A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Bor, mámor, Zánka - avagy egy borkóstoló margójára ...

2011.03.27. 18:40 :: Zánkanári

 Kedves Zánkanári olvasók!

Az elmúlt időszakban sokat foglalkoztunk kicsiny településünk, Zánka egyik gazdasági potenciáljával, a turizmussal. Itt az ideje, hogy vessünk néhány pillantást településünk másik gazdasági pillérére, a borászatra.

A téma szempontjából abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Nivegy-völgy és a Tagyon-hegy Magyarország legszőlősültebb területe. Ezt az információt egy rádió műsorban hallottam, remélem helytálló. De függetlenül ettől a hírtől, látható, hogy a mi vidékünk életében meghatározó szerepet játszik a szőlőtermesztés és borkészítés. Nem azért, mert valaki azt mondta, hanem azért, mert a térség lakói ebben látják a felemelkedés lehetőségét, családjaik jövőjét, a mikrorégió kitörési lehetőségét. Magam részéről teljes mértékben megértem ezt a hozzáállást, hiszen a tradíció meghatároz és kötelez is egyben.

A kiinduló helyzethez az is hozzátartozik, hogy a szőlőterületek nem Zánkán találhatók, hanem a Hegyestű-Tagyon-hegy vonulaton és a Nivegy-völgy szentantalfai és csicsói részén. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne találnánk zánkai borosgazdát. Nagyon is találunk. Sőt!

Egyszóval, amikor önkormányzatunk gazdaságfejlesztésben gondolkodik, - mint ahogy nem teszi! - számolnia kell a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel is. Amennyiben marketingben, rendezvényekben támogatni tudja a termelők tevékenységét és főleg értékesítését, úgy megtenne mindent, amit saját eszközeivel meg tud tenni. Lásd: Borhét-Halász napok rendezvény, Zánkai szüret, Márton napi borünnep, ... (sajnos több nem jut eszembe, majd a kommentelők megírják, ha kihagytam volna valamit.)

A zánkai faluház februári programjában érdeklődéssel fedeztem fel a borkóstoló programot. Na, - mondok, - ez má' döfi! Komolyan mondom, meleg bizsergés futott át rajtam a hír olvastán. Végre borkörzetünk a csendesebb időszakban elkezd magának boros programokat szervezni. Ez azért fontos, mert ami a helyieknek tetszik, azt szeretik a turisták is. Márpedig a boros programokkal nem csak nyárra kell vendéget vonzani, hanem őszre, télre és tavaszra is! (A pincében nem esik az eső!) Aztán elolvastam a program leírását, és nem értettem, mi történik. A pannonhalmi Apátsági Pincészet kóstoltatott a zánkai faluházban ingyen és bérmentve, a falu költségére 100 főig bárkit ...

Felmerült bennem néhány kérdés:

Miért finanszíroz a zánkai önkormányzat ingyenes kóstolót a környék 100 lakójának, amikor - a költségvetés vitájából tudjuk, hogy milyen nehéz év elé nézünk, - az intézményeknél az elrendelt túlórákat húzzuk le az egyensúly kedvéért. Családok zsebéből varázsoljuk ki a pénzt azért, hogy borkóstoltassuk polgártársainkat? Hát, ennek elég rossz az optikája!

Miért nem a zánkai borkörzet borászai mutatnak be borokat? (Esetleg annak érdekében, hogy a turisztikai szezonban a házkiadók, a vendéglátó helyek tulajdonosai tisztában legyenek a borászati kínálattal.)

Akármennyit gondolkodom, nem találok rá okot, miért a pannonhalmi apátsági Pincészet ... A zánkai önkormányzat finanszírozásában ... A takarékosság jegyében ... Vagy az a helyzet, hogy amire akarom, arra van pénz, amire nem akarom, nincs? (Hát ez elég vérlázítóan hangzik!)

Ezt én már nem fogom megérteni, nem is akarom. Az ellenben nem mindegy, mi a jövő. Ahogy hallom a falu "rossz pletykáit" már ott tartunk, hogy a tervek szerint a nyári borhét is megszűnik. Marad a Halásznapok egy borpavilonnal. Ezt csiripelik a verebek a zánkai porban. Hát, nem túl biztató ... Sem borosgazda, sem vendég, sem a zánkai lakók számára. Nagyon remélem, ez a pletyka nem a valóra válók közül való.

Ellenkező esetben el kell gondolkodnunk, mivégre is választottunk mi ÖNKORMÁNYZAT-ot? A turizmus fejlesztését nem támogatja, a borászokat nem támogatja, akkor mit támogat?

Jó kérdés!

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus önkormányzat bor kultúrház rendezvények civil szervezetek művelődésszervező nagy kulturális hátraarc gazdasági csapda nivegy völgy

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr792776359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása