A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Blog a blogról - avagy Zánkanári a számok tükrében

2011.01.17. 21:14 :: Zánkanári

B.U. 10.

A rövidítés egyszerű magyarázata: Blog Után 10. nappal. Mert hogy már itt tartunk, drága zánkai Polgártársak! Már 10 napja, hogy Zánka szabad vélemény oldala útjára indult és szárnyal. Úgy gondolom, tartalmas időszak volt.

No de nézzük a száraz tényeket: 10 nap, 7 blog- bejegyzés, 8 kommentelő 45 kommentje, 352 látogató, 3. 000 feletti oldalletöltés, az oldalon eltöltött idő meghaladja a 10 percet. Ahogy korábban már egyszer fogalmaztam: Hát, ... azért ez már valami!

De a tréfát félre téve, a számokból két dolog következik: egyrészt a látogatók és az oldalletöltések száma mutatja, hogy az általunk feltételezett igény egy szabad vélemény oldalra meglehetősen nagy. Zánka sorsa iránt érdeklődők eddigi információ éhségét a hagyományos információs csatornák nem elégítették ki. A blog megjelenésével egy új, tárgyilagos és mértéktartó információforrás nyílt meg mindenki számára, aki számítógéppel és internet hozzáféréssel rendelkezik. A Google Analitics mérései szerint az elmúlt 10 napban a blog bejegyzéseit 15 magyar településről (a teljesség igénye nélkül: Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen, Székesfehérvár, Esztergom, Nagykanizsa, Szombathely, Sárvár, Veszprém, Balatonfüred) és Brüsszelből követik nyomon. Ez számunka azt jelenti, hogy bár helyi érdekeltségű témáról, egy kis település mindennapjairól, problémáiról szól az oldal, ennek ellenére szélesebb érdeklődésre tart számot.

Másrészt azonban beszédes a látogatók és a kommentelők, azaz a véleményüket hozzászólásaikban is megjelenítők aránya. Az oldalt olvasók alig több, mint 2 %-a szól hozzá, értsd: szól bele az egyes ügyekbe. Véleményem szerint ez alacsonyabb részvételi arány a vitákban, mint ami "sejthetően" várható. A magyar mentalitásnak megfelelő magatartás, hogy követem az eseményeket, de a véleményemet legfeljebb a feleségemmel, vagy a férjemmel osztom meg, otthon, csak csendben, hogy senki meg ne hallja.

Sok helyről hallom, hogy a hozzászóláshoz szükséges regisztráció bonyolult, egyáltalán regisztrálni kell, ami ugye nem rendelkezik túl jó optikával. Elhatároztuk, hogy bemutatjuk, nem bonyolult a regisztráció és egyben anonim, tehát kideríthetetlen a kommentelő személyi azonossága.

No, nézzük:

Miután elolvastuk az éppen aktuális bejegyzést, annak alján található a Facebook "tetszik" gombja, amivel jelezhetjük a Facebook közösség számára az oldallal kapcsolatos pozitív véleményünket. Amennyiben nem vagyunk tagjai a Facebook-nak, lehetőségünk nyílik regisztrálni rá. Ennek azonban semmi köze a kommenteléshez! Ahhoz, hogy hozzá tudjunk szólni a bejegyzéshez, egyel lejjebb találjuk a "szólj hozzá", vagy "x számú komment" feliratot. Ez alatt találjuk a "kommenteléshez lépj be, vagy regisztrálj" utasítást. Első alkalommal regisztráljunk, azt követően már csak egyszerűen lépjünk be.

A regisztráció egyszerű folyamat. A gomb az "Indapass" oldalra navigál, ahol néhány adat megadását követően azonnal hozzá is szólhatunk az adott témához. Milyen adatot kér a regisztrációs ív? Nos, rendelkeznie kell minden bloggernek e-mail címmel. Ennek megadása után választani kell egy jelszót, amit a következő sorban meg is kell erősíteni. Aztán következik a legfontosabb: Meg kell adnunk a "Nick" nevünket. Ez lehet bármi! Lényegében egy fantázia név. Adhatjuk a saját nevünket is, de senki sem szól meg minket, ha mi leszünk az "Üvegtigris 3", vagy éppen a "Fapuma" nevű blogger. És valahol ez a lényeg. A "Nick" név mögött őszintén lehet nyilatkozni, mert senki nem tudja, hogy ki áll mögötte, nem lehet lenyomozni. Még egy fontos lépés: A regisztrációs oldal által megadott ellenőrző kódot be kell írnunk az alatta lévő mezőbe, majd nyomjunk egy kövér "Mehet" gombot, és már kész is vagyunk, szabad az út a szabad vélemény nyilvánításhoz! Nem túl bonyolult!

Belépés esetén a feljövő indapass-os ablakban meg kell adnunk a regisztrációban használt e-mail címünket és a jelszavunkat.

Reméljük, hogy a hozzászólások szerény száma csak a technikai problémáknak köszönhető, és ezek után dúskálni fogunk a hozzászólások százaiban. Valahol ez lenne a cél, ne csak egy bejegyzés kerüljön fel az oldalra, amit több száz ember némán elolvas, hanem az oldal legyen a vélemények gyűjtőhelye, ahol bárki kommentárt fűzhet az elhangzottakhoz, vagy a még el sem hangzott ügyekről kezdeményezhet polémiát. Mint ahogy azt tette egyik bloggerünk, Naplemente: Felvetette egyik kommentjében, hogy a zánkaiak miért járnak más településre vásárolni. (Érdekes téma, kommentelve a zankanari.blog.hu - n)

Nagyon büszkék vagyunk eddigi bloggereinkre, akik átlépték az olvasás határait és írásra ragadtatták magukat! A teljesség igényével: Giorgio, Naplemente, Zénó 1900, Matuska Szilveszter, Palimadár, Andocsari, első képviselői kommentelőnk, Varga Zoltán és persze ZánKanári.

Még egy ötlet: Ha nincs kedve valakinek regisztrálni, vagy kommentelni, de felvetni való problémája lenne, kérjük, küldje meg a zankanari@gmail.com e-mail címre!

Kicsi, de lelkes blogger csapatunk bővülni kíván! Kérjük ossza meg a Zánkanári olvasó közönségével véleményét! Várjuk hozzászólásait!

"... mert nem csak olvasni tud az Ember, de írni is!" (ZánKanári)

11 komment

Címkék: facebook regisztráció indapass fapuma kommentelők nick név üvegtigris3 bu 10 zánkanári statisztka

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr292591506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andocsari 2011.01.18. 20:17:33

Kedves Blog-készítő, készítők. Nagyon örülök ennek a cikknek, miszerint látjuk, hogy nem volt értelmetlen kitalálni, és szerkeszteni. Nagyon okos gondolat volt, csak gratulálni tudok, és kívánom, hogy nagyon eredményes, népszerű, kedvelt legyen, és hasznára válljon minden zánkai polgárnak. A technika nemcsak "elidegenedést" tud okozni, hanem jót is, ami épülésre szolgálhat nekünk, ha találékony emberek azt jó célra fordítják. Kívánom, hogy sokan, és sokáig fejtegethessük gondolatainkat, és e gondolatok kikristályosodva, teremtődjenek cselekedetté, kis közösségünk, épülésére, boldogulására, és boldogságára. Köszönöm.

palimadár01 2011.01.18. 20:49:14

@andocsari:
Minden szavaddal egyetértek. De azok a statisztikai adatok, amit Zánkanári leírt,nagyon elgondolkodtatóak: 8_kommentelővel szemben 352 látogató, 3. 000 feletti oldalletöltés "Az oldalt olvasók alig több, mint 2 %-a szól hozzá, értsd: szól bele az egyes ügyekbe."- egy szabad vélemény oldalra.Itt aztán mindenki elmondhatná a véleményét pro vagy kontra. Mitől félnek? Az ismeretlenség homályában az ember sok mindent ki tud mondani. Lehet ellenérveket is kifejteni a mások által leírtakkal szemben. Mint tudjuk, " a hír szent, a vélemény szabad".

bebíró 2011.01.18. 22:01:09

Kicsit fura így név nélkül, de amig emberi hangot hallok - bocsánat, írásokat olvasok - részemről rendben. Elfogadom, hogy ez egy ilyen műfaj, jóllehet fenntartásaim vannak, mégpedig atekintetben, hogy név nélkül nem csak a tárgyilagos vélemény nyilvánítás válik szabadabbá, hanem egyfajta sunyi, nem feltétlenül építő, de annál hangosabb kiabálás is. Remélem nem így lesz.

Zánkanári 2011.01.18. 22:20:53

@andocsari: Kedves andocsari! Szívemből szóltál!

Zánkanári 2011.01.18. 22:29:04

@bebíró: Isten hozott bebíró! Örülök neked! A név nélküliség ne aggasszon, ne gondolj rá, hiszen itt csak az őszinte vélemény számít. A Zánka-bloggerek eddig is vigyáztak a stílusra, amit a blog Ars poetikájában - a lap tetejé látod jobbra - megfogalmaztam: "Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán." A lényeg a stíluson van, ami újdonság Zánkán. Ezen a blogon nem "anyáznak" az emberek. Erre vigyázok. Hanem őszintén, névvel, vagy név nélkül véleményt alkotnak az adott témákról. De ennél tovább mennek kommentelőink: megfogalmazzák az őket feszítő problémákat akkor is, ha én nem vetem fel őket. Ez az igazi szabad vélemény nyilvánítás! Légy benne partner és meglátod, nem olyan nehéz hozzászokni a bár névtelen, de őszinte, építő vélemények megfogalmazásához. Csak gyakorolni kell.

Varga.Zoltán 2011.01.18. 23:20:28

@bebíró: Egyetértek,amikor a blog indítója -Zánkanári-ilyen tartalmú posztot ír:" Polgármester és jegyző részéről régi trükk ilyenkor, hogy egy elképzelhetetlen hiányt tartalmazó költségvetést terjesztenek a képviselő testület elé. Ettől minden képviselő "kakijelzője" beindul, és önmaga kezd ötletelni azon, hogyan lehetne lefaragni ezt a hiányt.".Nincs mit vitatkozni egy névtelennel aki összevissza ötletel. A "JELZŐM" szerint a hiányos ismeret nem jogosít fel ítélethozatalra.Hosszabban személyesen.

palimadár01 2011.01.19. 18:12:20

@Varga.Zoltán:
Ne is haragudj, de a cikk írója nem névtelen. A blogneve: Zánkanári. Te is tudod, hogy a blogírók legnagyobb hányada nem a saját nevén írja a posztokat. És ez nem sunyiság, , a névtelenség mögé rejtőzés.Ez most itt miért probléma?."Nincs mit vitatkozni egy névtelennel aki összevissza ötletel." Nem ötletel.A véleményét írja meg( ez ugye nem tilos, erre találták ki pl. a blogot).Az ötleteket, javaslatokat a kommentelők írják, amikből a falu vezetése tapasztalatokat gyűjthet, ill. felhasználhatja azokat." Hiányos ismeret".Hm..én is hiányos ismeretekkel rendelkezem pl. a falu helyzetét, jövőjét illetően.( és persze más dolgokban is: senki sem tökéletes) Akkor most nem állsz velem szóba? Én is összevissza ötletelek,csak azért, hogy próbáljunk egy kicsit fejlődni, előbbre jutni.

Varga.Zoltán 2011.01.19. 21:17:43

@palimadár01:Kedves Palimadár!Hárommal korábbi hozzászólásból beidézve:"A név nélküliség ne aggasszon, ne gondolj rá, hiszen itt csak az őszinte vélemény számít.".Itt Zánkanári tartja magát névtelennek, de ezzel nem is lenne baj, ha nem sértegetne.Képviselőként írható rólam hogy ötletelek, de ha én írom valakiről aki történetesen bizonyíthatóan - ismeretek hiányában - azt teszi, akkor az már sértő? Eddig is érdekelt amit írtál, amig nem érzem úgy, hogy névtelenül sértegetsz örömmel beszélgetek Veled.

Zánkanári 2011.01.20. 21:32:30

@Varga.Zoltán: Kedves Varga Zoltán! Semmi nem áll távolabb tőlem, mint hogy bárkit sértegessek. Tudod, nem ez a célom, nagyon nem ez! A célom az, hogy a zánkai embereket felrázzam "Csipkerózsika" álmából, ahová négy évente a választásokat követően merülnek. Márpedig ciklusok óta ez történik. Tehát javaslom, hogy a "sértegetés" részét hagyjuk. A bejegyzésben megfogalmaztam véleményem, amely szerint a helyi politikában a polgármesterek eszköztárában megtalálható az általam korábban megfogalmazott "trükk". Ezt nem ismerethiányos állapotomban fantáziáltam ki magamból, hanem önkormányzati tapasztalataimból tudom. Polgármesterektől és jegyzőktől. Ráadásul a bejegyzésben a "trükk" megfogalmazása nem közvetlenül Zánkáról szólt, hanem általánosan a magyar önkormányzati rendszerben időnként alkalmazott módszerről. Az, hogy ráismertél a jelen zánkai helyzetre, úgy érzem nem egy sértődésre alapot adó ok! Az ötletelés szóhasználat pedig, szándékom szerint abszolút nem pejoratív! Az ötletbörze, vagy "brainstorming" a feladatmegoldáshoz vezető út első lépése.
Azt írod palimadár01-nek, bizonyíthatóan ötletelek. Az a kár, hogy a kijelentés mellől hiányzik a bizonyítás. Kedves Zoltán! Hidd el, én vagyok az a személy Zánkán, aki a legutolsóként fogalmazna meg irányodba tudatosan bántó, sértő kritikát! Az építő kritikát azonban akkor is leírom, ha ez nem mindenkinek nyeri el a tetszését - ahogy ezt már blog-nyitó bejegyzésemben egyszer megfogalmaztam.

Varga.Zoltán 2011.01.21. 08:38:46

@Zánkanári: Kedves ismerős Ismeretlen!Van amikor a szándék nincs összhangban a tettel.A leírt szavak alatt azt értem amit jelentenek .Idézet a posztodból:"Ezt a tudatosságot, önkormányzatunk részéről nem tapasztalhatjuk. Véleményem szerint pillanatnyi érdekek vezérelte percemberség, ami folyik.".A mondatot akkor is sértegetőnek tartanám, ha a szomszéd falúról szólna.Véleményem szerint az a sok ember aki olvassa az írásokat azért nem szól hozzá, mert nem tud, vagy nem akar azonosulni ezzel a stílussal.Ezt is őszintén, jó szándékkal írtam, remélem így is lehet érteni.

Zánkanári 2011.01.21. 23:17:06

@Varga.Zoltán: Kedves Zoltán! Már megint az ősi trükk! Ne tedd ezt velem, légy szíves! A bejegyzés egy adott bekezdéséből kiragadsz egy szakaszt, és ezzel próbálkozol igazolni azt, hogy sértegető a hangnem ... hmm.
No de tegyük helyre ezt az idézetet!
A bekezdés azt hiányolja, hogy a testület a választások utáni első ülésen nem vitatja meg és nem fogadja el a négy évre vonatkozó, úgynevezett "kormány"-programot. Célokat kellene meghatározni, hogy azután legyen egy vezérvonal, ami mentén a döntések megszülethetnek. A tisztelt Választópolgár pedig megítélhetné - már ha érdekli,- hogy számára szimpatikus a program, vagy nem, nyomon követhetné, hogy a testület az önmaga által kijelölt úton halad, vagy sem. No én ezt a fajta tudatosságot hiányolom a munkátokból. Célok nélkül ugyanis a döntések pillanatnyi érdekek szerint vezérelve születnek meg, és szerintem ez nem jó. Ennek summázata az általad idézett rész.
Miért nem azt írtad, hogy pl.: "Kedves Zánkanári! Nézd meg a www.zanka.hu/... oldalt! Ott találod a programunkat az elkövetkezendő négy évre. Tanulmányozd át céljainkat, amit a település érdekében magunk elé tűztünk!" (Létezik a fenti webcím befejezése?)
Már megint előhozakodsz ezzel a sértődöttséggel a konkrét tartalmi vita helyett. Hidd el, nem ezért írom ezt a blogot! Arra kérlek, tartalmakról vitázzunk!
süti beállítások módosítása