmus.hu-n tájékozódhatunk. (Nem igazán értettem, miért ne a falu honlapjáról csipegessük a hasznos információkat. Mint ahogy azt sem, miért költünk 200.000,- Ft + ÁFÁ-t - ez most nem elgépelés! - egy külső honlapon történő megjelenésre, amikor Zánka hirdetési igényét a cég által ajánlott 35. 000,- Ft-os csomag is kielégítené, ahol is a település alapadatain kívül az éves programnaptár lenne megjeleníthető. A honlap neve: Programturizmus. Ez azt jelenti, hogy a programgazdák - szállodák, éttermek, pincészetek, programszervezők jelenítik meg az érdeklődők számára saját költségükön a kínálatukat, amiből aztán vendégéjszaka és fogyasztás kerekedik. Zánka Önkormányzata az évi néhány kulturális rendezvényen kívül milyen programok gazdája? Egyébiránt megjegyzem, hogy ezzel szemben a falu saját honlapjára eddig éves szinten 120.000,- Ft-ot költött mindössze!)

Mindenesetre, - főleg ha van miből költeni rá, bár újabban nem azt hallom a képviselő testületi üléseken, hogy dúskálnánk az anyagiakban - nem rossz a településünkön turizmusból megélni kívánó szolgáltatóknak, ha több helyen is fellelhetők az információk. Persze főleg akkor nem rossz, ha a neten keringő állítások legalább alulról súrolják a valós állapotokat.

A turizmus egy hallatlanul érdekes "iparág". Lényegében az egyes szolgáltatás elemek összességével egy adott terület által felkínált élményt értékesítünk a vendégek részére. Egy kiadó szoba önmagában eladhatatlan. Ugyanúgy, mint egy éttermi asztal, vagy egy kávéházi férőhely. A vendég nem aludni, vagy enni utazik egy turisztikai fogadóterületre. Egyértelműen élményeket szeretne magáévá tenni, átélni, megtapasztalni. Ahhoz, hogy mindezt megtegye, utazni kell, szállást kell bérelni, étkeznie kell, és itt zárul a kör, így "fogynak el" a terület szolgáltatásai. A végén mi marad egy utazásból? Jól tudjuk, egy csomag fénykép, néhány prospektus és az élmény a szívünkben és a lelkünkben. Éppen azért, hogy a beígért és az átélt élmény közelítsen egymáshoz, tehát maximáljuk a vendég elégedettségét, fontos a turizmus marketing alapvetése: Csak olyat szabad ígérni, amit nyújtani is tudunk, és olyan színvonalon, amelyen ígértük. A vendég az ajánlatunkra elképzeli még otthon azt az élményt, amit szeretne átélni. Ha megérkezve nem találja az általa megálmodott körülményeket, csalódott lesz.

Tehát ha azt állítjuk a programturizmus.hu oldalon Zánkáról, hogy "A településen minden feltétel adott a horgászturizmushoz," akkor ennek így is kell lenni. Nem elég, hogy ott a Balaton, - amihez egyébként Zánkán eléggé korlátozottan fér hozzá a horgász, - meg hal van benne, meg van kiadó szoba is és üres étterem! Csónakkikötőre és bérelhető csónakokra, a partról megközelíthető horgászstégekre, Klubházra - horgászbolttal, WC-vel, zuhanyzóval, büfével - és ügyes helyi szervezőkre van szükség, hogy leírhassuk a fenti mondatot. De ezekkel a feltételekkel nem rendelkezünk. Jelen pillanatban azzal szembesül a Zánkára érkező horgász, hogy a partot horgászat céljából nem egyszerű megközelíteni, csónakot bérelni egyenlő a lehetetlen vállalkozással, helyi embert, aki üzletszerűen jó tanácsokkal látná el elvétve sem talál. Tehát véleményem szerint Zánkán semmilyen feltétele nem adott a horgászturizmusnak. Mindamellett horgászni természetesen lehet, de nem nagy volumenben és nem az elvárható színvonalon. Ettől kezdve a turizmusnak ezen ága Zánka számára mint jövedelemtermelő profitcenter, nem létezik! Fejleszteni kell és akkor majd lesz.

A programturizmus.hu Zánkát bemutató oldalának másik állítása is szemet szúr: "Zánka Önkormányzata jó gazdája a településnek, folyamatosan fejleszti a község idegenforgalmát." Azt nem vonom kétségbe, hogy az önkormányzat jó gazdája a településnek. (Bár az eddig elhangzott 15 bejegyzés zöme éppen nem erről szólt.) De az, hogy folyamatosan fejleszti a község idegenforgalmát, olyan messze jár a tényleges helyzettől, mint az a bizonyos Makó Jeruzsálemtől. Az elmúlt húsz esztendőben a strandon és közvetlen környezetén kívül - és ott sem elegendő! - semmi meghatározó nem történt a turizmusfejlesztés területén. (Ha valaki a parti sétánnyal hozakodik elő, haza megyek! Jobban járt volna a település lakossága, ha egy előre meghirdetett időpontban a sétány árát a Polgármester kiszórta volna az ablakon az összegyűltek közé. Sétány a semmibe! Drótkerítés és nádfal között. Kinek van kedve itt akár egy percet is eltölteni? Gondoljunk csak a Tagore sétányra. Ha az sétány, akkor a zánkai viakolor csíkot minek nevezhetjük? Sétánynak semmiképpen sem! - Várom a kedves kommentelők javaslatait egy frappáns elnevezésre. Fődíj: egy palack bor. - Ezt nem nevezném turizmusfejlesztésnek, hanem véleményem szerint kimeríti a felelőtlen gazdálkodás fogalmát.)

Véleményem szerint az lehet a baj, hogy keverjük a fogalmakat. Bölcs a mondás, amely a vita megkezdése előtt a használt fogalmak tisztázására szólít fel. Íme néhány releváns fogalom az én olvasatomban:

Turizmusfejlesztésen azt értjük, amikor egy fogadóterület vagy a vonzerejében, vagy a fogadóképességében teremt jelentősen újat. Vonzerőnek meg azt a választ nevezzük, amit a Miért töltsem Zánkán a szabadidőm, milyen élmények érhetnek? - kérdésre adunk. A fogadóképesség területéhez a strand, a szálláshelyek, a vendéglátó helyek, a kereskedelmi egységek,a játszóterek, az orvosi ellátás, a banki,- postai,- információs,- szépészeti szolgáltatások, a közbiztonság, az utak- és a közvilágítás állapota, a település parkosítottsága tartoznak. Tehát azok a körülmények, amelyekkel a vendég a tartózkodása alatt találkozhat.

A turizmusfejlesztés egy településen tehát egy elég összetett feladat, amely nagy szakértelmet kíván, mert egy elhibázott fejlesztéssel többet árthatunk, mint amennyit nyerünk. A fejlesztések elsődleges szempontja kell, hogy legyen, hogy hosszú távon biztosítani kell a  fenntarthatóságot. Azaz ne csak hasznot hozzon rövid távon, hanem őrizze meg a környezetét! (Csak a példa kedvéért: Mi történne a Hegyestűvel hosszú távon, ha minden turista haza vinne egy követ? Néhány tíz év múlva át kellene keresztelnünk a területet "Lapos tű"-vé.)

A fentiekből egyértelműen következik, hogy egy magára valamit adó település képviselő testülete, amennyiben fejleszteni kívánja turizmusát, első lépésként meghatározza annak stratégiáját, ami biztosítja az átgondoltságot és legfőképp a fenntarthatóságot. Nos, Zánkán az elmúlt húsz esztendőben én nem találkoztam turizmusfejlesztési stratégiával, sem azzal, hogy a képviselő testületünk végiggondolta volna mit is lehetne és kellene tennünk településünk legfontosabb gazdasági potenciáljának fejlesztése érdekében. Vagy nem voltak képesek, vagy nem akarták.

Egyik sem túl hízelgő. Sőt, a településen turizmusból élők számára tragédia! Zánkán zárva tart a patinás és méltán híres Rétes csárda a parti sáv központjában? Nem éri meg 5-6 hónapra sem nyitva tartani? Nem tűnik fel senkinek sem, hogy itt valami nincs rendben? Ha legközelebb bezár a következő étterem, vagy panzió, akkor azt is csöndben tudomásul vesszük? Azt mondjuk majd, hogy "Ja, Pelikán, az Élet nem egy habos torta!"

Tisztában vagyok azzal, hogy a vendégek számának csökkenése, a szezon beszűkülése nem egyedi zánkai probléma. Ennek ellenére hozom Madách Imre szavait:

"S az ember célja e küzdés maga."

(Folytatjuk)

52 komment

Címkék: turizmus gazdaság stratégia élmény tragédia madách imre zimmerferi vonzerő hegyestű programturizmus csónakkikötő horgászhely zánka tv turizmus marketing vendég elégedettség profitcenter parti sétány tagore sétány

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr902640478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirr murr 2011.02.06. 08:28:06

Kedves Mindenki!

Azt hittem dobok két hátast amikor arról olvastam, hogy Zánkán minden adott a horgászturizmushoz.
Minden itt lakó tudja, hogy ez nem igaz.
Gondoljunk csak bele: apuka aki nagy horgász, olvassa ezt a békásmegyeri panelban.
Nosza, gyerekek irány Zánka.
Házfoglalás, utazás.Ideérve kiváltja a horgászengedélyt, nem kevés pénzért, etető, csali kisszék, rekesz sör.Indulhatok horgászni, miközben a család strandra megy.
Aztán jön a koppanás, mert miután a megálmodott horgászatba befektetett több ezer forintot, a remélt élmény nem jön össze. Ő úgy érzi Zánka átvágta. Jogosan. Ilyeneket írogatni csak felelősséggel!!!!

M.M.

palimadár01 2011.02.06. 11:06:57

@mirr murr:

Az tényleg „gáz”, ha az ember –megérkezve a várva-várt nyaralóhelyre- nem azt kapja, amiért felkereste a régen eltervezett nyaralásának helyszínét .Nekem is volt már hasonló élményben részem, és tudom, hogy nem fogok ellátogatni oda többet. Az élmény érzelmileg és lelkileg átélt esemény. Nem mindegy, hogy hasznos, pozitív élményekkel gazdagodva távozunk a nyaralásbó( ahová természetesen kikapcsolódni, feltöltődni megy az ember) vagy tele bosszúsággal hagyjuk el a helyet, megígérve, hogy a települést messzire elkerüljük. Ezért kell az igazat írni, legyen az honlap, prospektus vagy más reklámeszköz.
Amikor valaki nyaralni készül , elsősorban a prospektusokból és a település honlapján tájékozódik. Nos Kiadványunk nincs, ha jól tudom. Régebben, jó pár évvel ezelőtt készült egy ,( hogy milyen színvonalú, azt hagyjuk), de legalább volt. Az utánnyomása viszont elmaradt. A honlap pedi g igazándiból nem vendégcsalogató. Átdolgozásra szorulna tematikusan és tartalmilag egyaránt.
Zánkanári említette a turisztikai koncepciót. Nos, nem tudom, rendelkezünk-e ilyennel, de azt tudom, hogy a településünkön legalább négy szakembert ismerek, akik ennek kidolgozásában részt tudna venni, segíteni tudna.( lehet, hogy több is van, én ennyit ismerek), ötleteikkel segíthetnék a reklámeszközök, honlap felépítését illetően . Mért nem használjuk ki a szellemi kapacitásunkat?

palimadár01 2011.02.06. 11:23:31

A turizmusfejlesztéssel kapcsolatban néhány gondolatomat már leírtam az előző posztok valamelyikében . A múltkori képviselő testületi ülésen néhány szó esett a kurtaxáról. Az ellenőrzése nem könnyű, belátom.( pláne, a vendég létszám csökkenése miatt estleg nem szívesen fizetnek be mindent a szállásadók, nem tudom). Több településen éppen ezért bevezették a kártyát, amely szállásadóknak és vendégnek egyaránt bizonyos kedvezményeket nyújt. El kellene gondolkodni talán azon, hogy a Zánka kártya bevezetése mennyiben javítana a kurtaxa befizetés morálján. Ha a feltételek kedvezőek, biztosan több pénz folyna be az önkormányzat kasszájába is. A szolgáltatók is jól járnának. Csak egy ötlet.

világutazó1496 2011.02.06. 12:25:32

@palimadár01:
Kedves Palimadár!

A kártya bevezetésének néhány Balaton parti településen már múltja van. Badacsonyban kb. 15 évvel ezelőtt vezették be. Vannak előnyei és hátrányai is minden bizonnyal, de a vendégeknek szempontjából nézve csak előnyei vannak. A kártyához tartozik - jobb helyeken - egy ismertető, prospektus, hiszen a legtöbb helyi szálláshelyen, vendéglátóegységben, múzeumban és a strandbelépőknél is kedvezményeket nyújt tulajdonosának.
Előnyei: A vendég helyben "fogyaszt",helyben költ, hisz kedvezményeket kap, a helyi strandot látogatja, és az ismertető alapján "bejárja" a nevezetességeket is. Ezzel a helyi vállalkozásokat juttatja bevételhez, ami ugye szintén a helyi adókat generálja...
Ráadásul úgy érzi, megtisztelik, amiért a településüket választotta.
Az önkormányzat mindenképpen jól jár, mert a vendéget azonnal be kell jelentenie a szállásadónak ahhoz, hogy a kártyát vendége megkapja, (innentől kezdve ketyeg a kurtaxa is). Ha ezt elmulasztaná, a vendég az első strandbelépéskor vagy vacsoránál szembesül vele, hogy neki ez járna és... nem akarom részletezni.
Ha ennyi ideje működtetik már, biztosan nem lehet annyira rossz.
és ez csak egyetlen dolog, amiben lehetne gondolkodni.
Turizmusfejlesztés és Zánka. Hát, hiába bizonygatják a képviselők, abban sajnos egyetlen egyet sem léptünk előre.
Korábban olvastam valamelyik kommentben, - vissza kellene keresnem - hogy nézzük meg a youtube-on Zánka turizmusfejlesztési koncepcióját. Kérdem én, miért a Youtube-on??? Miért nem a saját honlapon? És már megint ott vagyok, ahova nem akartam kilyukadni... ahol mindent el kellene kezdeni.
De bízom benne, hogy olvasnak minket az illetékesek - hisz megtörténtek a több éve elmaradt frissítések pár órán belül - hátha mást is megfontolnak.
Hajrá Zánkanári!

Naplemente 2011.02.06. 12:49:38

Kedves Palimadár.
Én itt a blogolók között kapásból felsorolok legalább 4 , turizmushoz értő vagy csak önjelölt -szakembert. Ehhez a területhez meg a focihoz tudvalevőleg mindenki ért, tehát mi egész jó helyzetben vagyunk, már mint a falu.
Ennyien csak-csak összehozunk valami hasznosat a falu épülése és fejlődése érdekében.

bebíró 2011.02.06. 12:52:56

@mirr murr:
Tényleg! Hol lehet Zánkán horgászni nyári időszakban? Merthogy a strandon ugye, ha jól tudom, nem szabad. A válasz szintén megérne egy üveg bort. Mármint amolyan virtuálisat. Az se nagyon fogy... B.

Zánkanári 2011.02.06. 12:56:12

@világutazó1496: Kedves világutazó1496! Az általad jelzett Varga Zoltán féle szösszenet: "Az intézmenyeink működőképességének megtartása mellett legfontosabbnak a turizmusfejlesztést tartjuk. A részletekről a youtube.com oldalain tájékozódhat a zankatv-vel kötött megállapodásunk szerint, a programturizmus.hu Zánka oldalán pedig az aktuális ajánlatokról."
Rákerestem a youtube.com-on Zánkára, de semmi relevánsat nem találtam turizmusfejlesztési témában. Mint ahogy jogosan felvetetted, a zánkai honlapon sem. Az a félő, hogy nincsenek is részletek, amiket meg tudnánk találni. Erről szól a bejegyzés is. A "Zánka-kártya" szerepe és működése pontosan úgy nézhetne ki, ahogy leírtad a badacsonyi példát. Jól járna a vendég, - hiszen kedvezményeket kap, - jól járna a település - hiszen megnő a kurtaxa befizetés, - és jól járna a szobakiadó is, mert a rendszer növelné Zánka vendégmegtartó képességét és a törzsvendégkör létszámát. Azt meg ugye tudjuk, hogy a törzsvendég biztos forgalmat jelent.

Zánkanári 2011.02.06. 13:00:58

@bebíró: Kedves bebíró! Sajnos felajánlásom ellenére nem nagyon jönnek a javaslatok a parti sétány elnevezésére. Pedig nekem tényleg megérne egy üveg jó bort egy frappáns névadás!

világutazó1496 2011.02.06. 13:01:45

@Naplemente:
Kedves Naplemente!

Engedd, meg, hogy idézzelek:
"Ennyien csak-csak összehozunk valami hasznosat a falu épülése és fejlődése érdekében."
Örülök, hogy te is így látod, hogy a falu épülése és fejlődése miatt nyitjuk ki a szánkat (verjük a billentyűzetet). És nem támadásnak veszed. Szerintem ez volt Zánkanári célja, még ha sokan pont az ellenkezőjét is látják benne.
Lakik itt sok-sok értelmes ember - iskolai végzettségtől függetlenül- aki szívesen tenne is azért, hogy jó/jobb legyen Zánkán élni, csak valahogy ez eddig nem sikerült.
Olyan "irigykedve" nézem a néhány szomszéd faluban kialakult kis közösségeket, ahol lehet, hogy nem értenek egyet mindenben, de közösen tesznek azért, hogy kis közösségük jól érezze magát a falujukban...

Ja, és persze a focihoz is nagyon értünk!!!

világutazó1496 2011.02.06. 13:12:41

@Zánkanári:
Kedves Zánkanári.
"Rákerestem a youtube.com-on Zánkára, de semmi relevánsat nem találtam turizmusfejlesztési témában."
Köszönöm, hogy megkerested. Na, ez az. Már a felvetés is röhejes. Bocs! Biztos nem a Youtube-on keresném a turizmusfejlesztési koncepciókat. Annál ez kicsit komolyabb téma kellene hogy legyen.Szerintem ez az általad idézett - képviselő Úrtól elhangzott - mondat el is mond mindent Zánkáról és turizmusfejlesztéséről.
No komment...

világutazó1496 2011.02.06. 13:15:56

@Zánkanári:
A Parti sétánynak én hallottam már elnevezését. A "köz" már becézgeti és Polgármester Úr nevét viseli. Örök emléket állítva ezzel tevékenységének.

Zánkanári 2011.02.06. 13:16:14

@Naplemente: Kedves Naplemente! Azt kell, hogy mondjam, már megint, hogy ismét csak a fejétől büdösödik a hal. (Hofi óta tudjuk, hogy a lábfejétől.) Az egyik őszi testületi ülés jegyzőkönyvében olvastam, hogy megdicsérték a Gyulát, milyen jól összerakta a turisztikai szezon értékelését. Agyrém! Zánkán a falugondnok mutatja be a testületnek a turisztikai szezont? Könyörgöm! Ez egy szakma! Ép ésszel fel nem érhető, miért nem vesz erről tudomást az önkormányzat! Persze erről nem a Gyula tehet!

Zánkanári 2011.02.06. 13:17:51

@világutazó1496: Kedves világutazó1496! Regisztráltam javaslatod, ami egyben a falu hangja is: FILEP MIKLÓS sétány.

Zánkanári 2011.02.06. 13:41:56

@világutazó1496: Kedves világutazó1496! Ez a lényeg, 2011. január 6. óta van komment! Vannak témák a falu életéből, amikre vélemények érkeznek. sokkal szélesebb kitekintésre ad ez lehetőséget a képviselők számára. A blogon olyan ember - igaz névtelen, de ettől kezdve őszinte - véleményét is olvashatja adott témában, akivel az életben nem vált két szót. Remélem ezt felismerik nagyjaink és ellenérzések helyett a véleményüket fogalmazzák meg leendő kommentjeikben!

világutazó1496 2011.02.06. 13:59:27

@Zánkanári:
"Remélem ezt felismerik nagyjaink és ellenérzések helyett a véleményüket fogalmazzák meg leendő kommentjeikben"!
Így legyen!

Korábban említetted, hogy a Falugazda értékelte a turisztikai szezont.
De ha igazából belegondolsz sajnos nem is nagyon lett volna más összefoglalni való, hisz a strand működtetésében ki is merült a turisztikai koncepciónk. A gond itt van, hogy nem látunk tovább, annál, hogy turisztikai szezon és Balaton/strand.

Naplemente 2011.02.06. 14:02:30

@világutazó1496:
Kedves világutazó. Hogy vennék bármit is támadásnak, ez a véleményvonal szerintem nem a támadásról szól. Hidd el ( sajnos tudom magamról, próbálok is róla leszokni), hogy néha erősebb, "kiabálós" hangnemet ütök meg, de ez mind a köz, a jobbítás érdekét szolgálja, legalábbis én annak szánom.
Tudod kedves blog - társam miért vagyok én kiakadva, de nagyon? Eddig még egyetlen megszólított (VZ kivételével), ember sem nyilatkozott, senki nem cáfolt, senki nem erősített meg semmit. Egyébként én már önhatalmúlag megkérdeztem Vókó Lászlót is, hogy mondja meg mi az igazság a 20, vagy 200 ezer forintos támogatással? Eddig még nem válaszolt Ő sem, a Hivatal sem, pedig ez mindenképpen ránk is tartozó, főleg jogosan megismerhető adat kell, hogy legyen.Egyébként én úgy döntöttem, hogy addig erőszakoskodom, amíg valaki végre meg unja és válaszol a kérdéseinkre.

világutazó1496 2011.02.06. 14:18:20

@Naplemente:
Kedves Naplemente!
Tisztelem harcos hozzáállásodat és kitartásodat. Abban is igazad van, hogy közpénzekkel nem lehet ilyen "hányaveti módon" elszámolni. Ennek ellenére én hiszek sajnos az elírás-elméletben, ami nagyon valószínűnek tűnik, már csak azért is, mert nem hiszem, hogy bárki kockáztatná a "jó hírét" egy ilyen kis összeg miatt.Ha csalni akart volna valaki, ekkora összeg miatt nem nagyon érte volna meg.
A gond szerintem ott van ezzel a két dokumentummal, akármelyikben is van az elírás, hogy hivatalos beszámolókról, elszámolásokról van szó és eddig senkinek nem tűnt fel, hogy valahol nem egyeznek az összegek. Mert ha elírtak egy nullát, akkor bizony néhány egyszerű összeadásnak sem szabadna stimmelnie...
És amiben én még a gondot látom, hogy ez egy Zánkanári által spontán kiválasztott dokumentum volt, nem egy több hónapos ellenőrzés eredményeként talált egyetlen hiba.
Szóval, hány de hány ilyen elírt nulla lehet még...

világutazó1496 2011.02.06. 14:22:32

@Zánkanári:
Kedves Zánkanári! Köszönöm a regisztrációt az elnevezést illetően, de nem szeretném magam a "falu hangjának" tekinteni és a saját gyermekemnek sem szeretném tekinteni, úgyhogy kérlek regisztráld a köz elnevezéseként - nélkülem.
Nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen, aki ezt már valahol hallotta...

palimadár01 2011.02.06. 16:37:31

@Naplemente:
Kedves Naplemente! Ha egy-két ötletünket hasznosnak, megvalósíthatónak találják ott fent, és tesznek lépéseket, már megérte!Egyébként emlékszem arra, amikor sok évvel ezelőtt összehívták a település lakóit- mondván térképezzük fel a swot-analízis segítségül hívásával ( el is magyarázták, mi az)gyengeségeinket, erősségeinket, melyek lehetnének a továbblépés alternatívái stb. Az ötletek segítő szándékkal meg is születtek.Mi történt utána? Azt Te is tudod. Persze, ha újra megkérdeznék a falu lakóit, milyennek szeretnék a településüket látni, biztosan születnének hasznos ötletek Zánka jövőjét illetően. Csak komolyan is kellene ebben az estben venni venni.

Naplemente 2011.02.06. 18:07:49

Kedves palimadár. Én abban egészen biztos vagyok, hogy az ötleteinket, javaslatainkat " OTT FENT ", meghallják, a gondom az, hogy itt lent talál süket fülekre. Fentről meg nagyon bölcsen most még nem szólnak bele a dolgokba, de remélem mindennek eljön az ideje. Remélem értitek a "fent" és "lent" írónikusnak szánt gondolatmenetemet! Ha az eltelt napok, hetek alatt csak kettő, nem több, tényleg csak kettő felvetésünk válaszra talált volna, tényleg elégedett lennék, de így? A billentyűzetemen a gombok betűjéről lassan lekopik a festék, újat pedig sajnos ilyen megszorítások mellett nem tudok venni, lehet, hogy segélyt kérek az Önkormányzattól?
Arra gondolni sem merek, bár ez is egy alternatíva, hogy nem tudnak belépni, bár egyszer már Zánkanári nagyon alaposan leírta a regisztrálás menetét. Ezek után, csak arra gondolok, hogy nincs gépük, ha van, de nem tudják bekapcsolni, vagy nincs idejük, vagy internet-jük.
Cáfoljon már ránk valamelyik (az eddig magát polihisztornak képzelő) vezető, elfogadjuk névvel és nick névvel is.
Mindenkit üdvözölve: Nalemente

Zánkanári 2011.02.06. 18:23:16

@Naplemente: Kedves naplemente! Vigyázz a billentyűzetedre! Szükség lesz még rá, jobban, mint valaha. (Ha minden kötél elszakadt, szólj és adok egyet!)

mirr murr 2011.02.06. 18:37:50

@palimadár01:
Kedves Mindenki!!

Valamikor réges-régen ((egy messzi galaxisban))
felvetette valaki, hogy a tusakos helyén mini Disneylandet kellene csinálni.
Mekkora ötlet volt!
Na az lett volna aztán a turizmusfejlesztés.
Most meghívnék mindenkit a vasorrú bába háza elé egy találkozóra.

M.M.

palimadár01 2011.02.06. 18:42:07

@Naplemente:
Kedves Naplemente!
"itt lent talál süket fülekre".-írod. Persze, így éreztem én is, és nem érettem, miért nm írnak többen kommenteket. Aztán azon gondolkodtam, hogy sok nyugdíjas nem is a jut internet közelébe, avagy látott internetet valaha? Nagyon sokan vannak az országban , akik csak passzívan szemlélik az eseményeket, a véleményük megvan, de nem tesznek semmit annak érdekében, hogy nekik jobb legyen. Mástól várják, mert ezt szokták meg. Miért legyen így Zánkán? Lehet, hogy keményen fogalmaztam, de nem érdekel. Egy kis időnek el kell telnie ahhoz, hogy a lakók rájöjjenek arra, lehet változtatni, vagy számon kérni a választási ígéretekben elhangzottakat. Akár ilyen formában is.Ez a fajta véleménynyilvánítás még elég új keletű, szokni kell. Nincs az ember hozzászokva ahhoz, hogy bármikor elmondhassa a véleményét a "feletteseivel" szemben. A lényeg, hogy nagyon sokan olvassák.

palimadár01 2011.02.06. 18:44:54

Bocs! Javítok.: Miért ne lenne ez így Zánkán is?

Naplemente 2011.02.06. 18:57:06

@palimadár01: Bravó palimadár, ismered a mondást: addig kell ütni (vagy verni?) a vasat, amíg meleg, tegyük ezt mi is.
Az hogy passzívak az emberek - persze, hogy igaz, sok minden közrejátszik ebben, de most nem is ez a lényeg.
Egy dolgot nagyon sajnálok: nem láttam a Berecz András műsorát, elvétettem a dátumot, kár mert a hírek szerint nagyon jó volt és tele volt a Kúltur. Az viszont jó, ezt meg kell dicsérni, igaz nem az én tisztem, de örülök, talán elindul valami.

Varga.Zoltán 2011.02.06. 21:20:44

@Naplemente: Kedves Naplemente! A bejegyzése előtt 2 nap 1 óra 16 perccel korábban írtam, hogy egyértelműen gépelési hibáról van szó egy tájékozató iratban és megköszöntem annak aki a hibát felfedezte.Elnézést kérek a zánkai polgármesteri hivatal ügyéntőzéjének nevében.Szerintem semmi szükség nyilatkoztatni a Gázló egyesület vezetőjét. Kár, hogy nem hisz nekem, - a cáfolatomnak -, vagy csak figyelmetlen volt az előzmények elolvasásában, pedig az Ön hozzászólására válaszoltam, arra amelyikben a "csalás", "sikkasztás" szavakat használta. Kettő bejegyzéssel lejjebb Aranka "oktatott" ki, pedig az iratban szereplő összeg jováhagyásánál Ő volt helyzetben és nem én. Nehezen boldogulok ezzel a stílussal - írtam korábban - talán más is így lehet a sok olvasó közül, érdemes lenne megfontolni.Hol is van az a piros? Várom elmarasztaló válaszát.

Varga.Zoltán 2011.02.06. 21:29:23

@Naplemente: A Berecz András előadásának egy rövid részletéről készült felvétel linkjét küldöm: www.zankatv.hu/component/videok/ajanlottvideok/114
Remélem sikerül megnézni, jó szórakozást!

palimadár01 2011.02.06. 21:39:41

@Varga.Zoltán:
Kedves Zoltán! Tényleg, most már érdekel: hol a piros? Bár nem engem szólítottál meg, de szerintem mindenkit érdekel, hogy ki tévedett. Ennyit igazán megérdemel mindenki, aki ezt a blogot olvassa.( nem kommentel, de követi az eseményeket).Mitől egyértelmű? Nem, Zoltán, nem köszönted meg, az "i" betűt köszönted meg,a mostani bejegyzésedben ismerted el a hibát.A stílusról csak annyit, hogy segítő szándékú és nem ellenséges, veled szemben sem: Lehet, hogy úgy érzed, de rajtad kívül senki nem veszi a bátorságot és száll vitába a kommentelőkkel,és nincs mástól kérdezni, csak Tőled. Érted?!

Varga.Zoltán 2011.02.06. 21:49:57

@palimadár01: Kedves Palimadár!Beidézem az egészet amely készült 2011. 02.04 12:46
"Kedves Lányok, Fiúk ! Ma 9 órakor megnéztem az adatokat.Egyértelmü gépelési hibáról van szó.A poszt írójának is meg kellett volna erről győzödnie mielött alaptalanul vádaskodik.A szöveget olvasva már arra gondoltam, hogy az egyiptomi eseményeket is belekeveri.Sajnos van még egy elütési hiba, aki megtalálja egy üveg bort nyer. Különben köszönöm, hogy a hibára felhívta a figyelmet, de azért nem így kellett volna tálalni, nem volt elegáns.
". Elnézést a helyesírási hibáért, a köszönöm szót szerettem volna kövéríteni, de így hitelesebb.Várom megtisztelő válaszod.

palimadár01 2011.02.06. 22:05:21

@Varga.Zoltán:
Mea culpa,ok,de abban nem adok igazat Neked, hogy sértő volt. Szerintem a tálalás nagyon is megfelelő volt.Tudod, mit? Nagyon érdekelne a véleményed a "Zimmerferi" poszt kommentjeivel kapcsolatban. Írnál erről egy-két sort?

Naplemente 2011.02.06. 22:08:51

@Varga.Zoltán: Én nem akarom elmarasztalni - jogom sincs hozzá, de miért fogadjam el tényként, igazságként azt amit Ön mond??? Csak azért mert Ön mondja? Ez nem hit kérdése, kedves Zoltán, ez tény, hogy az egyik " dokumentumban " 20.000.- szerepel, a másikban pedig 200.000.- ft. Ez Ön szerint
természetes??
Visszaolvasva hozzászólásaimat - "csalás", "sikkasztás" szavakat nem használtam, így módomban áll felajánlani Önnek egy pohár vizet, ha megmondja, melyik hozzászólásomban használtam ezeket a szavakat.
Egyébként is ha elárulja,- és így tiszta vizet tudunk tölteni a pohárba - mitől "egyértelműen gépelési hibáról" van szó? Ismétlem: mert Ön mondja? Egyébként én nem igazán szeretem ezt a kioktató stílust és Aranka sem oktatta ki, csak leírta a véleményét.
Még egy dolog Zoltán: a kártyában is - ha korrektül játszunk, kiterítjük a lapjainkat, már pedig itt ez nem történt meg, ne is kérdezzünk senkit, mert az csúnya és bizalmatlan. Én ezt így nem tudom elfogadni, mert ez nem bizonyiték.
Azt meg végképp nem értem Kedves Zoltán, hogy miért kér Ön a hivatal ügyintézőjének nevében elnézést? Az ügyintéző gépelte a szóban forgó egyesület jelentését??? Mert a 20.000.- (ami ugye lehet??gépelési hiba, persze, hogy lehet) az egyesület beszámoló jelentésében szerepel.
Egyébként megfogadom a tanácsát : miszerint semmi szükség nyilatkoztatni a Gázló egyesület vezetőjét, én előre borítékoltam volna, hogy nem válaszol, ez sajnos be is jött!!! Na mindegy, én fenntartom továbbra is, hogy itt valami nem kerek, és roppantul kényelmetlen, de akkor sem hiszek Önnek, hogy ez csak egy sima gépelési hiba volt. Ez meg azt gondolom nekem is, és nemcsak nekem, hanem mindenkinek jogában áll, akit ez érint. Jóéjszakát!

Varga.Zoltán 2011.02.06. 22:21:35

@palimadár01:Kedves Palimadár. Köszönöm, hogy bocsánatot kértél. A blogban olvastam, hogy a hozzászólóknak nem kell feltétlenül egyetérteni, de azért én azt tudnám javasolni, hogyha valaki valamit állít, azért jobban nézzen utánna mi az igaszságtartalma.A másik poszthoz is szívessen hozzászólok, előzetesen annyit, hogy a hétvégén Mezőkövesd városában voltam gondoltam körülnézek a neten milyen szabadidős ajánlatok vannak, tanulságos volt.

palimadár01 2011.02.06. 22:39:57

ok.rendben. Remélem, jól érezted magad.Tudod, mit,megnéztem a mezőkövesdi honlapot.A szabadidős menüpont jobb oldalon, felül, egy kicsit szűk szavú, de bal oldalt az aktív menüpont bőséges információval szolgál.Egyébként, tudod mit, nem érdekel Mezőkövesd honlapja.A miénken kellene javítani, és nem azzal takarózni, hogy a másiké sem annyira jó.

Varga.Zoltán 2011.02.06. 22:49:22

@Naplemente: Naplemente az "Itt a piros, hol a piros..." poszthoz 2011.02.04 10:22:50
időpontban írt hozzászólásából idéztem.A mostani egy másik Naplemente? Tudomásom szerint az indapass-hoz történő regisztráció nem engedi meg az azonos nick-név regisztrációt.A felajánlott pohár vízet természetesen elfogadom.Azért érdekelne, hogy Ön írta-e a hivatkozott hozzászólást, vagy valaki visszaél az Ön nevével? Jó éjszakát!

palimadár01 2011.02.06. 23:06:24

@Varga.Zoltán:
Ne haragudj, Zoltán, de egyszerűen nevetséges,amit a nick nevek kapcsán művelsz. Inkább arról kellene beszélned, hogy mi a véleményed a legutolsó bejegyzést illetően

Zánkanári 2011.02.06. 23:09:50

@Naplemente: Kedves naplemente! A Zoltán által idézett komment tényleg létezik, bár ebben nem állítottál, hanem kérdeztél! És ez nem mindegy. Mindenesetre Zoltán már megint nem a témához szólt hozzá, hanem valami zavaros fejtegetésbe kezdett a nick nevekről, meg az indapass-ról. Kedves Zoltán! Mikor érem meg, hogy egyenes véleményt hallok adott témáról, és nem a hozzászóló személyével foglalkozol?

Naplemente 2011.02.06. 23:38:44

@Varga.Zoltán: Válaszolok természetesen, még annak ellenére is, hogy a ló egy kicsit magas, na de elfogadom, hogy ez az Ön stílusa.
Sajnos a víz jár, megkapja! De ezt a bizonyos "csalás", "sikkasztás" így kiemelve az egész szöveg környezetből, nem egészen elegáns!! Én itt azt próbáltam jelezni, szerintem teljes joggal, hogy ha ez így történt , akkor ez a két cselekmény elkövetése is elképzelhető.
Hogy teljesen megnyugodjon T. Zoltán, én írtam a cikket, nem két nick néven. Egyébként jó, hogy kioktatott, hogy az indapass regisztráció nem engedi az azonos nick néven történő bejelentkezést. Most már Öntől ezt is megtudtam. Köszönöm. Kissé irónikus megjegyzésére válaszolva, nem egy másik "Naplemente", de ha nagyon erőlteti, felfedem kilétem, nincs mit titkoljak, esetleg szégyeljek, de ezek a kérdések akkor is maradnak, mert az nem válasz, hogy fogadjam el, mert ezt Ön mondja. Megnyugtatom, nem él vissza senki a nevemmel.
Még egy dolog, sajnos - a korábbi szimpátiám Ön irányába fel kell, hogy függesszem, igazat kell adnom azoknak a társaimnak, akik szintén, talán jogosan is nehezményezik, hogy Ön rendszeresen nem arról beszél, mint amit kérdezünk. Ez nékem olyan mellébeszélésnek tűnik.

Varga.Zoltán 2011.02.06. 23:43:21

@Zánkanári: Kedves Zánkanári! Bár nem hozzám szóltál, de engemet is érintettél, ezért itt válaszolom Neked, hogy mindig őszintén és egyenesen írom a válaszaimat.Eddig döntően ott szóltam hozzá ahol név szerint, vagy célzással mint képviselőt említettek. A pontos fogalmazást szeretem, erre törekszem.

Naplemente 2011.02.06. 23:48:33

@Zánkanári: Kedves Zánkanári, csak jelezném, nem olvastam az utóbbi cikkedet, mielőtt Zoltánnak válaszoltam. Tényleg a "szöveg környezet" nem mindegy, én nem vádoltam, csak kérdés formájában próbáltam fogalmazni. Lehet, hogy nem sikerült, akkor ez tényleg az én bűnöm, de azt azért elmondom, hogy a szándék tiszta, nem vádaskodni akarok, hanem az igazságot, feketén-fehéren.

Zánkanári 2011.02.07. 00:07:16

@Varga.Zoltán: Kedves Zoltán! Válaszaid őszinték és egyenesek. A pontos fogalmazás is rendben van. De nagyon hálás lennék, ha mint képviselő a posztok témáiról is leírnád a hasonlóan őszinte és egyenes véleményed! Te vagy az egyetlen testületi tag, aki egyáltalán bejelentkezett a kommentelők közé. Jó lenne, ha a többiek is használnák a felületet a választókkal történő kommunikációra. Az általam felvetett témák Zánkáról szólnak, a falu valós és zömében évek óta húzódó problémáiról szólnak. Erről van véleménye a falu népének, aminek néhányan hangot is adnak kommentjeikben. Nyilván van véleménye a falu vezetésének is. Cáfoljatok rá a háttér megállapodások és alkuk képével körüllengett közélet víziójára, és írjátok meg őszintén az adott problémával kapcsolatos véleményeteket ti is. Vagy úgy gondolod, hogy ez már nem fér bele?

Varga.Zoltán 2011.02.07. 00:33:31

@Naplemente: Kedves Naplemente! A vizet köszönöm és elfogadom. Ezt úgy tekintem, hogy elismerted tévedésedet, nem a győzelemre, hanem a pontosságra törekedtem.A hozzászólásomat egyedül írom, de meghallgatom mások véleményét utólag. Leírhatom, hogy több blog-olvasó egyetértéséről bíztosított arról, hogy milyen kérdésre válaszolok és mit.Sajnálom, hogy elvesztettem szimpátiáját, de én már keveset változok, és nagyon nem is akarok.Mellébeszélni egyáltalán nem akarok, ezért inkább egy ideig csak csendes szemlélője leszek Önnek és társainak.

Naplemente 2011.02.07. 01:09:28

@Varga.Zoltán: Nem ismertem el semmilyen tévedésemet, csak bátorkodtam jelezni, hogy nem szerencsés egy adott szövegkörnyezetből citálni, idézni két szót, ami tényleg le volt(van) írva, mert így kiemelve, csak ezt idézve egészen más a jelentése.
Kár,hogy győzelemről polemizálunk - mellette a húsba vágó témákat meg próbáljuk agyon hallgatni, el bagatelizálni. Kár, hogy a továbbiakban csak szemlélődni akar, én és a választók is mást várnak, várnának el. Nem csak Öntől.......
Ha Ön így dönt, döntött, én ebben meg akadályozni nem tudom, de nem is akarom. Az ugye nem baj, ha nékem, és a faluban még jó néhány embernek teljesen más a véleménye mint az Öné, mert ez így demokratikus, és talán jogunk is van elmondani a véleményünket.
Kedves Zoltán, dehogy nem lehet a stíluson már változtatni, mert ezt mondta, mindent lehet, csak akarni kell, és nem kell megsértődni, ha valakinek az Ön véleményével szemben más az álláspontja. El kell ismerni, hogy esetleg másnak is igaza lehet.
Egyébként köszönöm a Berecz András felvételt, megnéztem.

andocsari 2011.02.07. 01:42:26

@Varga.Zoltán: Kedves Zoli! Valóban akkor én képviselő voltam, és tudom, hogy a beadott kérvény alapján 20.000.- javasoltunk, majd fogadtunk el támogatásként. A gépelés a döntés után készült, ami leadásra keült a honlapra. Nem én gépeltem, és ellenőriztem. De nem ez az érdekes. Meg sem fordult a fejembe, hogy bármi törvénytelen született volna. Én nem erről beszéltem a kommentemben. Gesztusokról beszéltem, amit még most is fenn tartok. Főleg arról, amit itt a fentiekben is sokan megfogalmaztak, a közös, és kölcsönös, építő jellegű párbeszéd. Sajnos a stílus néha félreérthető. Az is lehet, hogy vagyunk egyen-nyolcan, akik érzékenyebbek, nem vitatom. Most viszont, Te vagy helyzetben.
(Mi képviselő társak is voltunk, ezért van a tegező hangnem, természtesen ezt tiszteletből jegyzem meg, én a többit is tiszteletből írtam, és nem támadásból.)
Más: Nagyon jónak tartom a turisztikai blogot. Nagyon remélem, hogy lesz viszhangja a döntéshozók körében is. Már írtam erről, csak ismételni tudom, hogy nagyon jók az ötletek, de itt már egy összefogó turisztikai-gazdasági programnak kellene születnie szakemberek segítségével. Itt nemcsak 1-vagy 2 évről van szó, hanem Zánka kitörési pontjáról, mivel más lehetőség nincs. El tudok képzelni egy fórumot, ötletbörzét, de egy átfogó, koncepcionális terv kell, amelyet módszeresen, tervezhetően meg lehet valósítani, és az eredményekre lehet építeni. Azt is tudom, hogy a szakemberekért nem kell máshova menni, hiszen itt vannak Zánkán, és tudtommal már nem egyszer fel is ajánlották segítségüket. "Szerencsés" helyzetben vagyunk, mivel Zánkán az egy főre jutó értelmiség (diplomás) 2 fő. De a legszerencsésebb az lenne, ha közös dolgainkról együtt gondolkodna a falu értelmisége, munkása, szőlőtermesztője. Hiszem azt, hogy ez a kommunikáció is hozzájárul ahhoz, hogy így legyen.

mirr murr 2011.02.08. 20:18:46

Kedves Mindenki!

A tegnap éjjeli kommentek mindenkit kifárasztottak?

Kedves Kanári!

Ajánlanék egy jó témát: Zánka kritikus közlekedési pontjai.
Mint egy HACCP elemzés, végig lehetne menni ezeken a helyeken.
Szerintem az legveszélyesebb pont az Iskola utca és a Rákóczi utca kereszteződése, ahol naponta rengeteg gyermek halad át, zebra nélkül, ahol a buszmegállóban megálló jármű teljesen takarja a felülről jövőket.

Várom az észrevételeket.

Mirr Murr

Naplemente 2011.02.09. 13:11:53

@mirr murr: Kedves mirr murr. Egy kissé félek, hogy az a vád fog érni, hogy mindenbe bele(pofá)zok, sajnálom de én ilyen természetű vagyok, főleg akkor, amikor egy általam is jónak tartott (ilyen az általad feldobott téma is)ügy kerül terítékre. Ez megint olyan dolog, mint a foci, ehhez is mindenki, még talán mi is értünk.
Hát akkor fussunk is neki, mirr mur az általad felvetett téma, az Iskola-Rákóczi utca kereszteződés, illetve becsatlakozás, valóban roppant veszélyes, egyrészt tényleg a felfestett gyalogátkelő hiánya, valamint a beláthatóság, jobbról, ha az Iskola utcából megyünk ki. Ez nemcsak a gyalogosoknak gond, hanem a gépjármű forgalomnak is.
Véleményem szerint mindenképpen kellene egy felfestett gyalogátkelő (természetesen egy felfestett "gyalogátkelő hely előjelzéssel"). Itt az egyik legnagyobb forgalom a településünkön, mindenképpen indokolja a szerintem nem is olyan drága gyalogátkelő kialakítását.
Ezt indokolja a Garázs bolt, az Orvosi rendelő(egyébként szépen sikerült a felújítás), Gyógyszertár, Kultúrház, Óvoda, Iskola, Posta jelenléte. Tudtommal, hála Isten itt még nem történt baleset, de az ördög nem alszik, próbáljuk megelőzni a bajt, főleg akkor ha ez aránylag szerény pénzeszközökkel megoldható.

Ha Te felvetettél egy témát, én is csatlakozom hozzád. Az Iskola utca-Naplemente utca kereszteződése szerintem tipikusan "JOBB KÉZ SZABÁLYOS" kereszteződés, tábla sehol nincs, tehát ez egy egyenrangú kereszteződés, amire a jobb kéz szabály érvényes. Hányan tartják be??? Majdnem senki, kivétel jómagam, mert ezt én szigorúan betartom, sőt jelzem azoknak, akik ezt nem tartják be. Ugyanez a helyzet az eggyel feljebb levő Ifjúság utca-Iskola utca becsatlakozásnál is. A káosz itt is óriási, pedig a szabály helyes alkalmazása itt tényleg nem okozhatna gondot.

Végezetül javaslom minden blog-társamnak, hogy mindenki keressen ilyen, vagy ehhez hasonló balesetveszélyes helyszíneket, ezeket tegyük közzé, hátha ezzel mi is hozzájárulhatunk lakóhelyünk biztonságához, fejlődéséhez, a biztonságos közlekedéshez.
Jó kutakodást, kellemes hetet.

lidércfű 2011.02.09. 22:07:44

Kedves Mindenki!
Egyetértek Mirr Murr és Naplemente felvetéseivel.Én a gyalogátkelőhely kialakításán kívül még megtiltanám a Gyógyszertár, Bolt, Orvosirendelő előtt a megállást és várakozást is a gépkocsik részére.Van elegendő hely a nagy parkolóban és a Faluház mögötti parkolóban s nem lehet probléma onnan gyalog megközelíteni fent nevezett intézményeket.Én személy szerint veszélyes útkereszteződésnek tartom fent a faluban a Rákóczi ut és a Tapolca -Nagyvázsony, és a temetőt megközelíthető utak találkozását.(Elég nagy az átmenő forgalom.)Annál is inkább, mert a Rákóczi útról felfelé haladva a járda a kereszteződést megelőzően megszűnik, s szinte teljesen egybeolvad az uttesttel. A biztonságos gyalogos átkelést(pl.zebra felfestése) meg kellene oldani a Tájház irányába.

mirr murr 2011.02.10. 09:06:12

@lidércfű:

Még egy kritikus pont: Bánkőhegyi Villasor kereszteződés!
Nem tudom hányan vették észre, hogy egyenrangú!
Aki a Villasoron megy, szinte senki nem érzékeli ezt.

+ a közlekedési táblák sincsenek jó állapotban. Gondoljunk csak a tavaly nyári Villasor Rákóczi kereszteződésben történt balesetre. Miután megtörtént a baj, gyorsan újrafestették az elsőbbségadás kötelező táblát és kiszabadították a fák lombjai közül.

Ehhez a balesethez még egy adalék: a szilánkok még hetekig ott voltak. Kinek kellett volna gondoskodni az összesöprésről és elszállításról???

M.M.

mirr murr 2011.02.11. 10:32:26

Magamnak válaszolva!

Ezek a csomópontok azért különösen veszélyesek, mert a zánkaiak megszokásból vezetnek a faluban, az ideérkező vendégek viszont nem.
Ha mondjuk kijön az Aero söröző kis utcájából, ott sincsen elsőbbségadás tábla, tehát joggal várja el, hogy a balról jövő elsőbbséget adjon.
Ilyenkor ki a felelős??
Tudtommal ez a téma nem került elő még önkormányzati üléseken, jó lenne ha valaki felvetné.
Megelőzendő a bajt.
Azt sem tudom, hogy ez a falu feladata vagy KPM vagy valaki másé, de úgy gondolom nem szabad várni ezzel.

M.M.

bebíró 2011.02.11. 10:44:53

@mirr murr:
Kedves Mirr Murr. Gyanítom, hogy az Aero utcája nem is utca, legalábbis a Gugli nem jelöli, vagyis olyan, mintha udvarból kanyarodnál ki. Szerintem onnan kikanyarodva ne próbálkozz az elsőbbséggel. (-: B.

mirr murr 2011.02.11. 13:45:48

@bebíró:
Kedves bebíró!
Amikor a gyanútlan turista ki akar kanyarodni nem biztos, hogy beüti a gugliba.
Egyébként egy lakóház, egy söröző és az orvosi lakás kapuja is az utcából nyílik vagy köz, nevezzük bárminek, szerény véleményem szerint a tábla járna oda!

Mirr Murr

Zánkanári 2011.02.23. 23:45:24

@világutazó1496: Kedves világutazó 1496! Engedd meg, hogy idézzelek egy kérdés erejéig:
"... nem hiszem, hogy bárki kockáztatná a "jó hírét" egy ilyen kis összeg miatt.Ha csalni akart volna valaki, ekkora összeg miatt nem nagyon érte volna meg." - Miért, van az az összeg, amiért megérné? ... (hihihihihi!)
(Bocsika!)

világutazó1496 2011.02.24. 16:26:14

@Zánkanári:
kedves "éjjeli bagoly" Kanári!
Lehet, hogy van akkora összeg, de ahhoz néhány nullát el kellene még írni...:-)
süti beállítások módosítása