A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Pihenőpályán - avagy Zánka 4 éves gazdasági programot alkot

2011.04.02. 17:44 :: Zánkanári

 

 

"A kis Jézus megszületett! Örvendjünk!"

Mielőtt valaki azt gondolná "Na, ez a Kanári teljesen megőrült," természetesen tudom, hogy december már odébb van egy kicsit, de a Képviselő testület márciusi ülése kapcsán csendült fel bennem kedvenc karácsonyi dalom. A törvényi előírásoknak megfelelően az alakuló ülést követő hat hónapon belül a Testület megalkotta a 2010-2014. évi ciklus gazdasági programját. Megtörölhetjük izzadt homlokunkat, megtettük, megalkottuk. Kész van! Halleluja!

Csak az a baj, hogy nincs benne köszönet ...

Nézzük a kitűzött célokat:

1. A település működésének biztosítása, a civil szervezetek támogatása, 2. Munkahelyteremtés (A Badacsonyi Pincegazdaság Balatonfüred, egyszóval Demján Úr beruházásáról van szó, amihez a falunak kevés köze van), 3. Parkoló építés 4. Gyermekpancsoló a strandon - Lídó építés, 5. Tervezés: Parkosítás, horgászhelyek-csónakkikötő, Polgármesteri hivatal.

Hogy egy másik klasszikus szavaival éljek: "Kurta."

A Zánka TV felvételeit nézve először azt gondoltam, évente halad a Polgármester a tennivalók sorjázásával, de tévedtem. Ez a néhány ötletmorzsa a "Hogyan virágoztassuk fel Zánkát" gondolatkörből bizony a négy éves ciklus egészére vonatkozik. Csodás!  (Egy vállalkozásban félévente tesznek ennyi feladatot egy-egy kolléga nyakába.) Mit fog tenni a Képviselő testületünk a fennmaradó három évben a falu érdekében. - nyílik kerekre a szemem a hallottak alapján. Gyanítom semmit, mert ilyen helyen a tervet szokták így, vagy úgy teljesíteni. (Bár igaza van nyúlcipőnek a Hofi idézettel: A disznót nem szokták egyedül megkérdezni ...)

Hát akkor most mi van? Véleményem szerint semmi, illetve amit már korábban megállapítottunk: üzemeltetünk! Már megint. Újabb négy évig. Úgy tűnik, hogy a Hölgy és az Urak a testületben nem érzik, hogy rohamléptekkel megy el mellettünk a világ. Egy képviselő volt mindössze, aki úgy érezte, - teljesen jogosan - hogy egy 4 éves ciklusprogramnak ennél egy kicsit többről kellene szólnia. Például arról, hogy milyen szándékok vannak a ciklus során a helyi adókkal, vagy arról, hogy milyen bevételnövelő ötletek vannak, amivel kikerülhetünk abból a tecchalott állapotból, ahová az állami irányítás taszítja az önkormányzatokat. Másik két képviselő előadta, hogy ebben a változó világban, ami ma jellemzi a közigazgatást, nem látnak előre, nehéz tervezni. Ehhez a véleményhez csatlakozott polgármesterünk is.

Drága Uraim! Ha ez a véleményük, semmi baj, csak akkor azt kell mondani, hogy nincs ötletünk a falu felvirágoztatására, amiért is lemondunk a képviselőségről, polgármesterségről és haza megyünk! Ugyanis a ciklus elején elmondani feltett kézzel, hogy nem tehetünk semmit, az állami köldökzsinórtól függünk, ha nem adnak pénzt, akkor nem tudunk fejleszteni ... - sorolhatnám, ez egyenlő az "ön-kormányzatiság" feladásával és a hatalomhoz való görcsös ragaszkodással. Hiszen ha nem tudunk lendíteni kicsiny falunk sorsán, akkor tervek és tettek híján csak a hatalom marad…

 

Vagy mindössze ennyi a lényeg?

 

6 komment

Címkék: gazdaság önkormányzat polgármester helyi adó hatalom hofi géza képviselő testület gazdasági program fövenyfürdő zánka tv állami normatíva állami apanázs ön kormányzatiság a kis jézus megszületett

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr712794125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

világutazó1496 2011.04.03. 12:10:39

Kedves Kanári!

Még jó, hogy nem elsején jelent meg a cikked, különben azt hinném ez csak egy vicc.
De a másik oldalról nézve a vállalások többé-kevésbé teljesíthetőek, semmit olyan nincs a tervben,amit nem kivitelezhető, amibe bele lehetne bukni. ( A parkolóra azért kíváncsi leszek. Hogy hol és mikor..)Szóval, abszolút biztonságos 4 éves gazdasági terv.
Most kellene megnézni a kampánybeszédeket újra. Mit is ígértek nekünk az Urak és a Hölgy alig fél évvel ezelőtt? Valóban csak ennyit?
És akkor ismét feltennék egy kérdést: Hát a turizmus? Turizmusfejlesztés? Csak nem egy parkoló építése a 4 éves fejlesztési ötletünk ebbe az irányba? Pedig úgy emlékszem ez a terület mindenkinek a szíve csücske volt...
Csak volt? Vagy valóban azt gondolják, hogy ezzel előbbre lépünk?

Zánkanári 2011.04.03. 12:56:59

@világutazó1496: Kedves világutazó1496!
A blog indulása óta ez a problémám! A választási kampányban legfontosabb "szívcsücsök" - a turizmus - a négy év mindennapjaiban szertefoszlik, hogy aztán a következő kampányban újra elővegyük, leporoljuk és elmondjuk róla, mekkora "szívcsücsök". Én úgy látom, azért nem tesz a testület semmit ciklusok óta a turizmus fejlesztéséért, mert nem mer számára ismeretlen terepre tévedni. Mivel a témában a testületi tagok nem kompetensek, csak külső szakértőre hagyatkozva lehetne a fejlesztési irányokról, tartalmakról dönteni. Ezt a kockázatot érzésem szerint nem vállalja be a testület. Ezért topogunk egy helyben. Nem kellene más, mint egy kis kurázsi, politikai bátorság, és persze szándék a falu turizmusának fejlesztésére. Ez jár némi kockázattal - mind kis mértékben anyagilag, mind pedig politikailag, - de így lehetne lendíteni településünk jövedelemtermelő képességén és lakosságmegtartó képességén. (Lásd fiatalok elvándorlása munkahely hiányában.)

világutazó1496 2011.04.03. 13:16:59

Kedves Kanári!
Én is turizmusban látom az egyetlen kiugrási -lassan inkább életben maradási - lehetőségünket és nem értem, miért nem történik itt több, mint 20 éve ennek érdekében semmi. Valóban kockázatokat kellene vállalni, gondolkozni és sokat dolgozni az ügy érdekében. Lásd: Balatonfüred. A szemünk előtt történtek a csodák, mert hihetetlen fejlődés ment végbe az utóbbi időben ebben a kisvárosban. Azt hiszem kijelenthetem, hogy lassan az ország legszebb városa lesz.
És olyan jó lenne Zánkával is így büszkélkedni!
De akkor most négy évig ismét ne várjuk a "Nagy durranást"?

zánka 2011.04.03. 19:17:38

@világutazó1496: Kedves v. utazó. Nem igazán tartom szerencsésnek B.füred és Zánka összehasonlítását, a fejlődés szempontjából, a két település teljesen más, teljesen eltérő kiindulóponttal, lehetőséggel rendelkezik. Bár csak ne lenne így...a javunkra. Az igaz, hogy Füred óriási változáson, fejlődésen ment át az utóbbi években, de az összehasonlítást nem Zánka és Füred viszonylatában kellene felvetni, mert sajnos nem tartozunk egy súlycsoportba, hanem mondjuk Füred-Keszthely, vagy Füred-Siófok, vagy Füred-Balatonalmádi vonatkozásában kellene vizsgálódni. Szerintem itt is elvinné a pálmát Füred, de ez nem baj. Zánkán egészen más léptékben kellene gondolkozni, mi egészen más súlycsoportba tartozunk, ez sem baj, csak az kellene, hogy mindenki, minden település, Zánka is használja ki az adott, adódó lehetőségeket, amit szerintem mi Zánkaiak nem igazán használunk ki. Mi sajnos tudunk bírálni, blogolni, véleményt mondani, de azt hiszem - valljuk be őszintén - nem tudunk - kanári sem kivétel - egy dolgot, a "mit hogyan-t" sajnos nem tudjuk. Ez sem baj, a gond az, hogy a falu vezetői sem tudják, pedig Őket annak tudatában választottuk, hogy Ők tudják, ezért vállalkoztak a feladatra. Sajnos egyre jobban kiderül, nem tudják, mi meg tévedtünk, nem először és sajnos érzésem szerint nem is utoljára.
"Nagy Durranás", ugyan már....mikor lesz, pénz, akarat, motiváció, hozzáértés hiányában.... én roppant elkeseredett vagyok!

világutazó1496 2011.04.03. 20:59:41

@zánka:
kedves Zánka!

Igazad van, nem szerencsés a két település összehasonlítása ebből a szemszögből nézve. Valóban mások a kondíciók. Füred nálam - és szerintem nem csak nálam - abszolút viszi a pálmát a balatoni városok tekintetében. Én inkább azért említettem példaként, mert a szemünk előtt zajlott a le a hatalmas fejlődés. Nem a világ, vagy az ország másik pontján, csak pár kilométerre tőlünk. A megfelelő szakemberek jó időben, jó helyen nagyon jó lépéseket tettek. Szóval úgy értettem, hogy nekik sikerült. És nagyon jó lenne, ha nekünk is sikerülne legalább elmozdulni valamilyen irányba.

És valóban, mint ahogy te sem, én sem tudom a megoldást, de azt hiszem nem is ez a dolgom, dolgunk. A képviselő-testületben sem kell feltétlenül hozzáértő embereknek ülni, de abban egyetértek Kanárival - és aki még korábban felvetette - hogy nem lenne olyan nagy szégyen megkérdezni a szakembereket. Akár a helybelieket, akár a "szomszédos" Balatonfüredért tevőket. Hátha valakinek lenne egy jó ötlete.
Bár egy ötlet nekünk már édes kevés. Amíg nincs kialakult koncepció, addig hiába épül meg az évtizedek óta áhított pancsoló és parkoló.(Ha megépül...) Sajnos ezzel sem leszünk kint a vízből.
Ahogy én látom elengedhetetlen szükségünk lenne egy szakemberre, egy menedzserre, akár a sokat emlegetett TDM irodára, vagyis egy olyan emberre, szervezetre, akinek az a munkája, hogy kitalálja, és megszervezze, és levezényelje, hogy milyen irányba és hogyan induljunk el. Hát ez az, amit hiányolok a négy éves tervből is.
Hiányzik a jövőkép!

Zánkanári 2011.04.03. 23:23:50

@zánka: Kedves Zánka! Igen, jól látod, a király meztelen! Mondhatnám azt is, hogy vak vezet világtalant. Erre szeretnék hónapok óta rávilágítani a blogban. Jelentkeztek a feladatra, megválasztattak és felteszik a kezüket anélkül, hogy megpróbáltak volna valamit tenni. Ez a vérlázító az egészben. És négy éven át ők az elöljárók a faluban. Te ezt érted?
Egyébként nem gondolom, hogy Zánkán ne lenne olyan ember, aki ne tudna, vagy legalább ne akarna többet tenni a település érdekében, aki tovább lát a saját érdekeinél. Van!
süti beállítások módosítása