A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Kóstoltunk, ... megint.

2011.11.23. 14:51 :: Zánkanári

pinceajtó_1.JPG

Imádom, ahogy egy öreg pinceajtó, nagyot sóhajtva világra nyitja tág szemét. És ez nem olajozás kérdése! Egy öreg pinceajtónak igenis nagyot nyikorogva, izzadtan illik nagyra nyílnia. Érdekes helyzet, szinte már paradoxon: Az alacsony, vaskos, zömök ajtó a múltat idézi, évszázadokról mesél. De ami mögötte van, az jelen de főleg jövő. És a kettő együtt érdekes. Egyszerre idézi bennem a rég letűnt korok szőlőművelőjét, aki egyszer, nem is oly rég barázdált kézfejével törölte izzadt homlokát, magasra emelve újra és újra a nagy sümegi kapát, és a mai kóracél, irányított erjesztésű, modern, reduktív, fajélesztős világot, amelyben, - valljuk meg - azért van némi fantázia. Tradíció, vagy modern technológia? A kérdést persze nem a való világnak szánom, hiszen tudjuk, "a lét határozza meg a tudatot:" Ez nem jelent mást, mint hogy borászaink egy része csak álmodozik azokról az eszközökről és technológiákról, ami már rendelkezésre áll az e világi bormesterek számára. És lám, mily találékony a mi népünk! Ettől kezdve borát csak tradicionális eszközökkel készíti el évről-évre, filozófiát teremtve a dolog köré. Inkább arra gondolok, amikor a "Lenni, vagy nem lenni" kérdés megfogalmazódik bennem, hogy mit tennénk akkor, ha elérhető távolságba kerülne mindenki számára a modernitás és tradíció egyaránt. Ha pusztán döntés kérdése lenne, mit tegyünk?

Azt gondolom, valahol ezen a ponton kezdődik, vagy talán már el is dől egy pincészet sorsa. Ez persze nem azt jelenti, hogy fahordók használatával ne lehetne szenzációs borokat készíteni! Lásd: Csörnyeföldén Bussay doktor szürkebarátja  - szerény véleményem szerint - a legjobb magyar Pinot Gris. Persze azt sem jelenti, hogy reduktív technológiával kizárólag világbajnok borok készülnek. Egy biztos, a két lehetőség között kell miden pincészetnek megtalálnia önmagát, azt a gondolatvilágot, amit boraival a piacok felé közvetíteni szeretne. Nem tudom, hogy ennyire tudatosak vagyunk e itt, ezen a vidéken. Nem tudom, hogy nagyapáink és apáink hagyományait folytatva képesek vagyunk-e valami újra, valami másra, vagy ha tetszik valami piacképesre gondolva alakítani mindennapi tevékenységünket. Megőrizve mindazt, amit eleink ránk hagyományoztak, és egyben mai, modern aggyal és lélekkel átstrukturálni pincénk mélyén pihenő boraink világát. A feladat tehát nem kicsi. És ami a lényeg, ez a feladat nem egyszeri, egy jó "huszárvágással" nem megoldható, hiszen szembe jön velünk nap, mint nap, amikor szélesre tárjuk pincénk öreg ajtaját.

Gyönyörű volt ma a hegy. Mármint a Szent Balázs -hegy Tagyon és Szentantalfa fölött. -2 Celsius fok mellett teljesen fehérbe öltözött a táj. Mintha nem is szőlőt, de legalább gyémántot teremnének ezek a sokat látott tőkék, úgy csillogott a hegyoldal a késő délutáni szűrt fényben. Az ember ilyenkor önkéntelenül is megérzi, nagy dolgok fognak itt és most történni vele. Most sem volt ez másként. Még fel sem eszméltem a természet feletti csodálatomból, amikor is beparkoltunk a pince elé, majd a lélekgyötrő hidegben fázós kezünket dörzsölgetve sietve mentünk a pince mélyére, ahol mégiscsak plusz tizenkét fokot mutat a hőmérő. Érdekes, egy pince hőmérséklete nyáron is vigaszt nyújt az elemekkel - 30 Celsius fok - szemben éppúgy, mint télen, a zord hideg ellen. Talán ezért is vált szakrális hellyé az emberi értékrendben. - Gondoljunk csak Máraira: "Ha megöregszem, pincét akarok. Ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől."  Valljuk be, ez a gondolat azért közel áll mindannyiunk lelkéhez! Ha tudjuk, tesszük. Ha nem áll módunkban, akkor is jó érzés zsolozsma szerűen gondolni rá. Hiszen egy pince a mindennapi gigászi munkán keresztül az ember fontosságát hirdeti, azt az erőfeszítést, amit nap, nap után az öreg tőkék lába elé tesz a gazda. Meg persze a bor méltóságát, aminek fogyasztásával emeljük önnön lelkünk fényét is.

A pincébe lépve, - amely Szabó (Tódi) Laci barátom sajátja - mélységes nyugalom árasztott el. Már a vaskos pinceajtó öreg zárjának kattanásánál éreztem, kívül hagytuk a nagyvilág zúgó morajlását, a mindennapok taposómalmát. (A külvilágból mindössze mobil telefonom pittyenése szűrődött be időnként, jelezve, hogy e-mail-em érkezett. Itt tart a világ. Egy borospincében, ahol elvileg nincs térerő! Nem hiszem el!) Nem maradt más dolgunk, mint a felfedezés és a megismerés, a kóstolás és a megnyugvás. És úgy érzem, velünk, itt, ezen a borongós novemberi délutánon valóban megtörtént a csoda. A hordós pinceágban egymás mellett sorakoztak a dűlő szelektált tételek, szép Rizlingek, csodálatos Szürkebarát, káprázatos Muskotály. A bőség zavarában érzékeim már-már cserben hagytak, amikor is rájöttem, hogy itt és most nem az egyes tételek jellemzői a fontosak, - érési szakaszuk elején járó borokról szólt a történet, - hanem az évjáratról alkothatok egységes képet a mai délutánon. És nagyon tetszett, amit "láttam"!

A hordók ölelésében a kóstoló alatt csak úgy röpködtek a körték, almák, egresek és barackok, csilingeltek a savak. Ilyen ízkavalkádot nem is tudom, mikor éreztem utoljára fehérborokban. Intenzív és végtelenül hosszú illatok, zamatok, ízek. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy azért akárki akármit mond, egy biztos: érdemes élni eme árnyékvilágban ... is! A Tagyon -hegyi Rizlingek kissé lelágyultak, köszönhetően az idén picit későinek számító októberi szüretnek. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért olyan szintű koncentrációt, testet és zamatokat tapasztalhattunk bennük, hogy "le a kalappal!" Ugyanakkor a horogi, vörösföldi, Balázs-hegyi tételek esetében az a potenciál fogott meg, amit a bennük rejlő összetevők közötti harmónia kialakulása jelenthet majd a tölgyfa hordós érlelés végére. Valódi nemesülés ez a folyamat, amelynek eredményeképpen jó lesz majd szájunkba venni a bort, mert örömet okoz. Tudjuk, az élet pici, aprócska örömeit nyújtja számunkra, amikhez csak érzékszerveinkkel hozzáférhetünk. A Szürkebarát letaglózóan koncentrált és gyümölcsös, finom savakkal a gerincében. Hozza a fajtára oly jellemző gyógynövényes jelleget is, de a vélhetően magas beltartalmi értékei miatt gyümölcs-hangsúlyossá válik mind illatát, mind zamatait illetően. Természetesen ezt a kis "eltévelyedést" nagy örömmel vesszük, hiszen ezáltal is növeli élményszerzési lehetőségeinket. A Muskotály, - bár nem idei tétel - megdöbbentően hozza a fajtajegyeket. Végtelenül parfümös illat, - bármely illatszer gyártó cég megirigyelhetné. Nem is értem, 2010-ből hogyan lehetett ennyire intenzív bort készíteni,  - mire érkezik a válasz, mint felmentősereg egy nagyon is fontos csatában, mégpedig: négy napos héjon áztatással, ami azonnal megmagyarázza a bor szokványosnál mélyebb aranysárga színét is.

Egy kóstoló akkor igazán jó, ha előre haladva a célul tűzött pályán végig fenntartja az érdeklődést azzal, hogy újra és újra szebbnél szebb tételekkel kápráztat el bennünket. És ez a mai kóstolónk jó volt. Ennyi zamatot és illatot nehéz felülmúlni, de nekünk ez is sikerült, mert a végére jött a Cabernet Sauvignon, amiről már beszámoltam itt. Jött, megkóstoltuk és győzött. Nem akarom mindazt megismételni, amit már a Márton nap alkalmával leírtam a borról, de az eltelt szűk két hétben "elkövetett" borászati műveletek hatására az ígéretes tétel királynővé nemesedett. Most már csak a türelem az, amire szükségünk van, no meg hat-nyolc hónap fahordós érlelésre, és máris, hipp-hopp kiteljesíti egyéniségét, megmutatja fényes arcát a világnak.

A végére aztán nem maradt más, mint a köszönet és a hála Istennek, hogy ezt a csodálatos késő délutáni élményt lehetővé tette. A pincéből kilépve megváltozott a világ. A kora esti szürkületben, mint megannyi szentjánosbogár sorra gyúltak a fények a völgyben, a kis házak kéményei boldogan adták tudtára a világnak szobájuk melegét. Észrevétlenül átvette hatalmát a táj felett a csönd.

Isten éltesse a Gazdát!

4 komment

Címkék: bor élmény borkóstoló borászat újbor ünnep nivegy völgy St. Márton Tagyon-hegy Szent Balázs-hegy Márai Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr173404225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andocsari 2011.11.25. 14:57:05

Kedves Zánkanári! Nagy kedvvel, és élvezettel olvastam írásaidat a blogon. Csak tiszteletemet tudom tolmácsolni tudásoddal szemben. A véleményem az, hogy az a borász, aki nem csap le Rád két kézzel, mint cége marketing „mesterére”, minden fellelhető mozgás, és gondolkodás szervével, az meg is érdemli. Nagyon egyetértek az írásaid mögötti gondolatokkal, azzal ugyanis, hogy olyan aranybánya van itt a gazdálkodók kezében, ami értékét tekintve, „hungarikum”. Ezt nem kihasználni vétek, és nagyfokú „fényűzés”. Az anomália, hogy bármilyen minőségi bort termelnek az eladás sajnos egy nagyon komoly, és idegölő munka számukra, hiszen a kereskedőknek teljes mértékben ki vannak szolgáltatva. Ma már megszűnt a „Gárdonyi Géza: Ida regényében” szereplő Ó péteri borkereskedői mentalitás. Ma az a fontos a kocsmárosoknak, hogy a kómás állapotban lévő állandó „vendégeiket” minél olcsóbban vásárolt „borral”, felhígítva aránylag olcsón el tudják adni. Az is igaz, hogy a mai modern technológia, és gépesítés szintén nagyon drága, itt még a bió- technológiáról nem is beszéltem. Ennek ellenére én azt gondolom, hogy a borászoknak kéne átvenni a”hatalmat”. A bor egy kultúra. Egyedül a szőlő képes arra gyümölcseink közül, ami átveszi a környezete és a földben megtalálható összes illóanyagot. Lásd itt, szeder, gombák, málnák, keserű, és savanyú vad gyümölcsök savanyagait, valamint a rengeteg féle ásványi anyagot, amit képes „ bedolgozni” az érlelés folyamán. Én ugyan nem vagyok borívó ember, de etikett-protokoll ismeretim alapján sokat foglalkoztam gasztronómiával, aminek elengedhetetlen kelléke a bor is, mint gasztronómiai „csoda”, hiszen a különböző ételek fogyasztásához megfelelő teljes szőlőtőke arzenál rendelkezésre áll. Igaz már egyre gyakrabban kóstolom, és élvezem én is e nemes ital „fényűző” íz kavalkádját, ami kedves barátaimnak Péringer Antal családi pincészetének köszönhető. Nem a borivás miatt, hanem azért, mert ők is nagyon szépen, részletesen elmondták, hogy mi a bor lényege, és miért tartozik a kultúrember kedvelt, és hasznos, egészséges életszükségletéhez. Vagyis nem „alkoholizálásként” kell a borra tekinteni, hanem, mint gasztronómiai élvezetként.
Annak is nagyon örülök, hogy efelé tendál a blogolás, és a kommentezés. Azt hiszem, a polgári világ erről szól. Keressük meg magunk a lehetőségeinket és kitörési pontjainkat, hogy szakadjunk el a helyi hivatali hatalmaktól, szűkítsük le tevékenységi körüket arra, amiért megválasztottuk őket, vagyis a bürokratikus, hivatalos ügyeink intézésére, és adóinkból befizetett és finanszírozott lakókörnyezetünk komfortosabbá tételére. Az az érzésem, hogy nem sokáig kell kritizálni Őket, hiszen a központi hatalom tesz róla, hogy visszajöjjön az 1972-es területi- és települési koncepció. Lám-lám, nincs új a Nap alatt, és beigazolódik a közmondás „a kerék amennyit felfelé, ugyanannyit lefelé is forog.” Kedves Zánkanári köszönöm ezt a három írást, igazán nagyon jót tettél a lelkemmel.

palimadár01 2011.11.25. 21:03:01

Már elszoktam a bejegyzéseidtől, de meg kell szólalnom, mert úgy tűnik számomra, hogy a pár hónap szünet nagy stílusváltozást „okozott „benned. Nem akarlak piedesztára emelni, de a stílusod egyszerűen elképesztően lenyűgöző. Eddig is szívesen olvastam vitaindító írásaidat, és válaszoltam is rá, de úgy érzem most inkább szórakoztatni és élményt nyújtani akarsz, mint vitatkozni. És ez nagyon tetszik!! Persze ez nem azt jelenti, hogy hagyj fel a kritikus hangvételű bejegyzéseiddel ,mert előre viszi az együtt gondolkodást, de ez a fajta hangvétel –véleményem szerint- szintén hasznos lehet. Nem biztos, hogy sokan válaszolnak rá(bár ki tudja), mert én speciel inkább olvasni szeretem az írásaidat, mint vitatkozni vele. Peter Mayle , Frances Mayes jut eszembe a legutóbbi írásaidról. Nem gondoltál arra, hogy könyvet írj?

Zánkanári 2011.11.26. 01:20:17

@andocsari: Kedves andocsari! Szívemből szóltál a polgári világ lényegét illetően, szavaiddal mélységesen egyetértek. A polgári világot ugyanis nem érdeklik a trendek és reklámok,újgazdagok által fel-felkapott dolgok, hiszen ez a sznobok világa. A polgári lét alapját abban látom, hogy megtalálja a számára fontos dolgokat és kialakítja annak a kultúráját, és élvezi. Sajnálattal gondolok szegény antialkoholistákra, amiért eltaszítják maguktól a borok világát egyetlen alkotórésze miatt. És a többi csoda, amit egy pohár bor magában rejt? Az smafu? (Az alkoholistákról itt nem beszélnék, mert náluk nem a megismerés és a tapasztalt jó ízek élvezete a lényeg.) Ami véleményem szerint a legfontosabb a borok fogyasztásánál az a kultúra, ami köré épült az európai ember számára az elmúlt két-háromszáz évben. Az a kiinduló alap, hogy ne legyőzni akarjuk a bort, - úgy sem sikerül - hanem megismerni. Erre kapacitálok mindenkit a környezetemben már régóta. Talán írásaimmal is sikerül haladnunk előre ezen a rögös úton.
Az önkormányzati helyzettel kapcsolatosan az jut eszembe, - kommentedre támaszkodva - hogy a történelem ismétli önmagát. A félelmetes csak az az egészben, hogy ez azt jelentheti: ugyanaz a rendszer épül fordított eszmei tartalommal, mint amilyet lecseréltünk 1990-ben? Akkor a fene megette az egészet. Kár volt húsz évet áldozni vágyálmaink kergetésére.

Zánkanári 2011.11.26. 01:27:58

@palimadár01: Kedves palimadár01! Köszönöm kedves szavaid, örülök, hogy örömöt szereznek Neked írásaim mostanában. A stílusváltás nem egészen tudatos, így alakulnak a dolgok, amikről meg nekem ezek a gondolatok jutnak eszembe, amelyeket időről időre leírok. Ami a vitát illeti vallom, hogy előre viszi a világot, ha értelmes vita folyik fontos témákban. Persze az igaz, hogy a stílus fontos. Tudjuk: az maga az ember.
süti beállítások módosítása