A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Boldog Új esztendőt kívánunk a nyájas olvasónak!

2011.01.06. 21:46 :: Zánkanári

Új év. "új buza", új blog indul azzal a küldetéssel, hogy bemutassa, az éremnek legalább három oldala van. Napjainkban újra azt tapasztaljuk, hogy mindig csak az egyik, csak a fényes oldalát mutatják nekünk ama híres érmének. Sajnos így van ez szűkebb hazánkban, Zánkán is, pedig Zánka egy igazán elragadó hely. Mehetnének akár normálisan is a dolgok. De nem mennek...

Azt gondolom elég, ha csak a Zánkai Hírmondóra gondolunk. Mit várhatunk ettől az évi néhány alkalommal megjelenő kiadványtól? (Nyugi, kedves olvasó! Ez csak költői kérdés volt.) Természetesen többnyire korrektül, bár egy kicsit hézagosan tájékoztat bennünket a hivatal háza tájáról, arról, hogy mi történt az oviban, vagy az isiben, aminek egyébként szerkesztő urunk az igazgatója (aki ciklusok óta tagja az Önkormányzó képviselő testületnek) és még jó néhány helytörténeti érdekességről, ami a legértékesebb része a kiadványnak.

Elvárható-e ettől a laptól, hogy utána járjon önkormányzati döntések hátterének, vagy azok várható hatásainak? Várhatunk-e eszmefuttatást településünkön tervezett beruházásokról, vagy adóforintjaink felhasználásáról? Olvashatjuk-e valaha a lapban kritikáját az önkormányzati munkának, a hivatal, óvoda, iskola, kultúrház működésének? (Úgy tűnik, ma ilyen költői kérdésfeltevős kedvemben vagyok.)

Nem, kedves olvasó, véleményünk szerint Zánkán nincs igazi nyilvánosság. A közélet kommunikációja ugyan olyan, mint a települést irányító képviselőké: háttérbeszélgetések, színfalak mögötti megegyezések. Az emberek pedig a végén szembesülnek az érem bizonyos fent jelzett oldalával.

No, hát ezért van szükség a Zánkanári józan, tárgyilagos látásmódjára, a felület nyilvánosságára, a vélemények szabadságára még akkor is, ha ez nem mindenkinek nyeri el a tetszését. Az oldal lehetővé teszi, hogy az egyes bejegyzésekhez kommenteket fűzzön bárki, akinek véleménye van a témában. Erre biztatnék minden olvasót, kommenteljen, ossza meg az olvasó közönséggel véleményét, mert még az is előfordulhat, hogy adott témában nem nekünk van igazunk...

Boldog, nyilvános Új esztendőt kívánunk!

16 komment

Címkék: közélet vita helyi politika iskola igazgató nyilvánosság zánkán boldog új esztendőt zánkai hírmondó szerkesztő urunk

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr142566105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matuskaszilveszter 2011.01.07. 08:33:49

"Új év. "új buza", új blog"

az új bor kimaradt!!!

és viszont a boldog új évet!!!

Giorgio01 2011.01.13. 10:10:22

Csak minden más marad a régiben. sajnos.
Ki és mikor számoltat el? pl. a tornaterem????
És még sok minden más. A beruházások miért nem maradhatnak a zánkai vállalkozók köreiben hisz ők az iparűzési adót is a falunak fizetik tehát a beruházásokból folyna vissza még egy kis pénz is. Az idegenforgalmat szeretnénk növelni? Akkor többek között a strandot is kissé gyermekbaráttá kéne tenni. Nézzék meg a szepezdi strandot ők tudtak kialakítani gyermek fürdő részt. A lehetőség adott lenne Zánkán is és tudomásom szerint a pénz sem lenne gond mivel nem milliókról beszélünk hanem kb 300 e ft-ról.
De sorolhatnám még..
Boldog új évet kívánok. /Boldogabbat/

Zánkanári 2011.01.13. 17:07:47

@Giorgio01:
Kedves Giorgio!
Az első megállapításoddal nem értek egyet, a többivel igen. A ZánKanári küldetése éppen az, hogy a döntéshozatal valóban a népképviselet alapján, de a nép érdekében történjen. Amennyiben a zánkaiak megírják véleményüket adott témában, kialakul egy közhangulat, amit a döntéshozók is figyelembe tudnak venni. Jelen pillanatban az a helyzet véleményem szerint, hogy az egyes ügyekben a képviselők a saját véleményüket mondják el, döntéseiket ez alapján - no meg háttér megállapodásaik szerint - hozzák meg, nem gyűjtik össze az emberek véleményét. Véleményem szerint ez a legnagyobb tévedése a magyar önkormányzatiságnak, hogy a megválasztott képviselő azt gondolja, itt az ő véleménye a fontos. Ezen kell nekünk változtatni! Vegyék figyelembe a választók akaratát, véleményét a két választás közötti időszakban is. Arra kérlek Téged és a zánkaiakat, hogy dolgozzunk együtt ezen! ... és az új év is boldogabb lesz.

matuskaszilveszter 2011.01.13. 20:39:26

@Giorgio01:
Kedves Giorgio01!

Ha már említetted a tornatermet, akkor említem az orvosi rendelő kivitelezési munkáiban sem vett részt tudtommal zánkai vállalkozó.
Az idegenforgalom növelése sok-sok éve már csak duma szinten létezik és olyan ""értékeket"" hozunk létre mint a 71-es melletti békakirály, a semmibe vezető sétány stb.
Én kérek mindenkit legyünk egy kicsit éberebbek, elköltött forintjaink felett.

Giorgio01 2011.01.13. 21:32:53

Igaz. sajnos az elköltött forintokat nem mi osszuk. Figyelünk rá de sajnos akinek kellene az csak bólogat és mindent elfogad bár milyen sz..r is amire kiadják. az általad említett sétány amúgy is egy vicc. Kíváncsi lennék az érdekekre kinek mennyi esik ha az esetleg elkészül .

matuskaszilveszter 2011.01.13. 21:44:54

@Giorgio01:
A sétány soha nem fog elkészülni.
A funkciót melyre hivatott lenne nem fogja betölteni.
Szepezddel igazad van, a környékbeli falvak ezerrel húznak el mellettünk, mi meg még mindig azt hisszük, hogy Zánka azt a központi szerepet tölti be mint az átkosban.
Varga Zoltán alpolgármester arról beszélt a választási programbeszédében, hogy milyen volt 50 évvel ezelőtt a településünk és most milyen. A fejlődés szembeötlő!
Ha az utolsó 10 évet nézem, akkor már nem annyira tuti a kép...

Giorgio01 2011.01.13. 22:00:43

@matuskaszilveszter:
Sokan remélik hogy soha nem készül el.
a funkcióját amúgy sem tölthetné be soha mert a nádasra a kutya nem kíváncsi.
Gyerek ként láttam milyen élet volt itt Zánkán mindenki tudta hol van ez a kicsiny falu mik a nevezetességek mindenki tudta hol az a RÉTES CSÁRDA. Manapság azt sem tudják melyik parton van.

matuskaszilveszter 2011.01.13. 22:13:02

@Giorgio01: mert olyan sokat törődtek a turizmusfejlesztéssel.
Minden fontosabb volt annál, mint hogy befektessünk a jövőbe. Mindenki tudja, hogy ha nem teszek bele pénzt akkor ne is akarjak kivenni belőle.
Szerintem idén ennek a felelőtlen politikának fogjuk inni a levét itt Zánkán!

Giorgio01 2011.01.14. 03:43:10

@matuskaszilveszter:

De törődnek!Nézd meg a faluház üzemeltetését. Ha olyan program szervezés lesz mint szilveszterkor akkor kevesebb vendégünk lesz mint az alföldön egy kupac homoknak. Természetesen kifizetünk érte horror összegeket nem csak havonta /holott nyitva sincs a faluház/ hanem az úgymond szuper programokért lásd szilveszter. így nem is lehet.

Naplemente 2011.01.14. 17:22:23

Kedves blogoló-társaim, kedves hozzászólók.
Kezdjük a sétánnyal: úgy hülyeség, ahogy van, teljesen felesleges pénzkidobás volt, egyetértek, de ha végig megépülne, megépülhetne, akkor azért már egészen más lenne a helyzet. Azért írtam, hogy "megépülhetne", mert minden józan gondolkodásu ember tudja, tudnia kellene, hogy annak idején miért nem épülhetett tovább, ill. az egész Zánkai partszakaszon, mert ez egyes vízparti telektulajdonos, tulajdonosok érdekeit sértette, és ezt - úgy néz ki így utólag eredményesen sikerült az érdekelteknek megakadályozniuk.

Azért az elmúlt években - ismerjük el - történt valamicske fejlődés a faluban, még ha sok "HUHOGÓ" úgy látja, vagy úgy akarja látni, hogy nem történt semmi, akkor is történt a szerény lehetőségekhez képest is.
Sorolom: büszkék lehetünk a korszerű, új postahivatalunkra.
Nagyon is büszkék lehetünk a jó pár éve megépült, korszerű és "szép" iskolánkra, és a tavaly átadott tornateremre!! Én bátran nevezem "SPOTCSARNOK"-nak, amit erőnkön felül sikerült megépíteni.
Van egy aránylag jó karban levő bőlcsöde-óvoda centrumunk, korszerű konyhával, berendezéssel, felszereltséggel, jól képzett személyzettel.
Van egy korszerű, felújított kultúrházunk, -ami szerintem sem úgy működik,- ahogy az elvárható és kívánatos lenne, de ez nemcsak és kizárólag a faluvezetés sara, ennek boncolgatása is megérne egy misét.
Van egy korszerű patikánk, egy felújított orvos lakásunk.
Az utóbbi években nagyon szépen megújult, átépült a strand - persze én sem azt mondom, hogy nem lehetne többet költeni a strandra, de tudomásul kell, kellene venni, hogy addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér. Én erre is büszke vagyok!!!!
Na és itt van az orvosi rendelő átépítése, felújítása. Szerintem ez a "C S Ú C S ", ez mindenkit meg kell, hogy győzzön a folyamatos fejlődésről - bár vannak kételyeim!!!!!

Ha csak az itt felsoroltak írhatók a "faluvezetés" javára, már ez is elégedettséggel kell, hogy eltöltsön bennünket, akik tiszta szívből szurkolunk a fejlődés fenntarthatóságáért.

Naplemente 2011.01.15. 11:00:17

@Giorgio01: Kedves blogoló társam, kedves Giorgio01.
Én is pártolom, hogy a faluba történő beruházásokat, felújításokat - "pártolandó a mi kutyánk kölykét" - elv alapján, helyi vállalkozóknak adjuk ki! DE!!! azért lássuk be, hogy a tornaterem megépítése és az orvosi rendelő felújítása "szerintem" meghaladja a helyi általam is nagyrabecsűlt - vállalkozók erejét. Ezt azért tudomásul kell, kellene venni!
Tudtommal az orvos szolgálati lakását helyi vállalkozó újította fel (ha tévedek, bocs), tehát erre is van példa, ellenpélda.

Varga.Zoltán 2011.01.15. 11:07:34

@matuskaszilveszter: A hozzászólására való konkrét válaszom megírása előtt engedje meg, magáról a blogírásról a kommentekről leírjam a véleményemet. Azokat az írásokat tekintem olvasásra méltónak, melyek valóságtartalma egyértelmű és nem valamilyen titkolt cél miatt nélkülözik az igazságtartalmat. Erre példa az Ön mondata:"Minden fontosabb volt annál, mint hogy befektessünk a jövőbe.", szerintem a mai szóhasználat szerint óvodát, bölcsődét, iskolát, tornatermet, orvosi rendelőt építeni, működtetni az a jővőbe való befektetést jelent! Ide befektetve lehet a legtöbb pénzt kivenni egy közösségnek, történetesen Zánka falúnak - ez tuti kép.
Mível a nevemen szólított kérem legyen bátor és írja meg válaszában az Ön nevét, hogy nyílt vitában a nevén szólíthassam. Ez tuti lenne ....

palimadár01 2011.01.15. 11:49:42

@Varga.Zoltán:
Kedves Zoltán, szerintem is szerencsétlen volt "matuskaszilveszter" szóhasználata.Bár előtte a turizmusfejlesztésről írt, és a jövőbe való befektetést a turizmusra érthette. Azt gondolom,az ő dolga lesz bővebben megmagyarázni. De tényleg fontos lenne a következő években a turizmusfejlesztéssel is foglalkozni. Gondoljunk csak bele,a mai turisták nem elégszenek meg azzal, hogy csak fürdenek és este lemennek a partra vacsorázni. Valamit ki kellene találni közösen, hogy minél több vendég keresse fel Zánkát. Most olvastam az új pályázati kiírásokat, lehetőség lenne a TDM irodák működtetésére. Úgy tudom, ez irányban már történtek lépések. Nagyvázsonytól a Nivegy-völgyig mindenki szorgalmazta az ötletet, Zánkán lett volna az iroda, csak éppen Zánka nem bólintott rá. Kár.Tusakossal is lehetne valamit kezdeni, akár úgy, hogy a vállalkozóval közösen, a területet bérbe adva, vagy más módot elképzelve hasznosítani.Biztosan a blogot olvasóknak is van használható javaslata.Így meg tudnánk tartani a fiatalok egy részét is, nem kellene elhagyniuk lakóhelyüket, találnának munkát Zánkán is, nem válnánk később"halott", elhagyott településsé.

Varga.Zoltán 2011.01.15. 14:44:33

Kedves palimadár01! Bár, nem szívesen használom ezt a megszólítást, de örömmel válaszolok hozzászólására, mível nem érzek rosszindulatú gondolatokat mögötte.
A szavakat úgy kell használni, hogy azoknak egyértelmű jelentésük legyen.
Az intézmenyeink működőképességének megtartása mellett legfontosabbnak a turizmusfejlesztést tartjuk.
A részletekről a youtube.com oldalain tájékozódhat a zankatv-vel kötött megállapodásunk szerint, a programturizmus.hu Zánka oldalán pedig az aktuális ajánlatokról.A TDM alakitásának meghiusulása nem Zánka község miatt történt, hanem azért, mert az abban résztvenni szándékozók nem tudtak megállapodni az arányos költségviselésről.
A 71-es főút alatti hatalmas terület Alsó-Tusakos dűlő néven Zánka község tulajdona.
Az elmúlt években több befektetővel történt tárgyalás, még megállapodás nem történt.A mellette lévő pincegazdaság területén szeptemberi átadással - metro, ABC helyett -az ország legkorszerűbb pincészete épül, amely nem csak szőlőfeldolgozással fog foglalkozni,reméljük több zánkai fiatal tud majd itt elhelyezkeedni.Bízom benne, hogy a jelenleg több mint 900 lakost számláló településünk a falu növekvő vonzerejének következtében az 1000 fő fölé emelkedik.Köszönöm a hozzászólását.

palimadár01 2011.01.15. 16:58:44

@Varga.Zoltán:
köszönöm a válaszodat. Ne haragudj, hogy tegezlek, de a blogok világában ez a megszokott, és így könnyebb és közvetlenebb is a kommunikálás. Örömteli, hogy az alpolgármester is beszállt a blogozásba. Ez azt bizonyítja, hogy érdekli a lakók véleménye, gondolkodásmódja. Ebből lehet építkezni És a haszna?. Egy évben egyszer vagy kétszer van falugyűlés. Fogadóórája a polgármesternek van. Mikor lehet találkozni a képviselő testület tagjaival? Mikor tudjuk elmondani a problémákat ill. a javaslatainkat?Tulajdonképpen szinte minimális az esély arra, hogy összefutunk. Most viszont beszélgetünk egymással és remélem, sokan tesznek fel majd kérdéseket is, neked tetszőt vagy nem tetszőt, de remélem, mindegyikre válaszolni is fogsz majd.

Varga.Zoltán 2011.01.15. 17:31:03

@palimadár01: Az első számítógépemet 27 évvel ezelőtt vettem, ez is jelzi, hogy már nem vagyok fiatal, de az internet magával ragadott, talán függő is lettem tőle. Sok blogot olvastam jót és rosszat, hozzászólásokat is tettem, a tegeződés nincs ellenemre bár én a közeli ismerőseimet kivéve 18 éves kortól mindenkit magázok "régimódi" tiszteletből.
Aki személyesen beszélni akar velünk - ezalatt a zánkai képviselőket értem - meg is teszi, teheti, ellenkezőről nincs tudomásom.
Minden hátsó szándék nélküli, nem vádaskodó egyenes kérdésre egyenesen válaszolok.
Mível Zánkán születtem, az itt élők tudják rólam.
A blog műfaja miatt azért javasolnám az előzetes tájékozodást itt a neten vagy máshol is, hogy ne legyen szükség hosszas fejtegetésbe kezdenem általában közismert dolgokról.
süti beállítások módosítása