A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

"Zimmerferi" - újratöltve

2011.02.20. 17:18 :: Zánkanári

De szép is volt! Sütött a nap, hét ágra, feküdtünk a füvön nap hosszat, bámultuk a csajokat, nyomtuk a lángost, a palacsintát no meg a sört, és alig fértünk be a strandra. Tele volt mindenféle emberrel.

Leginkább magyarral és némettel. Hollandok és dánok is jöttek szerényebb számban, de jöttek. És próbáltuk magunkat jól érezni. Ez többé-kevésbé sikerült is. Főleg azoknak, akik elfogadták a körülményeket. Márpedig aki leruccant a Balatonra, az - hacsak nem "első bálozó" volt a parton - általában tudta, hogy a Balaton olyan, mint a "magyar narancs" "kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk". Azaz kicsit színvonaltalan - kiadtuk a "kutyaházat is, tiszta gaz volt a falu főutcája, a strandra is jutott belőle, zseblámpa kellett az esti közlekedéshez, - kicsit unalmas - a napi program jó idő esetén nap közben a strand, este az éttermi vacsora volt.

De a társaság jó volt, hiszen belőlünk állt! Minden vendég eldönthette, hogy a körülményeken való szomorkodást választja szabadsága két hetére - mert akkor még legalább két hétre jöttek a vendégek! - vagy félretolva a feltételek feletti mélységes felháborodását megpróbálja magát kikapcsolni, jól érezni. Gondolhatjuk, hogy a többség ez utóbbi verzió mellett döntött. Ettől aztán romantikussá vált az egész itt tartózkodás, hiszen mi magunk emeltük a körülményeket elfogadható szintűre, elhittük, hogy ez így jó, így is lehet gondtalanul kikapcsolódni. A körülményeken való felülemelkedés egyrészt nemesítette az ember lelkét, másrészt kalandokat, nem várt élethelyzeteket hoztak számunkra, ami aztán felértékelte és élménnyé tette a '70-es, '80-as évek Balatoni nyaralását, a "Balaton feeling"-et.

Gondolom, a nyájas blogolvasók már rég kitalálták, hogy nem a 2010. évi szezonról készült a fenti kis emlékmorzsa! Mára már az a bizonyos "Balaton-feeling" sem a régi. Persze ez nem biztos, hogy negatív. Ha a kedves blogolvasó vette a "fáradtságot" és megnézte a csatolt videót, akkor tudja, hogy a '60-as évek elejétől hétvégente napi 800.000 fölé emelkedett a nyaralók száma naponta. A '90-es évek vizsgálatai megállapították, hogy a Balaton terhelésének maximuma 600.000 fő naponta. Ennél több fürdőzőt a belé kerülő napolaj és egyéb terhelés, no meg a "körbebetonozása" - tehát az öntisztulás lehetőségének kikapcsolása - miatt nem visel el. A víz élővilága érzékenyen reagál a túlterhelésre. Ezt megtanultuk egy életre a '90-es évek elején, amikor tonnaszám emeltük ki a döglött, rothadó angolna tetemeket a tóból.

Most akkor mi van?

Ha sok a vendég, az a baj, ha kevés, akkor meg az? Hát nekünk már semmi sem jó?

Bizony nem!

Nagyot változott a világ azóta. A berlini fal rég leomlott, már a magyar is "görögbe", "horvátba", meg "olaszba" jár nyaralni. Ez annyit jelent számunkra, hogy azóta akadt néhány versenytársunk. A Balaton ma már nem az egyetlen elérhető turisztikai desztináció, - magyarul úti cél.

Mit tehetnénk, - amit nem teszünk húsz éve! - amivel megfordíthatnánk a negatív trendeket? Nem egyszerű feladat, de nem is reménytelen.

A gond az, hogy ma már a turisták nem egy települést keresnek fel szabadidejük eltöltése érdekében, hanem egy úgynevezett turisztikai desztinációt, azaz egy földrajzilag tágabb, vonzerővel rendelkező fogadóterületet, ahol az előzetes információk alapján elképzelhető, hogy tartalmasan el lehet tölteni a tervezett hosszúságú nyaralást. Ha ez a turisztikai desztináció egy Budapest nagyságú és kínálatú város, akkor lehet akár önálló turisztikai desztináció is. Ha Zánkáról van szó, nem valószínű, hogy önállóan megállna a lábán a turisztikai világpiacon. Éppen erre találták ki a turisztikai desztináció menedzsment (TDM) fogalmát és feladatrendszerét.

A dolog nem olyan bonyolult, mint ahogyan hangzik. Egy turisztikailag vonzó terület települései összefognak, rész vonzerejüket egyesítve közös fejlesztéseket és marketinget valósítanak meg. Teszik mindezt azért, hogy a potenciális vendégben annak utazási döntését megelőzően erősítsék a benyomást, hogy hozzánk érkezve jól és tartalmasan, azaz élménydúsan töltheti el az éves rendes szabadságát.

Ha végig gondoljuk a fenti állítás részleteit láthatjuk, hogy Zánka minden egyes pontjától jeruzsálemi messzeségben van. Azaz képtelen összefogni a környező településekkel a vonzerők egyesítése érdekében, önmagában pedig kevés ahhoz, hogy elég vonzó legyen a turisták számára. Én nem azt állítom, hogy Zánkára nem érkezik turista, ez nem lenne igaz. Csupán az a véleményem, hogy a mai vendégforgalom volumene messze elmarad attól a szinttől, ahol szálláshelyeink, éttermeink és egyéb szolgáltatóink elvárható szinten megélhetnének. Sőt, ha nem teszünk semmit, ez a kevés is fogyni fog.

Ami a kellemetlen az önkormányzat számára, hogy a nem kereső vállalkozók nem fizetnek kellő mértékű adót sem! Tehát az érdekeltség teljesen tiszta. Vállalkozások és önkormányzat egyaránt a vendéglétszám növelésében érdekelt. Csakhogy ezért mindegyik félnek illene megtenni a maga dolgát. A vállalkozás fejlessze önmagát, nyújtson egyre korszerűbb és vendég barátabb szolgáltatást. Az önkormányzat pedig biztosítsa a település marketinget, ami, - valljuk be - nem vállalkozói feladat.

Zánka húsz éve ezt a feladatát - saját bevételeit növelendő! - nem ismeri fel. Azt gondolja, hogy majd magától megoldódik minden.

Hát, ha magázódunk ...

77 komment

Címkék: turizmus közélet mainstream tdm zimmerferi turizmus marketing vendég elégedettség

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr782675032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zánka 2011.02.22. 00:01:31

Kedves Zánkanári! Aranyos, gondolatébresztő a nosztalgiázó vita inditó cikked, bennem is jó és feledhetetlen élményeket ébresztettél fel. Tényleg így volt, ilyen volt a balatoni nyaralás, ilyen volt a hangulat, jó volt, bár az az igazság, hogy akkor még fiatalok voltunk, legalább is én, és mindent rózsaszínben, - a világért sem narancsszínben - láttunk, legalábbis én, ha még jól emlékezem a régi szép időkre.
Hogy mi lenne a megoldás az általad feszegetett dolgokra??? Magam sem tudom, de hogy valami megváltozott, az biztos. A Zánkára látogató nyaralók száma sajnos keményen visszaesett, hogy miért??? erre néktek, túrisztikai szakembereknek kellene megadni a választ, vagy legalább kitalálni, hogy mit kellene a jövőben tenni ennek a tendenciának a megállitásáért. Mi hozzászólók csak mondjuk a magunkét, látjuk a gondokat, de sajnos a megoldást nem tudjuk.
Sajnos az igazság az - amint írtad is, hazánkban az utóbbi években gyökeresen megváltoztak az üdülési, nyaralási szokások, és ezeken kellene változtatni, valahogy ismét ide csábítani a nyaralókat, nyaralni vágyókat, de sajnos jelenleg sem a falu, sem a strand erre nem alkalmas. Mindenképpen kellene valamilyen komolyabb fejlesztés, befektetés, de erre jelenleg esélyt sem látok.
Nosztalgiázhatunk a 25-30 évvel ezelőtti időkről, de az már elmúlt, valami újat kellene az "OKOSAKNAK" kitalálni. Most úgy érzem talán valami el indult, valami megpezsdült a faluban, és ez jó, csak ne hagyjuk kihalni. Egy-két lelkes, a falut szerető ember próbálkozik - szerintem sikeresen - felrázni, mozgásba hozni az álló vizet, nagyon remélem meglesz az eredménye.

bebíró 2011.02.22. 17:21:28

Szerintem is alapvető probléma a koncepció hiánya.
Kiváncsi lennék rá, kedves blogolók, hogy ha egy kedves ismerősünket kellene ide invitálni, mit tudnánk neki mondani - túl persze azon a vitathatatlan fegyvertényen, hogy mi itt vagyunk? Lehetőleg olyanokat, amit a Balatonpart fennmaradó 200 kilométerén nem, vagy csak rosszabb minőségben de legalábbis drágábban kap meg.
Ja, és érdemes miatta itt aludnia, legalább egy nyomorult vendégéjszakát.

bebíró 2011.02.22. 17:26:53

Itt még nem fejlesztésekről, irányokról beszélünk, pusztán a meglevő esetleges értékekről, vonzerőkről, illetve azok tudatosításáról és propagálásáról. Szerintem még ezzel is adósak vagyunk, nemhogy fejlesztésekkel...

palimadár01 2011.02.22. 18:52:25

Nos, igen. Rettentő jót mulattam a retro filmen, Hogy azóta mi változott? Az emberek öltözködése, bár szerintem mostanában újra divatba jön ez a stílus. A szolgáltatások nem igazán javultak, sajnos. Vegyük sorra, mi történt itt x év alatt. Felépült a pizzéria1, majd a 2. A Theodora étterem,a Rétes csárda a panzióval, lett egy kávézónk, 3 élelmiszerbolt, a strandon büfék. Van egy tájházunk, egy gyönyörű református templomunk. Ja, és a strand. Nem időrendi sorrendbe írtam, de talán ennyi az idegenforgalmi skálánk. A Rétes sajnos megszűnt, a strandi büfék úgy néznek ki a mai napig, mint azt a régebbi fotón láthatjátok. Rájöttek, hogy specializálódniuk kell, erre lehet némi jelet látni, de érdemben változás nem történt. A pizzéria1 vendégköre sajnos nem vonzza, hanem elriasztja a vendégkört( Bocsi, Öcsi, de ez az igazság.).A vállalkozók próbálnak megélni, újítani, de ha ehhez nem kapnak segítséget, gondolok a vállalkozás barát önkormányzatra, nem mennek egyről a kettőre. nem azt kellene nézni, mennyit keres az illető, hanem azt, mennyi bevételt jelent ez a falu számára. El kellene menni Gyenesdiásra. A polgármester( több-több éve) rájött arra, hogy ha csak a falu fejlődik, abból egy idő után nem lesz haszna településnek. Így összefogott a környező településekkel, és most megnézhetitek, milyen gyönyörű a nyugati part. Amikor itt már nagyítóval kell a turistákat keresni, ott még mindig tele vannak a vendéglők és az egyéb létesítmények. Régen rájöttek ugyanis, hogy a Balaton-part nem lehet az egyetlen vonzerő. Segítették a vállalkozókat, és nem számolgatták nap-mint nap, hogy xy mennyit keres ezen. A falu bevételhez jut, jól jár, a vállalkozó bevételhez jut, jól jár, a házkiadók úgyszintén. Mindenki jól érzi magát. Itt, Zánkán is így van, kedves polgártársak?

palimadár01 2011.02.22. 19:30:20

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a Gasztro-hetet is . Ennyi embert egy vendéglátó egységben ritkán lát az ember!Persze, azon is el lehet gondolkodni, hogy miért nem vesz részt benne több zánkai vállalkozó!? Nagyon hiányzik egy koncepció, igaza van Bebírónak és Zánkanárinak. Emlékszem rá, hogy 10- 15 évvel ezelőtt láttam egy koncepciót arról, hogy nézzen ki a falu közepén?! található füves pusztaság: park, fák, kis patak, benne halakkal stb. Nem lett belőle semmi. Szerintem luxus, hogy a falu központjában egy olyan viszonylag nagy terület található, amit nyáron felvet a gaz( nagyon ritkán, egyszer egy évben „kaszálják”).Ez a faluközpont, bocsánat, a falu közepe. Kedves lakók, nem bántja a szemeteket? Miben különbözik Zánka, Balatonakali Balatonszepezd egy turista szemével nézve? Semmiben! Ki kellene Találni Zánka arculatát, egy olyan programot, vagy „jellemvonást”, ami csak Zánkára jellemző. Ahonnan én származom, (mert én is bebíró vagyok), megtették, és országszerte ismerik már a települést. Erről ennyit .

palimadár01 2011.02.22. 19:34:22

Eszembe jutott egy nagyon fontos kérdés, amit a Zánkára érkező vendégek fel szoktak tenni: Hol van a faluközpont?Várom válaszaitokat.

Yockee 2011.02.23. 22:17:06

Üdv mindenkinek!
Mint Zánkára évente kettő-három alkalommal ellátogató vendégnek azt kell válaszolnom "palimadár01"-nek: Fogalmam sincs, pedig legalább 10 éve rendszeresen látogatom a települést! A "felső" útkereszteződés, netán a fő út felöli „alsó”? Gyakorlatilag teljesen mindegy, mert nem ezek számomra a meghatározó szempontok. Mivel nem csak Zánka környékén fordultam meg az elmúlt évtizedekben, igazolhatom "beíró" véleményét, miszerint nincs turisztikai koncepciója a településnek. Meglátásom szerint olyan rendezvények, programok megszervezését kellene felvállalni, amelyek következében a szezont ki lehet tolni több hónapra. Ma már nem lehet egy vállalkozást 6 hétre alapozni, kész öngyilkosság!
Ott van például a borturizmus! Én lepődtem meg a legjobban mennyi termelő van regisztrálva a településen (forrás: Zánka honlapja) és nem látni ebből semmit. Miért van így? Kb 2-3 termelő produktumával találkoztam összesen, pedig tudom, hogy azon a környéken jó borok vannak. Pünkösd táján például a csepregi gazdák évről-évre olyan bornapokat rendeznek, hogy még Ausztriából is járnak VISSZA vendégek. És ne tessék azt gondolni, hogy ezek komoly birtokok. Pár szőlőtőke, kb 300-400 l bor/év! Viszont van egy jó koncepciójuk és évről évre működtetik. Más: Karácsony előtt Rajna környékén meglátogattunk egy francia pincészetnek nevezett förmedvényt. Az egyébként itthoni mércével silány minőségű bort PÁLINKÁS pohárból kínálták! Azt hittem nem látok jól! Ezzel szemben a mi borkultúránk messze jobb, csak egy apró különbség van a két országban tapasztaltak között. Az hogy december 15-e volt és a kis településen minden kapualjban lehetett kapni forralt bort. Itt van a koncepcionális különbség! Zánkának igazán jó adottságai (pld ismerik országosan, Káli medence) vannak. Tessék kérem kihasználni!!!!! Haló! Ébresztő!

Zánkanári 2011.02.23. 22:42:18

@Yockee: Kedves Yockee! Üdv a blogon! Régóta nem köszönthettem új "vélemény-bajnokot" a blogtérben. You are welcome! - mondja a művelt spanyol.
Véleményeddel maximálisan egyetértek! Zánka húsz éve nem hajlandó kitalálni önmagát. Több ember véleménye szerint a Balaton-parti településeket a kényelmesség jellemzi. Igaz, hogy fogy a turizmusból származó bevétel, de még mindig akad valamicske. Egy kis IFA bevétel, egy kis iparűzési adó, "miazmás." Talán jobb lenne, ha mindez nem állna rendelkezésre, csak az ellátandó feladatok hegységrendszere. Talán akkor megmozdulna a képviselő testület fantáziája a bevételek növelésére. Az én véleményem az, hogy addig, amíg igazán nagy baj nem lesz, addig ez a kurzus nem tér magához. Ettől kezdve marad a logikai eredmény: vagy leváltjuk a jelenlegi vezetést három év múlva, vagy baj lesz előbb, vagy utóbb. (De inkább előbb!) Ezt kell "csak" megérteni a falunak.

Zánkanári 2011.02.23. 22:47:36

@palimadár01: Kedves Palimadár 01! Zánka számára az összefogás a környező településekkel, a Káli-medencével olyannyira kívánatos lenne, mint egy falat kenyér. egyszerűen képtelenek vagyunk megérteni, hogy "egyedül nem megy." Zánka önállóan annyi vendéget tud évente vonzani, amennyi a jelenlegi forgalma. Erre pedig komoly panaszokat hallhatunk. Több vendég, ha nem teszünk semmit, nem is lesz. egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a vezetés miben bízik! - Már a Jó Istenen kívül. De a mondás is úgy tartja: "Segíts magadon és az Isten is megsegít!"

Zánkanári 2011.02.23. 22:58:51

@palimadár01: Kedves Palimadár 01! A gasztro-hét szenzációs kezdeményezés! Ha végig gondoljuk, hogy Zánka és a Nivegy-völgy egyik fontos vonzereje a térség szőlő- és bortermelése, akkor egyszerű belátni, hogy a borfogyasztás növelése érdekében gasztronómiai rendezvényeket kell generálni. Egyszerű a képlet: "Aki jót evett, jót is kíván inni!" (Zánkanári)
A gyér Zánkai vendéglői részvételt nem igazán értem. Az akcióban való részvétel díja - tudomásom szerint - nem állítja a vendéglősöket megoldhatatlan probléma elé. Ha valaki beszáll a rendezvénybe, és nem történik semmi, akkor is szerepel egy szórólapon, amit több száz vendég kezébe adnak a rendezvényt megelőző hetekben. Akár ez is generálhat forgalmat. Ha azonban hozzá tesszük a rendszerbe bekerülő vendéglők aznapi forgalmát a tapasztalatok szerint, akkor elmondhatjuk, hogy azonnal megtérül a "befektetés". Azért így, idézőjelben, mert 20 ezer forintot marketing célokra nem tartok jelentős, megfontolandó befektetésnek!
Mindenesetre remélem, hogy egyre több zánkai vendéglő látja be, hogy a hosszú távú érdeke az akciók szervezése és támogatása.
"...mert egyszer beindul a szekér!" (Zánkanári) És akkor nem mindegy, ki ül rajta!

Zánkanári 2011.02.23. 23:25:16

@palimadár01: kedves Palimadár 01! Olyan, hogy faluközpont - a németországi értelmében - Zánkán nincs. Általában fontos utak kereszteződésében, vagy a "templom-kocsma-iskola" háromszögben, de bárhol is, nem képzelhető el egy település - bármekkora is - központi tér nélkül. Hát, Zánkát évtizedek óta vezetői el tudják képzelni így, ahogy van. Ahogy hibádzik településünk jól szervezett társadalmi szövete, ugyanúgy hiányzik építészetileg is a központi tér, ahol adventi vásárt, Halász-napokat, Márton napi megemlékezést, Szent Iván éji tűzimádást, a társadalom szöveteinek fonogatását... stb lehetne szervezni. Vagy csak egyszerűen feldíszíteni karácsonyra, a lakosság tiszteletére és őszinte csodálatára.
Olyan lélekemelő lenne!
Ezek lennének a nagy dolgok! (Bár tudjuk, ez rengeteg munkával járna, ami szintén évtizedeken át el lett "sinkófálva".)

zánka 2011.02.23. 23:31:59

@Yockee: Kedves Yockee, először is sok szeretettel köszöntelek kis blogoló csapatunkban, másodszor - sértődjön meg aki akar, akinek oka van rá - de Zánkán sajnos , még csak nyomokban sincs bor kúltúra, itt sima "borgyártás", nem készítés, mondom, hanem bor gyártás van, - tiszteletem az egy-két kivételnek. Itt sajnos az a lényeg, hogy minél nagyobb mennyiségben, gyatra minőségben piacra dobjuk, dobják a hogy is mondjam, de mégis kimondom: LŐRÉT. Mert ugye senki nem gondolja MA, hogy 200-250.- ft-ért komoly és jó bort lehet kapni. Nem, ez marhaság, szembekötősdi. Ne vegye magára az az egy-két termelő, aki inkább vállalja, hogy kevesebbet termel, bocs. állít elő, de az legalább "B O R ". Kár volt annak idején Krisztusnak azon a bizonyos vacsorán, amikor elfogyott a bor, a vizet borrá változtatni. Ezt Zánkán néhány ember , bor "előállító" keményen megtanulta, követi, némi glicerinnel felturbózva. Nem véletlenül nem mernek megjelenni egyes emberek hazai pályán, akárcsak egy kóstoltatás erejéig is.
Aki ért, mert gondolom azért van a településen egy-két ember, aki felismeri a hamisitványt, különbséget tud tenni bor és bor között.
Amig ilyen a bor kultúra, igényesség a településünkön, ne csodálkozzunk, hogy nem viszik túl messze "JÓ" hírünket, sőt, de erről nálam jobban hozzáértő ember, emberek sokat tudnának mesélni.
Az meg egyáltalán röhely, képtelenség, hogy augusztusban, néha szeptember eleji szüretből jó bort lehet csinálni, hiába nyomják tele cukorral, az nem lesz bor, csak pancs, de az a javából. Régen, ötven évvel ezelőtt október előtt szó sem lehetett szüretről, mert a jó bor alapja a késői szüret, pedig akkor is voltak seregélyek, darazsak, szőlőbetegségek, és mégis jó, a mainál sokkal jobb borokat készítettek --- cukor nélkül ---. Tessék megnézni a boltok cukor forgalmát úgy ősszel, kora ősszel, mázsa szám viszik a borgyártók. Minek???? Ne hogy már szilvalekvár főzéshez. Ez a parasztvakítás.
Ezt mindenki tudja, szemérmesen hallgatunk, mint a megesett szűzlány. A boltosok meg ősszel óriásit kaszálnak, mert viszik a cukrot mint a "CUKROT", pedig van egy nagyon ősi módszer a bor cukorfokának a javítására, csak az egy kicsit drága, időigényes, ez pedig a must sűrítése. Ne tűnjék okoskodásnak, de egy nem bor termelő, gyártó is érthet a borászathoz, amennyiben egy-két kivételtől eltekintve a környékünkön borászat működne. Tudom, most csúnyán belenyúltam a darázsfészekbe, de nem baj , hiszen alapvetően ez volt a szándékom. Így aztán ne csodálkozzunk, hogy elmaradnak az esetleg igényesebb vendégek, padlón a balatoni idegen forgalom. Én persze nem azt akarom ezzel mondani, hogy kizárólag a fent leírtak az oka, de ez is hozzá járúl, nem is kis mértékben.
Így utólag elnézést kérek azoktól a szőlősgazdáktól, akik nem ezt az utat járják, tudnak és főleg becsületből akarnak jó, iható bort készíteni.
Remélem aki akarta, az megértette mit is szándékoztam mondani. Jó borozást!!!!!

mirr murr 2011.02.24. 09:19:09

@zánka:
Kedves Zánka!

Nagyon szeretem a meglátásait, kommentjeit, észrevételeit, mert a legtöbbször a hétköznapi élethez nagyon közel állók, érdekesek és értékesek.
DE! Most nem értek Önnel egyet.
Nem vagyok borút tag, sőt még csak borász sem, kocaszinten értek a borhoz.
Úgy gondolom, hogy a borúttagok között akinél én kóstoltam (talán három helyen nem voltam) igenis jó bort, helyenként kiváló bort kaptam.
A 250 forintos ár természetesen nem a reális költségeket takarja, de ha egy szobafestőnek már hetek óta nincsen munkája akkor nem százezerért, hanem hatvanezerért fogja kifesteni a lakásomat. Ez a piac.
Konkrét példát mondok: ((előre elnézést a többi borásztól)) létezik egy olyan bor, hogy: Zánkai Philippe de Chalendar, magyar termelőtől!!!!!
Kb. 1500-2000 forint egy palackkal.
Ami benne van, vetekszik a vinotékákban kapható 10.000 forintos borokkal.
Akkor hol az egyensúly???

Kérem becsüljük meg azokat, akik még akkor is előállítanak magyar, sőt zánkai terméket, amikor (jól tudjuk) ez a munka nincs megfizetve rendesen.
Becsüljük és segítsük azokat a vállalkozókat akik még mindig úgy gondolják, hogy Zánkára érdemes befektetni, érdemes fejleszteni, érdemes nyitva tartani.
((utóbbi évek tendenciája alapján egyre kevesebben vannak.))
Egy nagyon jó hasonlattal élve: mindannyian hegedűsök vagyunk a háztetőn, egyensúlyozunk, illegünk-billegünk és így próbálunk szép hangokat kicsalni a hangszerünkből. Sajnos az utóbbi évek gazdasági helyzete erre kényszeríti az embereket.

Ajánlom Önnek, hogy a pünkösdi borünnep alkalmával vegyen egy kuponos borkóstoló kártyát és járja végig a programban részt vevő pincéket, bízom benne, hogy megváltozik a véleménye.
Önnel tartok!!!!
Ez utóbbi invitálás "Yockee-nak" is áll.
Úgy érzem sok-sok zánkai aranyat (Yockeenak olajat) nem hozunk a felszínre, sok-sok értéket hagyunk elkallódni. Talán kellene egy ember aki ezeket összefogva megmutatja az idelátogatóknak, milyen hihetetlen adottságaink, értékeink vannak.
(kedves Varga Zoltán, kár, hogy elhallgatott, hisz Ön nálam sokkal jobban le tudta volna ezeket a dolgokat írni!)

Mirr Murr

palimadár01 2011.02.24. 14:46:11

Szabó Laci, Horváth Laci, Varga Zoli- csak 3 név a zánkaiak közül, akiknek a boraikat ismerem Zánkán. Nagyon is minőségi borokat csinálnak. És versenyre is járnak. Remélem, nem rájuk gondoltál?

zánka 2011.02.24. 17:27:42

@palimadár01: Kedves palimadár! Sejtettem, hogy nem marad visszhang nélkül a cikkem, lám-lám Te máris reagáltál rá.
Ajánlom cikkem utolsó bekezdését, légy szives olvasd el legalább ezt még egyszer. Én neveket nem akartam írni, tudom, hogy vannak jó boraink, kiváló termelőink, remek borászaink, akik eredményesen viszik termékeiket, boraikat különböző szintű, rangú megmérettetésre.
DE. Amint blogomban írtam, vannak azért a másik oldalhoz tartozó termelők, borkészitők, akik nem az igazán minőségi borok előállítói. Szerintem azért ilyen is van, ezt kár volna tagadni, esetleg megkérdezni az általad felsorolt - tényleg neves személyektől, Őnekik mi a véleménye erről??? Legyünk kíváncsiak, majd csak mások is véleményt mernek, vagy akarnak mondani.

palimadár01 2011.02.24. 17:38:33

@zánka:
kedves Zánka,
természetesen elolvastam az utolsó bekezdést, ezért neveztem meg azokat a borászokat, akik nem ezt az utat járják. Természetesen vannak még rajtuk kívül néhányan, akik nem a Te általad említett módszerrel állítják elő a drága nedűt. Sokan élnek ezen a vidéken a szőlőtermesztésből, több-kevesebb sikerrel. Inkább kevesebb. Nagyon költségigényes szakma, nehéz megtalálni a piacot, és megélni belőle.Sokan nem is próbálnak előbbre jutni az anyagiak miatt, és járják azt az utat, amiről Te is írtál.Ők szerintem teljesen más piacot céloznak meg, mint akik versenyeztetik és palackozzák boraikat.Tényleg segíteni kellene nekik. Vannak pályázati lehetőségek is, lehet, hogy nem igazán tudnak róla.

zánka 2011.02.24. 17:48:24

Azt hiszem kezdjük egymást érteni, ketten csak csak elmondjuk, - ha tudjuk - a valós gondokat, állapotokat.
Köszönöm a segítségedet.@palimadár01:

Yockee 2011.02.24. 22:39:09

Nézzük a dolgokat kicsit más szempontból! Igen belemerülünk a borturizmusba.
Tegyük fel lenne 100 millió forint amit a településre el lehetne költeni. (mert esetleg találunk erre forrást) Kérdem én, mire költenétek el? Egy feltétel van: jövedelmet kell generálnia, nem lehet a pénzt elbukni, meg kell térülnie!
Kérem az ötleteket!!!!

palimadár01 2011.02.24. 22:48:15

@Yockee:
Mikor utalod?
Hova küldjem a számlaszámot?

Yockee 2011.02.24. 22:58:36

Hehe! Kis mohó!
Gyerünk az ötleteket! Az üzlet így üzlet!

palimadár01 2011.02.24. 23:06:21

@Yockee:
Hát olajat biztosan nem találnánk Zánkán( vagy ki tudja).1.Ásványvizet igen.2. van egy nagy, kihasználatlan terület az önkormányzat tulajdonában: szálloda. Jockie, beruházol/nál?

Zánkanári 2011.02.24. 23:08:38

@Yockee: Kedves Mindenki! Yockeenek igaza van, mert egy településnek az önkormányzatán keresztül mindig felkészültnek kellene lennie egy esetleges "pénzesőre". Attól, hogy ülünk karba tett kézzel és a hátsó fertályunk növeljük pozíciónkban pöffeszkedve, elnézően pillantgatva az alattunk elterülő világra, nem megyünk semmire. Ezt tesszük húsz éve. Ideje talán változtatni a hozzáálláson!

Yockee 2011.02.24. 23:19:10

@palimadár01:
Szálloda, 100 Miobl? Ember! Egyébként meg tele van a Balaton part eladó szállodákkal. Mire jó az? Eggyel több vagy kevesebb. Nincs jobb ötleted? A kérdést a település szempontjából közelítsd, ne a pénztárcád felöl :-)

Zánkanári 2011.02.24. 23:28:46

@Yockee: Kedves Yockee! Palimadárnak igaza van, amikor a szállodát feszegeti, neked meg ott van igazad, amit írtál a Balaton-parti szállodák sanyarú sorsáról. Zánka turizmusból származó bevételeinek évtizedek óta sarkalatos pontja a település szálláshely szerkezete. Kevés a hivatalosan működő kereskedelmi szálláshely és több a magán szoba kiadó. Egy hivatalos felmérés szerint a települések a magán szoba kiadók forgalmának kb.: 1/3-át látjuk. Érted már, miért lenne fontos a kereskedelmi szálláshely létesítése?

Yockee 2011.02.24. 23:44:11

Én ezt értem, de egy Önk tulajdonú telekből milyen szálloda jön ki 100 mio Hufból? Elárulom: Semmilyen. A kérdés megoldására mást kell kitalálni, nem szállodát építeni, hogy 1000 év múlva nézegessék ezt meg minek építették ide!
Ott van például az iskola! Szép déli fekvésű homlokzata van. Jó nagy! Tegyetek rá napkollektort! Csökkenteni lehet vele a működési költséget, vagy a villamos energiát másra is fel lehet használni! Nem lesz már sokáig gáz! Ezt például lehet kicsiben is elkezdeni, aztán bővíteni...
Nem igaz,hogy nincs egy épkézláb ötlet?

Zánkanári 2011.02.25. 00:06:20

@Yockee: És ha jön egy befektető? Persze igazad van, az alternatív energia befektetés a jövőbe. (Lásd: arab balhé! Aztán se gáz, se olaj.) Ez azonban innovatív, tulajdonosi szemléletű gondolkodást igényelne. Zánka pedig csak üzemeltet. Beszedi az adókat és szétosztja a "Szerjózsa minden irányába". Nálunk ennyi történik.

mirr murr 2011.02.25. 09:03:32

Kedves Zánkanári!

Zorán és Hobó után nem tudom volt-e már a bakonyi törzsfőnök.

"Ó a Balaton, régi nyarakon"
(Cseh Tamás)

Bennem a videó rögtön ezt élesztette fel.....

M.M.

zánka 2011.02.25. 12:57:01

@mirr murr: Kedves mirr murr! Mikor is lesz a pünkösdi bor ünnep??? Csatlakozom, remélem találkozunk, én nem vagyok a jónak elrontója.
Remélem Yokee is elfogadja szíves invitálást, kóstoljuk meg az "igazán" jó borokat. Üdv Zánka.

Yockee 2011.02.25. 14:27:44

@zánka:
Köszönöm a szíves meghívást elfogadom!

zánka 2011.02.25. 14:57:39

@Yockee: Tehát ott a helyünk, de csak szigorúan kóstolgatunk, nem politizálunk, - már amennyiben meg tudjuk állni. Én sajnos ezt "Isten bizony" nem merem, nem tudom, és nem is akarom megígérni, de megpróbálom betartani. Hol kezdjük???? Sokat nem szeretnék inni, de "jót" azt igen. Az lenne az igazi, ha minden blogoló, hozzászóló ott lenne, akár inkognitóban "is". Jó móka lesz, lenne-----remélem!!!! Egészségetekre!!! Mindenki hozzon magával pogácsát, így nem bukhatunk le, bár én azt sem bánnám, hiszen titkolni valóm nincs!!!
Bár az asszonynak erről más a véleménye. Itt valamit azért elárultam. Könnyű a megfejtés.

Yockee 2011.02.25. 15:07:12

@zánka:
A borozgatásról: Most beszéltem egy olyan ismerősömmel, aki a tón szokott vitorlázni. Azt mondta nem érdemes megállni Zánkán, pedig tudomása szerint jó borok vannak ott. (csak csendben jegyzem meg az illető nem nagyon issza a bort, és még így is tudja mi a pálya!) Szerinted lehet egy bódét összedobni a part mellett, hogy aki akarja eladhassa a borát? (legyen jó az, akár nem)

andocsari 2011.02.25. 16:49:56

@Yockee: Kedves Yockee! Pár évvel ezelőtt én felvetettem azt,amikor elkezdődött a Borhetek pavilonjainak csökkenése, azaz kevesebben jelentkeztek kitelepülésre, mint az előző években, hogy Badacsonyhoz hasonlóan, mi is csináltassunk 5-6 fabódét, amit bérbe adna az Önkormányzat a nyári időszakra a Borosgazdáknak. Sokan vannak ugyanis, akik nem olyan nagy termelők, de kiváló boraik vannak, és elképzelhető, hogy élnének ezzel a lehetőséggel. Természetesen nemleges volt a válasz, de ennek ellenére én még mindig jónak tartanám, ha megvalósulna. Nemcsak a Borhetek alkalmával - 1 vagy 2 hét időre -, hanem a szezon alatt végig lehetne használni. Szerintem a Borút egyesület tudná ezt koordinálni. 1-2 hetes ciklusokban szerintem volna rá jelentkező a kisebb borosgazdák között, hiszen ez nekik is reklám lenne. Akár bemutatókat is lehetne szervezni hétvégeken, amikor még nem beszélünk az úgynevezett "nagy szezonról", ami sajna egyre rövidebb idő. Jól meghírdetve, összefogva esetleg a lovardával, pincelátogatás kíséretében stb.

zánka 2011.02.25. 18:03:57

@andocsari: Na kedves Ari, végre egy olyan ötlet, - a Tied - ami teljes mértékben megnyerte a tetszésemet. Nagyon jónak tartom, csak nem tudom, hogy a mai helyzetben ki- vitelezhető-e?? Próbáljuk meg!!!! Remélem sikerül, főleg úgy, hogy a szezon végéig nyitva lesz. Mármint a pavilon, bódé, faház, vagy nevezzük bárminek,csak kúlturált kiszolgálás és aránylag jó bor legyen. Ez egy újabb színfolt lenne, tudniillik nem mindenkinek képes a pénztárcája, -- főleg ha csak szomjas-- 200.- Ft /dl-ért bort inni. Szódával, vagy ásványvízzel viszont a legtöbb bor a nyári melegben üdítőnek kiválóan alkalmas, fogyasztható. A strandon, a strand mellett ez ragyogó ötlet.... lenne??? lesz???? Remélem igen.
Aranka ezt támogassuk!!!!

Yockee 2011.02.25. 20:07:00

@andocsari:
Érdeklődöm, hogy hol bukott meg a kezdeményezés? Az Önkormányzatnál aki esetleg nem vállalta fel a bódék gyártási költségeit? Netán a gazdáknál akik nem tudják a bérleti díjat kitermelni? Hol akadt el a kezdeményezés?

bebíró 2011.02.25. 20:49:08

@Yockee:
"Egy feltétel van: jövedelmet kell generálnia, nem lehet a pénzt elbukni, meg kell térülnie!"
Egy jó könyv lekötött, s kicsit lemaradtam a felpörgött blogéletről...
Szóval visszatérve a te egy feltételedhez (márha még megvan a virtuális 100 misi, és nem fektetted be a szomszéd faluban) az, ha jól számolom mindjárt három,
de azért durva, hogy még virtuálisan sem tudunk mit kezdeni vele. Szerintem bármilyen területen is gondolkodunk, mindegyik alapkoncepciója végső soron ugyanaz kell legyen, (részben korábban már megfogalmaztam) valami olyasmi, ami még kedvenc tavunk körül sehol sincs, tehát kuriózum, eredeti. Szerintem létezik még jó néhány ilyen dolog. B.

palimadár01 2011.02.25. 20:59:54

@bebíró:
"Ki kellene Találni Zánka arculatát, egy olyan programot, vagy „jellemvonást”, ami csak Zánkára jellemző. Ahonnan én származom, (mert én is bebíró vagyok), megtették, és országszerte ismerik már a települést."-magamat idéztem,nekem is az a véleményem, mint neked.Azt mondod,(bocsánat írod, hogy van még jó néhány ilyen dolog. Gondolkodjunk, melyek is lehetnének azok. neked mi jut eszedbe?

bebíró 2011.02.25. 21:34:23

@palimadár01:
Kedves Palimadár! Már multkor is meglepődtem, mikor először kiderült rólad, hogy te is "bebíró" vagy. Szóval azért ijedtem meg, hátha rólam meg menet közben kiderül, hogy én meg palimadár vagyok! Hehe
Na de nézünk egyet! Több borház is van a Balaton körül, de Zánka három Borvidék határán fekszik. Szerintem létre lehetne hozni egy olyan színvonalas borházat (100-ból talán kijönne a 71-es mellett valahol), ami a három borvidék borait (sőt magát a három borvidéket) bemutatja, illetve a borok révén elérhetővé teszi. Ez egy olyan koncepció, ami maximálisan épít a földrajzi adottságokra, jellegében kiemelkedik, de legalábbis eltér a többi borháztól. A termelők, a bor adva van, a nyári átmenő forgalom adva van, dolgozni kellene vele valakinek, aki lát benne fantáziát, illetve van rá 5000 db ropogós húszezrese(mondjuk ez kicsit leszűkiti a potenciális jelöltek körét). Szerintem van olyan jó ötlet mint a benzinkút, bár igaz, hogy az autóm ügyesebben és gyorsabban nyeli az üzemanyagot, mint én a bort és nem is válogat annyira. B.

palimadár01 2011.02.25. 22:04:57

@bebíró:
Akár hiszed, akár nem, a kis családom dédelgetett álma volt ez jó pár évvel ezelőtt. Az épület sincs messze, itt van Zánkán, kár, hogy nem becsülték meg, és már más szolgáltatást működtetnek benne,( érdemtelenül!)na mindegy. lehet, hogy szólni kellene Yockee-nak?!

Yockee 2011.02.25. 22:22:30

Itt vagyok! Figyelek! A malomra gondoltál, ami egy javító telephely?

lidércfű 2011.02.25. 22:40:34

@Yockee:
Kedves Yockee! Jól látod és valamennyien így látjuk a helyzetünket. Zánkának nincsen turisztikai koncepciója.Idézem Polgármesterünk 2006-os választási programjából, "A térség turizmusfejlesztési programját el kell készíteni.Igényes , idegenforgalmat jelentősen vonzó kultúrális programsorozatot kell kialakítani a környező teéepülésekkel szorosabban együttműködve." Kinek a feladata mindez? És a mai napig miért nem valósult mindez meg? A képviselők nem támogatták ebben a kérdésben Őt?? Mindannyian tudjuk csak az valósul meg amit megtervezünk lépésről lépésre, feladatokat, felelősöket, ehhez szükséges pénzeszközöket mellé rendelve. Korábban is és most is minden képviselőjelölt programjában szerepelt a turizmus fejlesztés. Akkor kérdezem miért nem sikerül az előre lépés.???? És amikor eltelik 4 év és jön az értékelés, a visszatekintés akkor sem jut eszükbe, hogy hoppá ezt nem teljesítettem? Irod hogy nem lehet egy vállalkozást 6 hétre tervezni, mert az öngyilkosság. Ez így igaz.Tudjuk, hogy ki kellene tolni a szezont több hónapra, egész évre akár. Lehetne ezt a horgászatra alapozni és természetesen a borturizmusra. A horgászathoz szinte semilyen feltétel nem biztosított kis falunkban pedig 20 éve minden választási kampányban megjelent célként mind a Polgármester mind a Képviselők programjában.Ha az Önkormányzat nem tud ebben lépni, lehet hogy vállalkozókat kellene erre is találni akik valamilyen formában találnának lehetőséget a horgász helyek kialakításában. A környező településekkel a szorosabb együttműködés miért nem működik??? Be kellene látni,a települések adottságait tekintve, egymást kiegészítve, segítve jobban mehetnének dolgaink.Csak ehhez fel kellene keresni,tárgyalni és kompromisszumokat kellene kötni a környező települések vezetőivel szakembereivel. Tudatosan, tervszerűen, következetesen! A borturizmusban én szintén jó lehetőségeket látnék. Itt van a szüret időszak például. Sokszor halljuk, hogy milyen nehezen lehet szüretelőket találni. Szerintem sok városi ember, családok, diákok örülnének, ha részesei lehetnének egy jó hangulatos szüreti munkának. Ehhez szállásadó kell, ellátás kell, a munka végeztével jöhetnének a programok. Növekedne az ide látogatók száma. Nem tudom talán érdemes lenne foglalkozni a gondolattal. De tervezés és együtt munkálkodás nélkül nem valószínű, hogy előbbre jutunk. Üdv.

palimadár01 2011.02.25. 22:44:12

@Yockee:
Ki vagy Te, hogy a gondolataimba látsz?

Yockee 2011.02.25. 22:49:05

Az a meglátásom csak egy hangyabokányival jobb mint telek szálloda építésre. Az épületért tényleg kár, de csak a gond lenne vele. Megegyezni, átépíteni bevezetni a tudatba stb. Sok macera. Ez az egyik. A másik, hogy ezt egy magánszemély is meg tudja csinálni ha van hozzá pénze, meg kedve. Szerintem ettől nem fog beindulni Zánkán az élet. Lesz egy szép épület, lesznek benne esetleg borok is, de a vendégeket nem látom. Sokat kellene érte dolgozni hogy egyáltalán hosszútávon megmaradjon. A fabódé témát még nem veséztük ki teljesen. Viszont felmerült bennem egy gondolat: Badacsony felöl a 71 mellett ahol van a parkoló meg az étterem telepítenék 5-10 kemencét. (ANTSZ biztos örülne neki) Kiállnék oda minden nap pár karton helyi borral (édessel és szárazzal is)és kitennék egy táblát az út mellé: "Minden 10. vendég ingyen ehet, ihat!" Lenne forgalmam? És a környék üzleteinek?

Yockee 2011.02.25. 23:13:08

@lidércfű:
Immáron 20 éve mondják, hogy most igazán megoldják a település turizmus problémáját. Most sem fogják. Nektek kell megoldani! A Ti érdeketek! A Ti jövőtök meg a Gyerekeiteké! A hivatalban csak 4 év van. A fent írt koncepciót szerintem lehet fejleszteni is! Mondjuk fenn lenne kúltúr program, alul meg kaja. Közte meg lehet sétálni, vásárolni stb. Tud ez működni és nem kell hozzá sok pénz!

Zánkanári 2011.02.26. 00:10:54

@Yockee: Ledves Yockee! Érdekes paradoxont feszegetsz! A "Hivatalnak" 4 éve van, ezzel foglalkozik. Semmi kockázat, semmi hevesség. Csak józanul! A lakosság meg úgy érzi, hogy nem tesznek érte semmit. Igazad van, hogy a "nép" tudja megoldani a helyzetet, de csak úgy, hogy megfelelő embereket választ a "Hivatalba", akik törődnek a problémáikkal, és jó esetben meg is oldják a gondokat. Tehát hatalomba kell emelned valakit! Akinek ugyanúgy 4 év a ciklus. Ha nem találod meg a megfelelő embert, akkor ördögi a kör.

Zánkanári 2011.02.26. 00:25:04

@lidércfű: Kedves lidércfű! Az együttműködéshez több dologra is szükség van. Legelőször is arra, hogy ne erőből, felülről, diktálva a feltételeket menjünk oda a leendő partnerünkhöz, mert azonnal "sündisznó" állásba vonul mindenki. Így nem lehet megegyezésre jutni. Márpedig - információim szerint - Zánka így tárgyal a Nivegy-völgyi településekkel. (Csak tudnám mire vágunk fel!) Nincs is megegyezés, szinte semmiben. (Miért működik két "mini" iskola a völgyben? Miért nem tudunk együttműködni TDM ügyben? Miért nem egyesítjük a völgyet a turisztikai kínálatban? - és még folytathatnám a felsorolást.) Azért, mert ahogy Zánkát képviselik ezeken a tárgyalásokon, az elfogadhatatlan!
Lám, ez a terület is változás után kiált!

andocsari 2011.02.26. 01:31:56

@Zánkanári: Kedves Zánkanári! Nagyon egyetértek a TDM-el kapcsolatban. Én azt gondolom, hogy nagy lehetőség lenne benne. Kibővíteném a kutató és információs tevékenységüket a programszervezéssel is, és egyből megoldható lenne a működése. Iroda lehetne a műv.ház, nagymértékben adottak a feltételek. Ígí is úgy is alkalmaz az Önkormányzat programszervezőt stb. Miért nem lehetne megoldani úgy, hogy olyan szakembert alkalmazna, aki a turisztikában és a programszervezésben is jártas, valamint a menedzseri feladatokhoz is ért. Tárgyalóképes, megfelelő ismeretekkel rendelkezik helyi viszonlatban, és megfelelő képessége van ahhoz, hogy egy, a turizmusra épülve specilális kistérséget kovácsoljon össze. Nem feltétlenül a polgármesternek kell ezt intézni, erre ma már megfelelő képzett emberek vannak.
Nem értem azt sem, hogy a borturizmus ügye miért nem megy ötről a hatra. Zánkán van Kertbarátkör, Borút Egyesület, Hegyközség. Ez a három úgynevezett közösségi színtér sem képes arra, hogy megfelelő képpen összefogja a borosgazdákat? Mi ennek az oka? Megint csak inkább gondolkodtam.

andocsari 2011.02.26. 01:36:14

@Zánkanári: Ezt még elfelejtettem. A TDM azért is nagyon jó lenne, mert nyitott lenne, mindig elérhető lenne, képes lenne pillanatok alatt reagálni dolgokra, a közvetítő szerepe pedig egyszerűen áldásos lenne, a jelenlegi állapotban.

Varga.Zoltán 2011.02.26. 10:43:12

@andocsari: A mindenki számára nyitott Kertbarátkör a volt és mostani vezetőjének, az aktív tagságának köszönhetően a saját örömérére ragyogóan működik, kíváló programokat szervez. A Borút Egyesület lelkes vezetőjének irányításával több pályázatot nyert és valósított meg, évről évre nagyobb tömegeket vonzó rendezvényeket szervez, a minősített borútállomások számára megfelelő keretet biztosít. A Hegyközség alapfeladata egyre inkább közigazgatás jellegű, melynek során szakmailag fogja össze a termelőket, az elmúlt év során sokat dolgozott a dűlők lehatárolásán, a termékleírások elkészítésén. Amennyiben van lehetősége Vince-napi borünnepet szervez, borfesztiválokon, borversenyeken szervezetten vesz részt.
Meggyőződésem, ha a turizmus területén alakulna valamilyen szerveződés egy önzetlen markáns vezetővel, a bortermelők szívesen csatlakoznának.Emlékeim szerint - jelen voltam - a múltkori TDM szerveződés az anyagiakon bukott el, mível a magasra tervezett induló költségvetéshez a vállalkozó szűk köre tervezte csatlakozását,és az önkormányzatok is magasnak tartották a rájuk eső összegeket, valamint bizonytalannak látták a későbbi működési költségek finanszirozását.
A múlt héten volt a balatonfüredi Balatoni Borok Házában - ahol a zánkai termelők borai is ott vannak - a felújitott épület újboli megnyítása, itt a polgármester úr szomorúan jegyezte meg, hogy a helyi TDM-hez - Balatonfüredi Turisztikai Egyesület- a helyi vállakozók töredéke csatlakozott, pedig most nyert pályázaton 50 millió forintot és kapott egy épületet is. A borvidék termelői is meghívást kaptak az Egyesületben való részvételre.
Megjegyezném, megszegtem saját elhatározásomat, hogy csak akkor szólok hozzá a blogban leírtakhoz, ha egymást követő legalább három napon keresztül nem történik igaztalan vádaskodás. Nem a vita kedvéért, de határozottan visszautasítom "zanka" a helyi borokra vonatkozó zavaros, igazságot nélkülöző hozzászólását, - 2011.02.23 23:31 - sokat ártott vele a falúnak, a termelőknek és saját szavahihetőségének, az itt bloggolók közösségének.Köszönöm Yockee-nak, hogy néha hozzánk látogatóként megvédett bennünket. Sajnos a moderátor is elengedte szó vagy írás nélkül a füle mellett vagy a szeme előtt.

világutazó1496 2011.02.26. 11:19:32

Kedves Zoltán!

Egyet értek Önnel abban, hogy igazságtalan vádakkal illettek néhány helyi bortermelőt, boros gazdát, de szerencsére többen is szinte azonnal védelmükbe vették a környékbeli borokat Yockee-n kívül is (pl.: Palimadár, Mirr Murr...)
A vádaskodókkal én is szívesen felpattannék Pünkösdkor a kisvonatra és végig utaztatnám őket a Balázs-hegyen. Higgyék el nekem, kitűnő családi, baráti program a meseszép tájon. Felnőtt, gyermek egyaránt remekül szórakozhat.
A Pünkösdi Borünnepet a Borút egyesület szervezi évek óta. Igaz nem Zánkán, de nem túl messze kis falunktól a környező településekkel való együttműködés első és sajnos egyetlen momentumaként.

Varga.Zoltán 2011.02.26. 12:02:19

@világutazó1496: Kedves Világutazó1496! A hozzászólásomat nem akartam hosszúra nyújtani, azért itt említem meg a borút által szervezett sikeres szüreti felvonulást, a Halásznapok és Borhét rendezvényt, sok borbemutatót a GYIC-ben -horgászverseny, lovas napok, szilveszter, stb - és szervezetten a gazdáknál, többek közt a Lídia Borházban is -ez itt a reklám helye- ,a zánkai Gasztró napokon a helyi gazdák borait kínálják az ételek mellé. Minden alkalommal, sok esetben térítés mentesen kostóltatási céllal szívesen látjuk a borfogyasztókat, új ötletekhez is bármikor partnerek voltunk,leszünk.Az AMC által kiírt pályázaton szeretnénk résztvenni, melynek keretében támogatáshoz juthatnánk fesztiválokon való részvételre.Több helyi termelő rendelkezik szálláshellyel is.
Jó példa a szentantalfai Zsóka fogadó akinek aktív tulajdonosa "borbusszal" hozza Veszprémből vagy más környező településről a borkostolást kedvelő vendégeket.Megjegyezni kívánom, hogy a völgyben lévő termelők összefogásaként - Monoszló, Tagyon, Szentantalfa, Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentjakabfa, Zánka - településeken évekkel ezelőtt megalakult a Zánkai bortermelő körzet és ezért az itt termelt szőlőből készült bor zánkai néven forgalombahozható. Közös hegyközséget működtetünk. Kívánatos lenne, ha erre a jó mintára egy lelkes szervező létrehozna a turisztika területén hasonlót, az aktív működést látva az - anyagi nehézséggel küzdő - önkormányzatok a kedvezőtlen helyzetük ellenére is adnának támogatást, úgy mint más civil szerveződésnek.Egyetértek, gyönyörű a táj finomak és változatosak a borok, ételek. Barátságosak, vendégszeretők az itt élő emberek, de nem szeretik ha bántják őket.

Yockee 2011.02.26. 12:31:36

@Varga.Zoltán:
Köszönöm a hozzászólást, mert lám mégis van kis szerveződés. A borút honlaphoz külön gratulálok! Zánkanári által felvetett DTM-en azért kellene meglátásom szerint újra foglalkozni, mert 2013-ig a Balatoni régióban mindössze 200 Mio Huf áll rendelkezésre ilyen szervezetek támogatására. Érdeklődöm, hogy a turizmus, vállalkozásfejlesztés területén a LEADER programból hogyan sikerült profitálni? A kezdeményezéseknek van érzékelhető hatása pld palackos bor keresletre?

világutazó1496 2011.02.26. 12:53:11

@Varga.Zoltán:
Kedves Zoltán! valóban vannak a Borút Egyesületnek sikeres programjai, megmozdulásai. Példa erre a Völgy termelőinek összefogása és kiemelendő Péringer Miklós kitartó munkája. (Gondolom nem egyszerű feladatot lát el évek óta.) Vannak a tarsolyunkban követendő példák, szerencsére. Jó lenne, ha pl. a programszervezésünk, turizmusfejlesztésünk is (legalább) ilyen jól működne.
Egyedül talán a "hírverést" hiányolom. A Hírmondóban néha megjelenhetne a Borút egyesületről, a programjaikról is némi információ.

Varga.Zoltán 2011.02.26. 12:54:37

@Yockee: Nyilván a borútunk is működhetne jobban, amennyiben a tagok aktívabbak lennének. Pillanatnyilag még vannak olyan minősített pincék akik azért nem nyitnak ki mert nem jönnek vendégek és azért nem látogatnak az adott pincéhez mert nincs nyítva. Tyúk és tojás esete, de majd átlendülünk rajta, látva a beinduló pincéket.A TDM-el kapcsolatban arra szerettem volna rávilágítani, hogy először a szolgáltatásukkal résztvevők, vezetők aktivítását kell felmutatni. Ennek hiányára panaszkodott Balatonfüred polgármestere is, hogy csak kapni szeret mindenki és nem vesz részt a szervezet munkájában.
A palackos bor értékesítése különleges helyzetben van a tavalyi 50 százaléknál kevesebb termés miatt, elsődleges cél a megszerzett piacok megtartása.
A 200 Mio Huf-al az a gond hogy az indulásnál segít, de az eddig felvázolt működési költségeket a továbbiak során nem tudják viselni a résztvevők, nehéz lenne ezt az egészet az önkormányzatokra terhelni.

Varga.Zoltán 2011.02.26. 13:12:33

@világutazó1496: A "hírverésen" biztos tudunk javítani, talán legkönnyebbnek a "gőzt a dudába" program tűnik.

Zánkanári 2011.02.26. 14:24:09

@Varga.Zoltán: Kedves Varga Zoltán! Több kommentben is olvasom, hogy "egy önzetlen markáns vezetővel", "egy lelkes vezetővel"... Ha ez alatt azt értitek, hogy valaki, aki rátermett, a saját szabadidejében és saját költségére szervez "nektek" bármit is, akkor nagyon nagy tévedésben vagytok. Húsz éve várjuk ezt az embert, és nem jön! Nem tűnik fel? Megnyugtatok mindenkit, nem is fog. Ez a dolog úgy működik, hogy létesítek egy státuszt, teremtek hozzá megfelelő kommunikációs és egyéb körülményeket és megfizetem a szakembert! Erre nem vagyunk hajlandóak húsz éve. Amelyik településen Tourinform iroda, vagy TDM működik, zömében az önkormányzat és néhány vállalkozás finanszírozásában, ott elvárhatnak eredményt tőlük. Ha egy lelkes amatőr a családi konyhapénzből elvonva csinál település marketinget... - ne haragudjatok, de ez nevetséges! amit a Bóka Pista elmondott a Füredi TDM működéséről, az valószínűleg úgy is van, de érdekes módon nem mondta, hogy ennek okán azonnal bezárják az egészet! Továbbra is biztosítják a működés körülményeit annak érdekében, hogy az önkormányzat turizmusból tervezett bevételei megvalósulhassanak. Ezt a tudatosságot Zánkán nem látom. Nálunk várjuk a sült galambot, várjuk azt a "balekot", aki saját pénzén és szabadidejében kikaparja számunkra a gesztenyét.
Halló! Jó reggelt! Nem fog jönni senki!

Varga.Zoltán 2011.02.26. 14:34:41

@Zánkanári: Kedves Zánkanári! Ez tiszta egyenes beszéd.A Kertbarátkör, a Borút Egyesület, a Hegyközség vezetői szabadidejükben saját költségükre teszik amit tesznek, ezért gondoltam erre a példára.

palimadár01 2011.02.26. 14:47:22

Szerintem a borkóstoltatás, a kemencék,szálloda stb. egy koncepció részét kellene, hogy képezzék. Van koncepciónk? Ha nincs, akkor minden marad az ötletelés szintjén. Először ki kellene találni, merre szeretnénk haladni, meg kellene kérdezni az itt élő embereket, lám , mennyi ötlet, javaslat merült fel a szűk blogoló csapattól is.Nem szégyen a tanácsokat megfogadni!Olyan vezetőre van szükség szerintem is, aki önzetlen, lelkes, de az önkormányzatot tudhatja a háta mögött. Ld. faluház.Ha vállalkozásban gondolkodik az önkormányzat, akkor ugyanúgy az illető mögé kell állni. Ha nem, akkor fel kell venni egy turisztikai szakembert, aki számonkérhetővé válna a munkáját illetően. Ja, és nem csak Zánkának kellene finanszírozni, hanem az egész Nivegy-völgynek. Erről van szó

Zánkanári 2011.02.26. 14:49:59

@Varga.Zoltán: Kedves Varga Zoltán! "Zánka" borhamisításos írását most olvasom, tehát nem igazán volt lehetőségem válaszolni neki a felvetésre. Mindamellett hadd jegyezzem meg, hogy a blog térben szabad a vélemény. Ha "Zánkának" volt ilyen élménye a völgyben - egyébként egy pincénél nekem is volt! - akkor joga van leírni. Persze ebben az esetben az általánosításnak nincs helye. Ha azt írta volna, hogy a Nivegy-völgyben csupa pancs borokkal találkozott, akkor én most szirénáznék, hogy ez nem igaz. Az, hogy látott pancsolt borokat, ezzel kapcsolatban nem kívánok ellenvéleménnyel élni. Nem voltam ott.
Mindenesetre az én véleményem környékünk bortermeléséről az, hogy az elmúlt években határozottan fejlődésnek indult. Ma már a legkisebb magára valamit adó pincében lehet kézműves, magas minőségű bort találni. No meg persze maradtak pincék a régi állapotban, fejlesztés és beruházás nélkül, akik apáik és nagyapáik 50-100 éves hordóiban próbálják meg a jelen körülmények nagy borát előállítani. Nem fog sikerülni!
Sajnos ez a kettősség jellemzi a Zánkai Borkörzetet, amit legalább magunknak illene bevallani.

palimadár01 2011.02.26. 14:51:11

@Varga.Zoltán:
Kedves Zoltán?Úgy gondolod, hogy a falu turizmusa társadalmi munkában végzett elhivatottságot kell, hogy jelentsen? Ezt Te sem gondolod komolyan?

Zánkanári 2011.02.26. 14:56:07

@Varga.Zoltán: Kedves Vara Zoltán! Az a turisztikai menedzser, akire szükség volna, családapa és dolgozó ember egyszerre. Ezt a munkát pusztán lelkesedésből nem lehet csinálni. Az általad említett példákat nem vethetjük össze az általam felvázolt pozícióval, mert a klubok tevékenysége esetleges. Ha teszik, akkor jó, ha nem, akkor sem érheti szó a ház elejét. Zánka jövője nem múlhat azon, hogy egy klub vezetőnek mennyi a szabadideje!

Yockee 2011.02.26. 15:20:02

@Zánkanári: @palimadár01: @Varga.Zoltán:
Úgy látom, van egy alakulóban lévő kezdeményezés a gazdák részéről, amit kívülállóként elismerés illet, Varga úrral egyetemben. Mivel én is kertbarátkör tag vagyok (inkább már voltam) egy másik régióban, ismerem a működési/ vezetési gondokat. Varga úr nyilván joggal állítja, hogy társadalmi munkában kéne gondolkodni, mert valljuk be ez a leg költséghatékonyabb. Én személy szerint azért próbálkozok különböző ötleteket bedobni, mert ezek esetleges megvalósítása esetén olyan forrásokhoz lehet hozzájutni, amelyek egy profi szakember igénybevételét is lehetővé teszi. Tehát a korábban feldobott 100 mió adott esetben nagyon is valóságos és elkölthető pénz lesz! Csak ahhoz kérem szíveskedjetek az ötleteket feldobni, mert nem fogtok egyről a kettőre jutni. És az kertbarátkör / gazdák érdekeit tartalmazó ötleteket is várjuk! Zánkaráninak: mint történelmet tanult embernek írom: szerintem ne az önkormányzattól várja a közösség a megoldás kulcsát.

andocsari 2011.02.26. 16:55:29

@Yockee: Én úgy tudom, hogy az Önkormányzat hírdetett egy olyan pontot is, hogy vállakozó Önkormányzat. Lásd a Strandot. Miért volna az lehetetlen, ha felvállalna egy olyan összetett feladotokat megoldó iroda működését, amely ezt a sokminden jót, amit a fentiekben leírtak kedves blogoló társaim koordinálná, és valóságos profitot generálhatna belőle. Teljesen mindegy, hogy ezt TDM-nek vagy feltúrbózva akármilyen névvel illetné, a lényeg, hogy profitáló, összetett turosztikai atrakcióvá szélesítené ki. Ehhez kellene a valóban profi szakember. Csak a tiszteletemet, és a megbecsülésemet tudom átadni azoknak az embereknek, akik önzetlenül, szabadidejük, szellemi képességük nagy részét fordítják közösségi munkára minden anyagi szolgáltás nélkül. Meg is tesznek mindent azért, hogy az általuk elvállat közösség irányítását szuperül ellássák. A probláma az, hogy ők megteremtik a lehetőségekhez a talajt, ehhez kellene olyan szakgárda, aki a jó talajba a megfelelő magot ülteti, amit majd le lehet aratni, és profitálhat belőle önkormányzat, gazda, és a polgár. Megvagyok arról győződve, hogy ennek a megvalósítása nem lehetetlen. Ki kell találni a formát, hogy hogyan működtethető, biztosan van rá megoldás, és a beindításához pénzt is lehet szerezni. Ha valóban az elvárásoknak megfelelő módon működne, később nem hiszem, hogy problémát okozna a fenntartása. Ha az emberek látják, hogy van értelme , és látható eredménye, ha még kezdetben nyílván kicsi is, biztosan, hogy csatlakoznának, és részt szeretnének benne venni.

palimadár01 2011.02.26. 17:51:57

@Yockee:
Te egy pénzügyi szakember vagy szerintem, legalább is a bejegyzéseid ezt sejtetik velem. Ettől kezdve Te másként nézed a dolgokat, mint mi, egyszerű emberek.Az ötleteiddel( nem rosszak, és előre mutatóak)keresd fel az önkormányzatot. Borítékolom, hogy nem jársz sikerrel. Hidd el.Vagy próbálkozz, ki tudja...

Varga.Zoltán 2011.02.26. 21:03:26

@andocsari: Kedves Aranka! Megnéztem egy-két környékben lévő és működő TDM alapszabályát.Egyesületet hoznak létre a résztvevők, mely önállóan működik függetlenül az önkormányzatoktól.Az egyesületben résztvevő önkormányzatok minden évben a költségvetésükben határozzák meg a támogatásuk mértékét.Az egyesülés választmánya önállóan dönti el a tagdíj mértékét a végzendő munkához igazítottan és természetésen azt is, hogy kit alkalmaz milyen fizetésért.
Idézet a "Balaton Riviera Turisztikai Egyesület" hatályos alapszabályából:
106 tagja van
"2.1. Az Egyesület önkormányzati elven működő szakmai önszervező, egyeztető, érdekvédelmi és érdekképviseleti társadalmi szervezet. Az Egyesület jogi személy.
2.2. Az Egyesület célja
Alsóörs, Csopak, Felsőörs, Lovas, Paloznak községek közigazgatási területén szervezni a turisztikai vállalkozások tevékenységét, ellátni az idegenforgalommal foglalkozó személyek és cégek érdekképviseletét, marketing feladatait, összehangolni e gazdasági szereplők tevékenységét, fejleszteni a térségben meglévő turisztikai termékek kínálatát."
Ahogyan már az előzőekben utaltam rá először meg kell alakítani az abban résztvevőknek az egyesületet és meghatározni a célokat, ebben egy lehet a zánkai önkormányzat mint résztvevő és nem mint működtető.
A Szentantalfai Hegyközség működtetésének tény adatairól - mint annak elnöke - szívesen adok tájékoztatást, ahol egy közigazgatási alapvizsgával rendelkező kertészmérnök mint hegybíró és egy adminisztrátor dolgozik éves teljes állásban, a tagok száma több mint 600, és ők állítják ki az összes szőlő- és borszármazási bizonyítványt valamint különböző okiratokat.

Zánkanári 2011.02.26. 23:52:40

@Varga.Zoltán: Kedves Varga Zoltán! Nem volt soha arról szó, hogy Zánka, mint a nevét viselő TDM szervezet működtetője legyen. Tagként kértük fel, mint annak idején a többi önkormányzatot is. Felismerve a település érdekeit, tagságával tehetett volna valamit a falu gazdaságáért. E helyett mit tett?
Semmit!
Hátráltatta az egész szerveződést, majd amikor hirtelen megváltoztak a finanszírozás körülményei, azonnal kihátrált az egészből. Az utolsó pillanatban! (Polgármesterünk közölte, hogy ha az állam nem lép, akkor mi sem.) Mintha a helyi gondokat az állam tudná megoldani.
Addig is csak "üzemeltetünk!"
Gerinces, előre mutató magatartás, ugye? (Jelzi, hogy mennyire akarjuk az egészet, ...)

palimadár01 2011.02.27. 00:00:38

@Varga.Zoltán:

Kedves Zoltán,
tudom, hogy nem fogsz válaszolni a kommentemre, mert ezt már egy idő óta megszoktam( bár nem tudom, mivel sértettelek meg és mikor, hogy nem hagy hajlandó válaszolni, ha megszólítalak, de sebaj), és már nem is neheztelek rád ezért, de legalább elolvasod a reakcióimat. Ez is valami. Így is lehet kommunikálni, igaz, egyoldalú. Ebben a blogozásban az a jó, hogy az ember kifejtheti a véleményét egy témával kapcsolatban. De ami számomra még pozitívabb, hogy tanul: egyrészt a beírók véleményét megismerve új tapasztalatokra tesz szert, másrészt az általuk leírt információknak utána olvas. Keresgél a neten, és így is tanul. Harmadrészt figyel a megfogalmazására, javul a helyesírása, szóval mindenképpen hasznos. Tudod, régebben nem kedveltelek, de ahogy a blogon megjelentél, és hozzászóltál a kommentelőkhöz, egyre jobban kezdtelek megkedvelni, sőt, tisztelni. Az utóbbi hozzászólásaid pedig eltérően az előzőektől igazán együttműködő hozzáállásról tanúskodtak. Komolyan. A legutóbbi hozzászólásod azt bizonyítja, hogy nem vagy ellene egy –a térség településeit tömörítő-közös együttműködésnek. Tudod, 106 tag, több település Csopak körül,-de jó lenne, ha mi is meg tudnánk valósítani! nem véletlen, hogy Balatonfüred után a legkedveltebb település címet nyerte el. Nem csupán ők húztak hasznot belőle, hanem a környező települések is. Elolvastam az általad említett működési szabályzatot: ajánlom az egészet elolvasni: www.balatonriviera.hu/info/rolunk/alapszabaly/alapszabaly.html Ezen alapszabály szerint egyetlen település sem játszik felé-vagy alárendeltségi viszonyt. Nem is ez a TDM lényege. Senki nem mondta, hogy Zánka működtető szerepet játsszon.Az együttműködés a lényeg.Benne vagy?

andocsari 2011.02.27. 01:21:36

@Varga.Zoltán: Kedves Zoltán! Én pontosan így fogalmaztam "...felvállalna egy olyan összetett feladotokat megoldó iroda működését...", nem működtetését. Nagyon jó példát hoztál fel a csopakival, ugyanis ismereteim szerint ott is az önkormányzatok lobbiztak a "kis turisztikai kistérség" kialakításáért, és oda is teszik a támogatásaikat is. Meg is van az eredmény, és valószínű hosszú távon még sikeresebbek lesznek ezek a kistelepülések. Én csak arra próbáltam a figyelmet irányítani, hogy nem szabadna elvetni ezt a lehetőséget, és az önkormányzatnak nagyobb szerepet kellene felvállalnia, legalábbis az idulási időszakban. Meggyőződésem, hogy ez belátható időn belül megtérülne számára.

Varga.Zoltán 2011.02.27. 09:30:07

@andocsari: Kedves Aranka! Elnézést, ha félreértettelek, de mindenképpen pontosítani kell, hogy mit értünk működés felvállalásán.Zánka az oktatási és egészségügyi intézményeihez kapcsolodoan társulást működtet, szerintem itt másról van szó, ahogy a környezetünkben lévő példák mutatják.Önálló jogi személyiséggel rendelkező turisztikai egyesület alakulhatna melyben a zánkai önkormányzat is egy tag.A korábbi szerveződés idején amikor Te is testületi tag voltál, az is tervbe volt véve, hogy még Nagyvázsony is csatlakozik.Szerintem is a finanszirozáson bukott el és nem a hozzáálláson, ezért kár "Zánkanári"-nak vádaskodni.Akkor lenne gerinces és előre mutató, ha itt közzé tenné a tervezett költséghozzájárulás mértékét belépni kívánó tagonként, én magánszemélyként is - mint Lídia Borház - jeleztem belépési szándékomat.Remélem egyféle mintaként elfogadhatjuk a csopaki alapszabályt, hogy konkrétumokról tudjunk beszélni, ne csak célozgassunk.A testület úgyan úgy mint korábban szívesen támogat a falú érdekében bármiyen szerveződést. A három nappal ezelőtti ülésen állított fel egy eseti bizottságot 3 taggal és azzal a feltétellel, hogy tanácskozási joggal meg kell hívni a szervezetek vezetőit a rendelkezésre álló - ebben az évben elég szűkös - támogatási javaslat előterjesztésére.

zánka 2011.02.27. 09:49:45

@Zánkanári: Végre úgy értelmezte valaki, már mint TE hozzászólásomat, ahogy azt valójában gondoltam és érzem is. Én nem minősítettem "BORHAMISITÁSSAL" az egész Nivegy Völgy bortermelőit - ahogy azt Zoltán sajátosan értelmezte. Ő megint elővette a régi, rá jellemző magas lovat, és "kioktat". Tessék tudomásul venni Zoltán, hogy itt a blogoldalon - hiszen ezért van - lehet más embernek esetleg más véleménye, nemcsak az ÖN szájíze szerinti. És ahhoz Önnek nincs joga, hogy visszautasítson, sőt zavaros hozzászólásnak nevezzen egy más, esetleg az Önétől eltérő véleményt. Én is megsértődhetnék az ÖN kioktató stílusára,és kijelenthetném, hogy én addig nem írok, míg ilyen bejegyzések születnek, mert Ön ezt tette, de nem teszem, hiszen nincs hozzá jogom meg mindenki írjon a saját, akár - nem egyetemi szintű - hozzászólást, ehhez ugye elismeri, hogy bárkinek joga van.
Én is tudom, hogy van nem is kevés kiváló bor, kiváló termelő a térségben, ami dicsérendő, de miért kell tagadni, hogy bizony van egy-két rossz minőséget termelő, és értékesíteni kívánó gazda, akit példámban, blogomban igyekeztem bemutatni.
Ha ezt Ön tagadja, vagy nem ismeri el, az az Ön dolga, de azért még létezhet, van, mert sajnos nem egy-két esetben ez volt a tapasztalatom, és ugye ez nem baj, talán még jogom is van leírni a véleményemet.

Hál Isten a Varga Zoli borából még nem ittam, így arról véleményt sem mondtam (merészeltem volna), de lehet, hogy bármennyire kiváló bort termel, mégis van olyan ember akinek kóstolás után "esetleg" nem ízlik, mert ugye Kedves, v. Tisztelt Zoltán: Kinek a pap,kinek a papné. Nem vagyunk egyformák, még szerencse.....

Varga.Zoltán 2011.02.27. 09:51:56

@palimadár01: Mindenben benne vagyok ami jó.
Azért egy dolgot megjegyeznék, az 5 tagú testületből - bár megtisztelő módon alpolgármesterként - 1 tag vagyok 1 szavazattal, és van amikor a szavazás során kisebbségben maradok, pl. a falú kábeltv hálozatának eladásánál.Az ellenvéleményemet kizárolag a nyílt testületi ülésen kívánom megtenni, ha van, szerintem ez a demokrácia.
Még mindig sajnálom, hogy nem tudott eljönni a Vince-napi borünnepre.Remélem ezt pótolva a falúházban ott volt velem együtt pár izgalamas rendezvényen Kultura napja, Berecz András, Disznóölés, Pannonhalmi borbemutató, NA-NÁ együttes bemutatkozó estje.

Varga.Zoltán 2011.02.27. 11:11:29

@zánka: Gondoltam, elmondhatom én is a véleményemet a blog szabályai szerint, még akkor is ha nem tetszik.A Nivegy-völgyi bortermeléssel kapcsolatban bárki igaztalanul a a "borgyártás" kifejezést használja ezután is visszautasítom úgy is mint a Hegyközség választott elnöke.Véleményem szerint nem ezen az úton kellene Zánka turisztikai vonzerejét növelni.Szerintem nem voltam kioktató és a kötelességem volt a visszautasítás.Amennyiben úgy gondolja, hogy " Hál Isten a Varga Zoli borából még nem ittam", ez a szíve jóga, bár kevés embert ismerek aki Zolinak szólit és még nem ivott a boromból.

zánka 2011.02.27. 11:32:59

@Varga.Zoltán: Bocs a "Zoliért". Hát igen, ez az!!! Tudja: "a magas ló"
Ha nagyon figyelt volna én nem a Nivegy-Völgyi bor hamísitásról beszéltem, csak bátorkodtam megjegyezni - és ezt kár is tagadni, hogy létezik borhamisítás!!!! Ezt Önnek is illene tudni. Ezzel az ÖNNEL való meddő, és egyoldalú vitámat be is fejezem, értelmét nem látom, kedves "VARGA ÚR". Így remélem jó a megszólítás!!!!

mirr murr 2011.02.27. 22:14:32

@zánka: Kedves Zánka, Kedves Varga Zoltán!
Nem szeretném a békebíró szerepét betölteni, így "csak" leírom tapasztalataimat a borosgazdákkal kapcsolatban.
Kezdem Zánkával:
Varga Zoltán pincéjénél volt alkalmam megkóstolni a juhfarkot.Aki szereti az extra száraz bort, nagyon ízleni fog neki.
Szentantalfa:
Dobosi pince: Zánkai Philippe de Chalendar, vörösborban nálam a csúcs!
Cse-ki pince: a Domina fantázia nevet viselő boruk (is) kiváló.
Molnár pince: ami (többek között) nagyon ízlett, a furmint!
Pinceszövetkezet: talán a legjobb rajnai rizlinget ittam!
Gergely borház: száraz cserszegi, ezt mindenkinek meg kell kóstolni
Péringer Anti: 2007-es csicsói juhfark, szenzációs!
Vidosa pince: olaszrizling, hihetetlen zamattal!
Mersics porta: szintén olaszrizling és persze az elmaradhatatlan kifli!
Tagyon:
Horváth Borház: Zengő, eszméletlen illattal
Balatoncsicsó:
Szarka Pince: legényfogó olaszrizling!
Szabó és Fia Borpince: száraz muskotály, ezt szintén mindenkinek meg kell kóstolni!
Szentjakabfa:
Steierlein Pince: olyan, de olyan olaszrizlinget ittam!!!!

Már látom több mint három pincénél nem voltam, így pótolnom kell.
Ami biztos a felsorolásért garanciát vállalok, egytől-egyig kiváló bor.

A pünkösdi borünnep június 10-12.

Mirr Murr

Varga.Zoltán 2011.02.27. 22:39:51

@mirr murr: Kedves Macsek!Ragyogó és frappáns az összefoglaló, a legszebb dicséret a Nivegy-völgyi borokról amit eddig olvastam, remélem még több pincét sikerül meglátogatni a pünkösdi borünnepre készülve.
süti beállítások módosítása