A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

Zánka - A nagy hátra arc!

2011.01.11. 01:01 :: Zánkanári

Infó-kommunikációs forradalom! Itt tartunk, kedves zánkai polgártársaink. Príma! Ez azért szívmelengető érzés. Köszönet érte a Zánka TV-nek - "immáron hagyományosan." Véleményem szerint helyén való, amikor az ünnepi áhitattól "felhevülten" a település polgármestere interjút ad a helyi érdekeltségű TV társaságnak. (Pezsgő, "miazmás")

Elmondja, amire büszke az elmúlt évből, és azt is, amit véleménye szerint a jövő tartogat a településen élők számára. Teljes mértékben európai megnyilvánulás!

Meg is hallgattam, többször is... Talán azért is, mert nem hittem a fülemnek. A szabad, és demokratikus választásokat követően három hónappal ekkora "hátra arcot" még nem láttunk települési polgármester részéről. A mi dicső polgármesterünk ugyanis azt találta mondani, hogy "A választási ígéreteket -úgy gondolom, - be fogjuk tartani: nem abban a mértékben, sajnos, - és erről őszintén kell beszélni, - mint ahogy azt elképzeltük."

... hmmm, most akkor betartjuk, vagy nem tartjuk be. Jelzem: a választások óta mindössze három hónap telt el! Nem évek, évtizedek, amely időtartam alatt alapvető változások álltak be a világgazdaság csillagos égboltján, valamint több kormány- és irányváltás tizedelte önkormányzatunk gazdasági programját.

Nem, nyájas olvasó, nem történt földindulás sem a hazai, sem a világpolitika, legkevésbé a gazdaság színpadán. Ami három hónapja is látható volt, az látható ma is. Ami három hónapja fenyegette településünket, az fenyegeti ma is. Amit három hónapja megígértünk, azt az elmúlt három hónap történései alapján nyugodt szívvel be tudnánk tartani. Persze, ha akarjuk. No meg persze, ha a választási kampányról nem az derül ki, hogy üres porhintés, kötelező színjáték. (Bár egy ideje már tudjuk, hogy a választási program és a "kormányprogram" nem feltétlenül fedi egymást.) Felmerül a kérdés: Miért nem tetszettek akkor és ott, a választási kampányban erről őszintén beszélni?

Mert 2010. október 3-a óta nem változott semmi! Csak az ígéreteket vonták vissza. Ráadásul ennél cinikusabbat Francis Ford Coppola sem tudott volna kitalálni - pedig Ő mindig meg tudta lepni nézőit: lásd: Keresztapa című film - : Mindezt egy újévi köszöntő keretei között. Bravó!

A beszéd lényegében megismételte a híres Winston Churchill-i gondolatot: " Nem ígérhetek mást csak vért, gyötrelmet, könnyeket és verejtéket!" Csakhogy akkor és ott az emberek értették és tudták, hogy miért. Mi most nem egészen értjük és tudjuk, hogy miért állunk parkolópályára önként és dalolva.

"Ez a 2011-es év ez csak a felkészülésre fog lehetőséget adni." - mondta a polgármester. Kár, hogy nem tudjuk, hogy mire is kell felkészülnünk, mihez kell az erőt gyűjteni ebben az esztendőben? Az alap funkciók üzemeltetésén kívül miért nem csinálunk semmit településünk fejlődése érdekében egy éven keresztül? 365 napot pazarlunk el településünk életéből anélkül, hogy egy fűszálat keresztbe tennénk a fejlődés érdekében. Erre persze adódnak ésszerű magyarázatok: Nincs miből fejleszteni ezekben a sanyarú időkben. Örülünk, hogy intézményeink működését biztosítani tudjuk a befolyó bevételekből. Adósság állományunkat csökkenteni akarjuk... Ezekkel a nevetséges magyarázkodásokkal szemben polgármesterünk határozottan leszögezi: "Jelenleg is, azért hogy az anyagi helyzetünkkel tisztában legyen mindenki, mintegy hatvan millió forint lekötött készpénzállománya van Zánka községnek, és hitelünk, természetesen, ahogy azt annak idején a választások idején is tisztességgel és becsülettel - enyhe mosoly a szája szélén -  elmondtuk: nincsen"

Kérdem én: akkor most mi van?

Felkészülünk egy éven keresztül a nem tudom mire, miközben 60 millió Forint "figyel" az önkormányzóság számláján lekötve. Ez számunkra két dolgot jelenthet: egyik lehetőség az, hogy nem hiszünk a céljainkban, tehát inkább bankban fialtatjuk a nép adóforintjait a számukra hasznos fejlesztések helyett. Másrészt fogalmunk sincs, hogy mi lenne a jó irány a fejlesztések területén Zánka számára. Egyik rosszabb válasz problémáinkra, mint a másik. Ugyanis mindkettő azt jelenti, hogy Zánka 2011-be "off"-on van, vagyis: ki van kapcsolva a fejlesztések világából. De nem ám valami sötét erő műveli ezt velünk, hanem mi, saját magunk. Ez azért szomorú...

A polgármester Úr szavaival búcsúzva: "Erre engedjék meg, hogy egy pohár pezsgőt kitöltsek, és képletesen ugyan, de valamennyiőjükkel koccintsak...

Polgármester Úr! Erre...?

8 komment

Címkék: filep miklós tv interjú új évi köszöntő választási ígéretek visszavonása 60 millió forint

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr532575692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naplemente 2011.01.14. 17:58:10

Na igen, az ilyen hozzászólásokra írtam - meg természetesen erre a cikkre is értem - a "HUHOGÁS", nem éppen hízelgőnek - inkább találónak szánt megjegyzésemet.

Ennyi ostobán, rosszindulatúan leírt "katyvaszt" már nagyon régen olvastam. Legalább egy-két dologban lenne tárgyszerű és igazságos, de az egész "förmedvény" csak rosszindulatról, a mindenben csak a rosszat látó és sejtő,sejtető, mindenben csak gáncsoskodó magatartás, mentalitás ellen szót emelni, harcolni nem lehet és nem is érdemes. Őszintén nekem sem szándékom.

ÖN egy sértődött ember, igazán sajnálom, nyugodjon meg, higgadtan próbálja ismét átgondolni - ha lesz hozzá bátorsága - a fent leírtakat, és legalább egy "szignót" tegyen az iromány aljára, vagy a tetejére. Tudja - "Úri Emberek" ezt általában így csinálják. Üdv.

Egyébként a "nagy hátra arc" című irományára próbáltam reagálni - nem tudom sikerült-e???? Gondolom: nem, legalábbis blogjának indulatos, és ellenséges szövegéből - kétlem,- hogy véleményét nyugodtan és jó indulatúan ismételten, átgondolná. Pedig esetleges tévedéseink belátása és elismerése az egyik legfelemelőbb " emberi " cselekedet.

Zánkanári 2011.01.14. 21:23:36

@Naplemente:
Kedves Naplemente!
Nagyon örülök, hogy a blog-bejegyzés - Zánka - a nagy hátra arc - átlépte az olvasási inger -küszöböt, és írásra sarkallt! Ez volt a cél. Véleményeket ütköztetni.
Kár, hogy nem a bejegyzés állításait vitatod. jó lett volna azt olvasni, hogy ezzel, meg ezzel nem értek egyet, mert szerintem így és így van. Tényleg jó lett volna... Ha a riposzt nem velem foglalkozik, hanem azzal, amit megfogalmaztam! Sokkal jobb lenne az optikája. Meg persze előre mozdítaná azt az ügyet, amit úgy hívnak, Zánka. A problémák felvetését, megfogalmazását nem érzem "HUHOGÁS"-nak. A saját sorsunkról, lakóhelyünkről van szó. Nem beszélve arról, hogy saját adóbefizetéseinkről van szó!
Kedves Naplemente!
Ön szereti, ha a saját pénzét valaki megfogja és az Ön szándéka ellenére másra költi? Ha ez így van, én feladom, nem kívánom meggyőzni semmiről. Ha véletlenül nem így áll a helyzet, és Ön nagyon is odafigyel arra, hogy a saját pénzével mi történik, akkor érteni fogja a blogbejegyzést, amit írtam.

palimadár01 2011.01.14. 21:27:41

Kedves Naplemente,
el nem hiszed, mennyire örülök, hogy ez a blog létrejött. Már csak azért is, mert nem kell elmennem egy közéleti klubba, vagy messzebb egy másik településre, hogy hangot adjak a véleményemnek. A mai emberek nem szeretnek kimozdulni, de van véleményük. Ez a blog pontosan arra alkalmas, hogy az emberek egy településen belül kicseréljék véleményüket, elmondják, hogy mit is kellene tenni annak érdekében, hogy a település, ahol élnek, minél jobban fejlődjön. A blogíró megfogalmaz egy problémát, már amit ő annak hisz, és ezután el lehet mondani mindenkinek a véleményét a felvetett problémával kapcsolatban. A lényeg, hogy párbeszéd alakuljon ki az olvasók között.Nem biztos, hogy mindenki azon a véleményen van, mint a blogíró.De ez visz előre.Remélem, a falu vezetősége is lapozgatja a beírásokat, és remélem egyre több lesz majd a vélemény, s tanul belőle vagy felhasználja a falu fejlődése érdekében. Pont ez a cél szerintem. Minél több véleménnyel találkoznak a blogon, annál többet tud profitálni belőle a település. Te ezt nem így gondolod?!

matuskaszilveszter 2011.01.14. 22:31:22

@Naplemente:
Kedves Naplemente!
Őszintén örülök, hogy olyan is reagál az írásokra, aki másként látja a településünkön történteket.Kérem biztasson erre még több embert. Ha megvitatjuk a dolgokat többen, kulturáltan, talán előbbre vihetjük Zánkát.
A célunk akármilyen furcsán is hangzik közös. Az, hogy egészen másként látjuk a dolgokat, természetes már több ezer éve. A fenti cikknél nem tartom valósnak a katyvasz és huhogás kifejezéseket. Érzésem szerint a szerző célja nem a mindenáron való "csesztetés", hanem a kérdéses dolgokra való figyelem felhívás és ösztönzés a közös gondolkodásra. Valószínűleg az én figyelmemet is elkerülte volna polgármesterünk újévi köszöntője, ám a cikk hatására többször is megnéztem. Érdemes volt.

Kérem ne fordítson hátat ennek a blognak, személy szerint kíváncsi vagyok (leszek) bármilyen témánál a véleményére.

Ez a blog nem támadás, ez a blog egy beszélgetés olyan emberekkel, akik szívükön viselik lakóhelyük sorsát.

Köszönöm, hogy elolvasta soraimat, jó egészséget kívánok!

Naplemente 2011.01.15. 09:54:05

Kedves hozzászólók, kedves lakótársak, kedves Hölgyeim és Uraim.
Először is elnézést kérek tőletek (bocs a tegezésért) a "katyvasz" és a "huhogás" megjegyzésekért, de hirtelen nem találtam -ezek szerint nem egészen alkalmas, szelídebb kifejezést,(bár, ha az ember véleményt mond, ír, találjon megfelelő és ideillő szavakat). Igérem máskor körültekintőbben, és főleg finomabban fogalmazok.

Én is nagyon örülök ennek a levelezési, vélemény-mondási,formálási lehetőségnek, bár tudom, hogy a továbbiakban ritkán fog egyezni sok emberrel a véleményem, de ez az oldal tényleg erre jó, hogy a véleményeket elmondjuk, ütköztessük, és majd az olvasók - és talán mi magunk is - így eldönthetjük, hogy kinek van igaza. Itt szerintem nem is arról van szó, hogy kinek van igaza?, hanem a "több szem többet" lát elv megvalósulásának, érvényesülésének. Ha ezeket a leveleket, hozzászólásokat, megjegyzéseket sokan és széles körben olvassák (ide értve a falu vezetőit is), talán - és ezt őszintén remélem és hiszem - sikerül sok-sok dologban konszezzusra jutni egymással és a falu vezetésével is. Én nagyon remélem, hogy ez a forma jobb lesz egy rosszul sikerült falugyűlésnél, vagy egy testületi ülésnél is, ahol néha az ember elmondaná a gondolatait, de ezt egyrészt nem teheti a szabályok szerint, másrészt itt lehetőség van az átgondolt?? fogalmazásra is.

Valamelyikőtök írta: ne csak dicsérjünk, hanem bátran írjuk le a nem tetsző és általunk rossznak vélt dolgokat is. Tökéletesen egyetértünk, én az első hozzászólásomban próbáltam elmondani, hogy szerintem igenis - a meglevő hiányosságok - mellett milyen pozitív dolgok történtek a falunkban, amire igenis büszkéknek kell, hogy legyünk.

Bezárásként üdvözlöm minden lakótársamat, szép napot.

palimadár01 2011.01.15. 12:29:33

@Naplemente:
neked is szép napot, Naplemente!( Hi-hi, micsoda ellentét van a mondatban).nem csodálom, hogy "felkaptad a vizet" a blogbejegyzésen, és írásra ragadtattad magad. A cikk ironikus stílusa sokakat megnyilvánulásra késztet. De pont ez volt szerintem a célja a blogírónak. Ha folyton minden rendben van, ki ír a blogra? Szerintem egy kicsit provokál, arra ösztönöz, hogy fejtsük már ki végre gondolatainkat.Ahogy olvasgatok a kommentek között,azt látom, hogy a cikkről néha már el is feledkezünk, és egymás között alakul ki párbeszéd. Ez pedig nagyon jó. Gondolj bele, hány emberrel találkozol, beszélgetsz a faluban naponta. Én kevéssel, mert mindig rohanunk, nem tudunk érdemben a faluról beszélni, csak a családról a már megszokott klisék szerint. Ez egy jó lehetőség arra, hogy olyanokkal is "találkozz" és kommunikálj, akivel talán még soha nem váltottál egyetlen szót sem, vagy nem akartál.Látom, belelendültél, és tetszik a humorod is(ld. Metró). További szép napot Naplemente!

Naplemente 2011.01.15. 14:29:20

No akkor lássuk a zánkai boltok ügyét, ahogy én látom, - ahogy korábbi hozzászólásomba megígértem.
Az egy dolog, hogy -aki teheti - nagy bevásárlásra elmegy Tapolcára (LIDL, Tesco,Penny), esetleg B.füredre - egy héten egyszer - mert itt egy helyen, nagy áruválaszték mellett, jóval olcsóbban, ami szintén nagyon is lényeges, - megvásárolhatja a háztartásban rendszeresen szükséges dolgokat, árucikkeket.
Az azonban egy kissé elgondolkodtató, hogy miért megy sok Zánka-i ember Akaliba rendszeresen bevásárolni - még az ilyen dühítően magas benzin, ill. üzemanyag-árak ellenére is. Ennek biztosan alapos oka van, ezt szeretném kissé körbejárni.

Először is (tapasztalatom szerin)a helyi boltok igen drágák,szegényesebb a választék,rosszabb a kiszolgálási morál Akalihoz képest. Nézzük a sör esetét (én azt szeretem), Zánkán 120-130.- Ft nál, +üveg kezdődnek az árak, 100.- Ft alatt Zánkán nem lehet sört kapni, Akaliban lehet!!!. Hogy miért? nem tudom, de mégis tudom: ők rendelnek!!! Nem mindenki engedheti meg magának a 200-300.- Ft-s sört, sajnos.... Én is szívesebben innák ilyen drága sört, de nem megy anyagilag,sajnos.
Akaliban 14.- Ft a zsemlye!!! Zánkán???22-25.-Ft. (Nézzék meg )

A hús és a zöldárú választék szinte össze hasonlithatatlan a két településen, természetesen megint a szomszéd falu javára.
Ugye nem kell csodálkozni, hogy átjárnak Zánkáról, sőt az Uttörőböl sem ide járnak az ott lakók vásárolni, hanem....
Az a sanda gyanúm, hogy az itteni kereskedők, boltosok valamit nem értenek, vagy nem akarnak megérteni, mármint, hogy a kicsi haszon is haszon.
Ajánlom kedves kereskedő urak és hölgyek: a mai mentalitáson csak egy kicsit kellene változtatni, máris megduplázhatnák a vevőik számát, vagy nem is ez az érdekük??? Nékünk, vevőknek viszont ez lenne az érdekünk!!! El kellene dönteni végre, hogy mi vagyunk (mármint vevők) a boltokért, vagy fordítva. Szerintem ez utóbbi az igaz.

No egyenlőre ennyit, szerintem már ez is sok, vagy "sokk", remélem mások is hozzászólnak ehhez a témához, hiszen ez kivétel nélkül szinte mindenkit érint, és akkor vitatkozhatunk legalább annak reményében, hogy pozitív változásokat tudunk kieszközölni.

Jó vásárlást és kellemes napot.

Zánkanári 2011.01.16. 19:37:55

@Naplemente: Kedves Naplemente! Teljesen igazad van a boltokkal kapcsolatosan! Számtalanszor kerestem a zánkai boltokban különböző, általunk vásárolni szokott termékeket, és nem találtam meg! Nem lehetett kapni a faluban azt, amire szükségem lett volna. Ebben az esetben természetes, hogy elmegyek szomszéd településekre, pl.: Révfülöpre vásárolni. Természetesen, ha már egyszer kocsiba ültem, és utaztam 5-10 km-t, akkor már mindent ott vásárolta meg. Ez a nagy kiesés a zánkai kereskedőknek.
Az árak egy dolog, de ebben is igazad van. Nem tudjuk, hányan mennek más boltokba vásárolni a drágább árfekvés miatt. Tapasztalatom szerint a környék boltjai sem olcsók. A szupermarketekkel összehasonlítva mindenképp. Ezzel nem tudnak versenyezni. Persze, ha a környező boltok alá menne Zánkán valaki, csak 5-10 %-kal, mindjárt ő lenne a király. Nem teszik ... Fejtsd meg, hogy miért!
süti beállítások módosítása