A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Régi idők karácsonya

2011.11.27. 18:38 :: Zánkanári

Régi idők karácsonya 02.jpg

Nosztalgikus hangulatba kerültem egy kicsit. Ami előidézte mindezt nem volt más, mint az az élmény, hogy végig gurultam kocsival Zánkán a Rákóczi út felső felén és az iskola utcában, este, sötétben. Megkapó a művelődési ház körül fényfüzérekkel kivilágított magas fák látványa, a stílusos és látványosan nagy adventi koszorú, az óvoda és az iskola is karácsonyi kivilágítást kapott. Meghitt hangulatot áraszt, a régi idők karácsonyát idézi bennem, amikor volt idő a falu népének "együtt" készülni a karácsonyra, amikor advent idején esténként összegyűlt aki erre érzett indíttatást, és közös beszélgetésekkel, forralt borozással, egy kis vásárlással készültünk lelkileg az érzelmi csúcspontra, a Szent estére, Jézus születésnapjára. Emlékszünk még rá? Nem is oly rég az orvosi rendelő melletti parkolóban felállított sátor hangulatára, a fahéj illatára, amely kezünkben gőzölgő forralt borból áradt, az éppen kisült gesztenye melegére? 

A lámpafüzéreink fényei jelzés értékűek. Figyelmeztetnek arra, - amiről egyébként tudunk, nevezetesen - hogy közeledik a karácsony. Tudjuk, de mai rohanó világunkban mindennapjaink nem arról szólnak, hogy érzelmileg koncentrálni tudnánk bármire is, ami nem a munkánkról szól. Egyszerűen nem érünk rá átlényegülni, lelkünket építgetni az ünnep eljöveteléig. Ugyanúgy, mint a Kis Herceg, amikor megszelídíti a rókát. Teljesen igaza van Antoine de Saint-Exupérynek, amikor azt mondja, hogy egy találkozásra fel kell készülnünk mindenféle szempontból. Intellektuálisan ugyanúgy, mint érzelmileg. Ha nem tesszük, egyszer csak a dolog közepében találjuk magunkat, - mint annak idején Pilátus a credo-ban - anélkül, hogy bármi közünk lenne hozzá. Híven tükrözik mindezt ismerőseim beszámolói az ünnep múltával. Többen is elmesélik, hogy semmi karácsonyi hangulatuk nem volt. Végig ették, itták, vagy aludták a három napot, de nem érintette meg őket a csodavárás. Nem csodálom, amikor az ember december 24-én délután haza esik a munkából, elénekli a Mennyből az angyal-t, leül, megeszi a halászlevet, meg a rántott pontyot krumplisalátával, az éjféli mise idejére már hortyog a fotelben a maradék pohár borral a kezében. Nem csoda, hogy ebben a helyzetben semmi nem különbözteti meg egyik napot a másiktól.

Napjaink globalizálódó világában persze esélyünk sincs arra, hogy elfelejtsük a karácsonyi ünnepek közeledtét. A multinacionális vállalatok a kereskedelem területén nap, mint nap az arcunkba tolják: "Halló! Jön a karácsony! Vásároltál már eleget?" Mert hogy ennyi a dolog célja és eredője, fókusza, origója, alfája és ómegája. Számukra a meghatározó az elérhető bevétel és haszon, és nem a lelkek bármiféle cizellálása. Ha érzelmi közelítésünk megreked a vásárlás szintjén, nem jutunk élményhez a karácsonyi ünnepkörből. Marad a két kiló súlytöbblet és az enyhe alkoholmérgezés, amit a három napos dínom-dánom eredményez. Ráadásul hogyan vásárolunk? Tehetségünkhöz mérten a legdrágább ajándékot, a legnagyobb fellelhető dobozt vesszük meg az egész áruházban, akár erőn felül is, ha kell, hitelre! Hát, elvégre egyszer van egy évben karácsony!

A lelki gyakorlatoknak persze megvan a maga sajátos terepe, a templom. A keresztény egyházak - érthető módon - különös gondot fordítanak a hívek emocionális felkészítésére. A rendszeres mise időpontokon felül közös imádságokat szerveznek, majd a gyónással és áldozással lezárul a megtisztulási folyamat. De mi a helyzet azokkal, akik nem "templom-járó" emberek? Számukra marad a kitaszítottság, az "Oldd meg magad" állapot? Vagy egy település közössége képes megszervezni önmagát a nemes cél érdekében, sátrat állít adventkor és ezáltal is építgeti saját, - hívő és ateista - társadalmának szöveteit. Nem gondolom, hogy jelen bejegyzés képi illusztrációjában szereplő budapesti karácsonyi vásári méreteket kellene nekünk megcélozni. Ebben az esetben sem a méret a fontos. Inkább az alkalom, a lehetőség a lényeges, amivel élnünk kellene annak érdekében, hogy kicsiny településünk társadalma ne egyszerűen családok laza halmaza legyen, hanem valódi, összetartó, egymásnak segíteni tudó közösség. De szép célkitűzés lenne ...

A fények már pislákolnak - ha nem is az alagút végén. Most már csak egy megfelelő közösségi teret kellene létrehozni, hogy a karácsony ne csak az egyén számára legyen ünnep, de kicsiny közösségünk épülésére is szolgáljon.

Nem lenne jó megkeresni azt a régi, jól bevált sátrat?

2 komment

Címkék: együttműködés advent forralt bor sült gesztenye nosztalgia hellókarácsony éjféli mise Kis Herceg Saint-Exupéry Pilátus a credo-ban Karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr503413615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andocsari 2011.11.28. 16:16:42

Kedves Zánkanári! Nagyon egyetértek a kedves „Adventi”, illetve „Karácsonyi”, (azért tettem zárójelbe, mert tudom a Karácsony egyedi és megismételhetetlen, de helyesírásilag, ha melléknévként kell használni, akkor kisnetűvel írjuk), de ezt én nem akartam, blogbejegyzésedhez. Emlékszem arra, amikor egyszer a Faluházban csináltunk egy nagyon kedves ünnepséget, ahol az iskola Tanárai, diákjai, óvodások, a Faluház csoportjai csináltak egy kedves megemlékezést, és valóban szívből jött. Senki nem ágálkodott, mindenki örömmel készült rá, mert tudta, hogy a lakótársainak, szüleinek, nagyszüleinek, és maguknak csinálják.
A sátorfelállítással is egyetértek. Itt szeretném megjegyezni, mert azt gondolom, hogy ez így korrekt, hogy a Vass Házaspárnak és Családnak nagyon sok köszönhető, mert az ötlettel Ők keresték meg a Faluházat. Ők voltak azok, akik a munka nagy részét vállalták, nevezetesen azt, hogy a vállalkozókkal megbeszélik a kitelepüléseket. Most megjegyezhetnék azt, hogy miért nem a fizetett dolgozónak jutott ez eszébe, mivel érdekelt vagyok. Nem szégyellem ezt, mert azt gondolom, hogy a Faluház abban az időben nyitott volt minden olyan kezdeményezésre, ami valóban a Falu közéletiségét képviselte. Sajnos a következő évben is megpróbáltuk megszervezni, de akkor már az Önkormányzat nem volt erre nyitott, indokolva, hogy a sátor a téli időszakban tönkre mehet. Itt csak zárójelben jegyzem meg, hogy Zánkának azért van sátra, mert megpályáztuk, és megnyertük, méghozzá közösségi célok használatára. De fátylat a múltra! Az már okafogyott dolog. Tekintsünk a jövőbe. Tudom, hogy nagyon nehéz az Önkormányzat kihagyásával helyi társasági és társadalmi helyzetet teremteni, de vannak példák, amik igazolják, hogy lehetséges (lásd: Szüreti nap, „Falu apraja-nagyja”), így kell ezt csinálni. Előbb-utóbb biztosan meg fog jönni a hozadéka.
Mindannyiunknak szüksége van az ünnepi hangulatra. Legyünk hívők, avagy nem hívők a szó tradicionális értelmében. Várakozunk, készülődünk, várjuk a meghitt, és emelkedett érzéseket, sokkal nyitottabbak vagyunk érzelmileg környezetünkre, és embertársainkra. Ez lenne az egésznek a lényege. Ne szégyelljük ezt, mutassuk meg, hiszen ennek is felmérhetetlen hozadéka lehet. Nyilvánvaló, hogy ennek megszervezéséhez, és megmutatásához emberekre van szükség, vagy csoportokra. Hiszen ezért is szerveződtek ezek a közösségi csoportok, hogy olyan helyzeteket oldjanak meg, amit a bürokratikus hatalmi szervezet nem tud. Ott nem emberekről, és egyének szól a történet, hanem ügyiratokról, jogszabályokról, rendeletekről, amik igaz a mi érdekünkben születnek, de valamilyen módon sajnos álságosak is, főleg ilyen időkben, és ilyen lélekfelemelő ünnepekkor. Én csak azt akartam érzékeltetni, hogy nagyon egyetértek Zánkanárival, ezek az ünnepkörök nemcsak a családról, az evés-ivásról szól, hanem a közösséghez való viszonyunkról, és a helyi még jobb komfortérzetünkről. Köszönöm az írást, nekem nagyon jót tett.

Zánkanári 2011.11.28. 21:14:26

@andocsari: Kedves andocsari! Köszi az információt a második "Zánkai Adventi Vásár" szervezési kudarcának okáról. Ez annyira banális, hogy nem tudok mást mondani, csak azt: "Dögöljek meg, ha értem!" Nem hiszem el, hogy egy közösség által megpályázott, közösségi alkalmak megszervezéséhez teret nyújtó rendezvénysátor nem használható közösségépítő céllal, - legyen az a legcudarabb tél - mert tönkre megy? Ennyi erővel ne használjuk a felújított művelődési házat, mert újra leamortizálódik. Hát persze, hogy tönkre megy,- mint minden a világon - amit használnak. Azok, akik egyébként megpályázták, és akarták, hogy legyen, a köz javára, ne egy raktár megtöltésére.
Ennyire gyenge indokot én még nem hallottam! Inkább arra gondolok, hogy a szándék nem csupán a "kincstári" vagyon megóvása, hanem inkább "felesleges," ellenőrizhetetlen kapcsolatépítések, civil szerveződések megakadályozása volt. Annak az önkormányzatnak a részéről, akinek az lenne a dolga, - többek között - hogy építse a falu társadalmát, segítsen az új lakók beilleszkedésében, közösségi élettereket alakítson ki és közösségi alkalmak megteremtésén fáradozzon. Azért, hogy a zánkai lakos, - új, vagy régi teljesen mindegy - jól érezze magát saját lakhelyén.
Úgy tűnik itt, nálunk, Zánkán a sátor állapota fontosabb ... (De tudod: "Cél a küzdés maga."
süti beállítások módosítása