A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Őskáosz újra töltve - avagy Zánka művelődési házat üzemeltet

2011.01.27. 21:44 :: Zánkanári

Tegnap este megnéztem újra. Tudjátok, a Zánka TV honlapján. Mármint új művelődésszervezőink bemutatkozását, amit a mi drága Margónk szervezett meg ügyesen. És mit láttam: három lelkes fiatalt, akik nem Zánkán élvén is bevállalták településünk közművelődésének szervezését. Sokak megelégedésére, úgy, ahogy Balatonszepezden teszik évek óta. Az alap koncepció nem túl bonyolult. Amúgy is szerveznek a környékre különböző kulturális programokat, bekapcsolják hát Zánkát is a körforgásba.

Véleményem szerint az elképzelés ott sántít egy kicsit, hogy mikrorégiónk települései nem vonhatók egy kalap alá. Egész más szabadidő eltöltési módozatok alakultak ki Zánkán, mint Szepezden, Szentantalfán, mint Balatoncsicsón, és még ettől is eltérőbb Balatonakaliban a kulturális élet. Annyiban hasonló a dolog, hogy mindenhova jó programok kellenek. Amennyiben valaki arra vállalkozik, hogy ezeket az áhított jó programokat leszervezi, akkor semmi gond. Ez a tevékenység, programok menedzselése azonban nem egyenlő egy település kulturális, vagy közéletének megszervezésével! Az egy egészen más "tészta".

Ott klubok életét és életkörülményeit is szervezni, működésüket segíteni kell szervezéssel, infó-kommunikációval, törődéssel. Napi szinten kell foglalkozni fiataljaink szabadidő eltöltésével és törékeny lelkével. Ez egész egyszerűen nem lehet egy messziről jött vállalkozó csapat feladata, mert nem ismeri a helyi viszonyokat, nincs jelen naponta a településen, és nem utolsó sorban ez a tevékenység improduktív, azaz nem termel bevételt! Hasznot akkor tudunk realizálni, amikor előadót hozunk és megkérjük az árát. Vagy a nézőközönségtől belépő formájában, vagy az önkormányzattól. Úgy értesültem, hogy nálunk ez utóbbiról van szó. Amikor történik valami, az önkormányzat részére számla készül a hivatal pedig utal.

Egész adás alatt motoszkált bennem az érzés, hogy valami nem stimmel. Aztán rájöttem: Egy tavaly november óta kicsiny falunk kulturális életén munkálkodó ifjú és lelkes csapat január közepén ül le, - mert leültetik! - munkája "tárgyával", a zánkai emberekkel, klubok vezetőivel és az érdeklődőkkel? Én úgy gondolom, hogy a siker érdekében ezt a lépést kellett volna először meglépni, még mielőtt bármit szervezünk. Egy művelődésszervező számára alapvetés a közönség megismerése, már ha nem akar belefutni kényelmetlen helyzetekbe. Mint például a szilveszteri mulatság. Három-négy jól irányzott beszélgetés a falu lakóival és máris kiderült volna, milyen típusú rendezvényt igényelnek azok, akik Zánkán a kultúrházban szoktak szilveszterezni. A beszélgetések elmaradtak, maradt a botrány és a magyarázkodás. Azzal együtt is, hogy biztos vagyok benne, volt akinek tetszett a program. Megállapíthatjuk tehát, hogy amennyiben egy hivatás alapvetéseit mellőzzük feladataink ellátása közben, jönnek a problémák. (Az a megjegyzés már csak hab volt a tortán, hogy Margónk egy nappal előzte meg a művelődésszervezőket a beszélgetés kezdeményezésében... Gyerekek, könyörgöm, nem nézzük egymást palimadárnak!)

Érdekes volt megfigyelni, hogy a három ember fellépésében a két fiú képviselte a stratégiát, a nagy vonalakat, meg hogy itt minden rendben lesz, csak ismerje meg egymást falu és szervező. Véleményem szerint ez a folyamat alsó hangon két-három év, mire képbe kerülhetünk egy településen annyira, hogy mindent ismerünk: közönséget, helyszíneket, attitűdöket, igényeket. A hölgy képviselte a pragmatikát, a száraz, de annál izgalmasabb gyakorlatot. És ezen a ponton kezdett nyílni a szemem, mégpedig igen csak tágra, csodálkozón. Miközben Erzsébet végig sorjázta a 2011. évi tervezett programot, amit az előző évad Hírmondóiból ollózott ki, minden egyes pont esetében megkérdezte: "ki fogja mindezt megszervezni, ki a programgazda és ők miben tudnak segíteni". 

Szerencse, hogy nincs bicskám. Erre biztos kinyílt volna a zsebemben! Hát miről beszélgetünk? Ki a programgazda egy közművelődési eseményen? Ki fogja megszervezni az adott programokat? Hát a művelődésszervezők! Azért alkalmaz egy település ilyen képzettségű embert, vagy bíz meg a feladatra vállalkozót, hogy legyen valaki, aki egyrészt magáénak érzi a feladatot másrészt ellátja. Ez az apró nüansz jelzi, hogy egész más malomban őröl település és vállalkozó. A falu azt a működést várja, amit az elmúlt 10-15 évben megszokott, ettől teljesen eltérő elképzelésekkel indult a szervező csapat.

Településünkön kialakult tradíciók szerint szerveződnek különböző ünnepeink, ahol a tartalmakért hol az iskola, hol az óvoda a felelős, de menedzselni, koordinálni, helyszínt biztosítani mindig is a kultúrház feladata volt. A szokások kiderítése, a helyi viszonyok feltérképezése miatt lett volna fontos párbeszéddel kezdeni a munkát.

Polgármesterünk elképzelése szerint a művelődési ház nyitva tartásával, üzemeltetésével kapcsolatosan az önkormányzat alkalmazásában álló 1 1/2 emberhez, a programokkal kapcsolatosan a vállalkozóhoz kell fordulni. Akárhogyan számolom, ezek a költségek mindenképpen magasabbak, mint anno, amikor egy fő főállású, szakképzett művelődésszervező és egy fő gondnok látta el a feladatokat. Ja, és akkor nyitva volt a ház rendszeresen, esténként is, hétvégén is. Fiataljainknak eszébe nem jutott máshova menni. Ezzel az öszvér megoldással véleményem szerint spórolni nem nagyon tudunk, de az elvárható színvonalon sem tudjuk üzemeltetni a házat.

Hát akkor mit is csinálunk mi most tulajdonképpen?

5 komment

Címkék: szilveszter rendezvények margó programszervezés ifjú titán művelődésszervező zánka tv tágra nyílt szemek

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr472619270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naplemente 2011.01.28. 13:23:51

Kedves Zánkanári. Véleményem szerint regnálásunk óta ez a blog, vitaindító a legjobb!!!!(azok közül amelyeket eddig megszültél),- elnézést a vulgáris kifejezés módért. Ne értsél félre, nem akarok "lúzer" lenni, de tényleg!!! Nem akarok nagyképűnek tűnni, akár "írhattam volna én is", igaz ilyen tömören és szabatosan, félre érthetetlenül talán nem tudtam volna megfogalmazni a gondolataimat, hozzászólásomat, mint TE. Az, hogy "írhattam" volna én is, azt jelenti, hogy majdnem mindenben egyetértünk, tényleg a szívemből beszélsz,

Tényleg igazad van, minden településnek más - más az elvárása, mást szoktunk meg, és a megszokás nagy úr, mi ezt tarjuk mérvadónak.
Jó ha ezzel az adott művelődés szervező tisztában van, erről előre tájékozódik.Tájékozódik??? Jó lenne ha így lenne. Sajnos nincs így. Vagy nem tud, vagy nem akar.

Tényleg, Néked igazad van, nékünk nem segítségre, hanem komoly és aktív szervezőkre van szükségünk, márpedig ezt a T. "szepezdi hármas fogat" másképpen képzeli el, másképp áll hozzá - "a miben tudunk segíteni" mentalitással.

Tényleg - mint ahogy Te is felveted, elgondolkodtató, hogy vissza kellene térni a régi rendszerhez, egy (aktív, agilis, hozzáértő, helybeli, mindenkit ismerő) művelődésszervező koncepcióhoz. Legyen helybéli - ami nagyon fontos - , legyen elszámoltatható, legyen agilis, legyen tettre kész, legyen bármikor hadra fogható, szeresse "nagyon" amit csinál.
Tisztelt Zánkanári, ez, ami Zánkán kialakulóban van, tényleg egy öszvér megoldás, kár, hogy ezt pont azok nem veszik észre, vagy nem akarják észrevenni, akiknek ez hivatali kötelessége lenne, és ez a megoldás tényleg nem spórolás, hanem fölösleges és hiába való pénzkidobás.

Sommázuk a tényeket, próbáljuk rávenni az illetékeseket, hogy "közösen", végre konszenzussal keressünk egy új, jobb, mindenkinek - legalábbis a többségnek megfelelő - megoldást, mert ez ami jelenleg van, nem jó, nem működőképes, és a többség nem támogatja.

Az én véleményem: ennek a feladatnak az ellátására Zánkán találnánk, ha nagyon akarnánk megoldást, olcsóbban, és ami nem utolsó szempont helybeli, állandóan elérhető, - és a második otthonának tekinti a munkahelyét. Még egy kísérletet megér ennyi kudarc után. Mindenkit üdvözlök: Naplemete.

Zánkanári 2011.01.28. 21:14:20

@Naplemente: Kedves Naplemente! Örülök, hogy egyetértünk! Például abban, hogy a művelődési ház üzemeltetésében vissza kellene térnünk, persze komoly jelentkezővel, lehetőleg falubelivel a régi kerékvágásba, de ismerve polgármesterünk hozzáállását a dolgokhoz, nincs rá sok esély. A blog arra nem alkalmas és nincs is ilyen szándéka, hogy bármit kikényszerítsen. Nem ezért van. Egyszerűen rávilágít azokra az anomáliákra, amelyek nehezítik a falu életét.
Hajrá 2014!

Naplemente 2011.01.28. 21:56:16

Abban, hogy vissza kéne térni a régi kerékvágásba egyetértünk, e témában ma 21.21 kor írtam egy blogot Arankának címezve, (ekkor még nem olvastam hozzám címzett feljegyzésedet), és majdnem ugyanezt írtam, kissé talán személyeskedve, de a lényeg hasonló.
Hogy mire van esély, azt majd az idő, és remélem mi eldöntjük,- ha mi be tudjuk látni a tévedéseinket, bakijainkat, melléfogásainkat,akkor, reméljük, hogy más illetékes személyek is ezt teszik.
Összegezve, én nem csak Arankában gondolkozom, van pár befuttatható jelöltem, hazai pályán, ami nem lényegtelen, hiszen ez az elsődleges cél.
Én sem a kikényszerítésre gondoltam, csupán a józan észre, csak a józan belátásra.
Remélem ez menni fog.

Zánkanári 2011.01.28. 23:33:23

@Naplemente: Kedves Naplemente! Az emberek, de fogalmazhatok úgy is, hogy a választó polgárok számára szimpatikus alternatívát kell nyújtani. Szerethető, támogatható, megszavazható lehetőséget. Ahogy első kommentedben írtad "huhogással" nem megyünk semmire. A kommentedből egy dolog nem derül ki: Ariban és másokban milyen vonalon gondolkodsz. Művház vezető, vagy más ...?

Naplemente 2011.01.29. 08:44:06

@Zánkanári: Kedves Zánkanári! Én jelenleg csak Művház vezető, illetve program szervező szinten gondolkozom, az egyéb dolgok gondolkodás szintjén is ( még 4 év ) távol vannak. Ezt az időt mindannyiunknak ki kell bekkelni, ezen a területen változásnak kicsi az esélye.
süti beállítások módosítása