A hír szent, a vélemény szabad

Ars poetica:

Közélet, helyi politika, kultúra, turizmus bor és stílus ... egy kicsit másként, mint ahogy megszoktuk. Mi..., itt..., Zánkán.

Új kommentek

Címkék

100 milló forint (1) 60 millió forint (1) a (1) adóemelés (2) adókedvezmény (2) advent (1) alakuló (1) alkotmány (1) állami apanázs (2) állami normatíva (3) alsóörs (1) amc (1) amen (1) apeh (1) aprópénz (1) a kis jézus megszületett (2) balatonfüred (2) béremelés (1) beszélgető show (1) bíróság (1) bizottság (1) bóka istván (1) bölcsőde (1) boldog új esztendőt (1) bor (4) borászat (4) borkóstoló (3) bormarketing (1) btk (1) bu 10 (1) bv (1) célkitűzés (1) civil szervezetek (4) család (2) csipkerózsika (1) csőd (1) csónakkikötő (2) demokrácia (3) együttműködés (4) éjféli mise (1) életképtelenség (1) élmény (4) facebook (1) fapuma (1) fényes jövő (1) filep miklós (1) fiúk a klubból (1) forralt bor (1) fövenyfürdő (3) gazdaság (5) gazdasági csapda (2) gazdasági program (1) gladiátor (1) gundel károly (1) gyermek (1) gyes (1) gyic (2) hatalom (1) hatalom hálójában (1) hegyestű (1) hellókarácsony (2) Heltai Jenő (1) helyi adó (2) helyi politika (4) hiány (1) hitelfelvétel (1) hofi géza (8) horgászhely (2) ifjú titán (2) indapass (1) intézmények megtartása (1) in medias res (1) iskola igazgató (2) jegyző (2) káli medence (1) Karácsony (1) képviselő testület (9) Kern (1) kistermelők (1) Kis Herceg (1) költségvetés (1) kommentelők (2) közélet (4) közlekedés (1) közművelődés (1) közoktatás (1) közpénz (1) kultúrház (3) kútfő (2) liba vacsora (2) Lídia Borház (1) lidó (1) madách imre (1) mainstream (2) Márai Sándor (1) margó (1) médiapiac (1) megszorítások (1) metró építés (2) mikepércs (1) munkahely (1) munkahelyteremtés (3) művelődésszervező (5) nagy kulturális hátraarc (2) nagy megindulás (1) nagy vagy (1) nick név (1) nivegy völgy (4) nosztalgia (1) nyilvánosság zánkán (2) önfeláldozás (1) önkormányzat (8) ön kormányzatiság (1) orvosi ellátás (1) óvoda (1) pályázat (2) parti sétány (1) percemberke (2) Pilátus a credo-ban (1) polgármester (10) polgármesteri programbeszéd (1) Presser (1) profitcenter (1) programbeszéd (1) programszervezés (2) programturizmus (1) ptk (1) regisztráció (1) rendezvények (5) rendőrség (1) repül a nehéz kő (1) Saint-Exupéry (1) saját (1) slussz passz (1) St. Márton (2) stratégia (2) struktúraváltás (4) sült gesztenye (1) sümegi vár (1) Szent Balázs-hegy (2) szerkesztő urunk (2) szilveszter (3) szja (1) tagore sétány (1) tágra nyílt szemek (2) Tagyon-hegy (2) támogatás (2) tdm (3) tervezés (2) tímár péter (1) tragédia (1) turizmus (9) turizmusfejlesztés (1) turizmus marketing (5) tv interjú (1) újbor ünnep (3) új évi köszöntő (1) ülés (1) üvegtigris3 (1) üzemeltetés (1) vagyonfelélés (1) vaksi sors (1) választási ígéretek visszavonása (2) választójogi törvény (1) vendég elégedettség (4) vincze ottó (1) virtsaft (1) vita (1) vonzerő (4) weboldal (1) wlassics gyula díj (2) zánkai hírmondó (2) zánkanári statisztka (1) zánka tv (6) zimmerferi (4) zorán (2)

A dakoták már a spájzban vannak ... - avagy Zánka és a közművelődés

2011.10.29. 15:59 :: Zánkanári

Döglött ló 03.jpg

Az előző posztban megjegyeztem csendesen, hogy "Dögöljek meg, ha értem!" - Hofi után szabadon. Nos, mai témánk esetében sem vagyok egyszerűbb helyzetben. Egy híres, sokat hallott dakota mondás villog szemeim előtt, mint a gyújtó hibás neon reklám a helyzet kapcsán: "A jó dakota, amennyiben meggyőződött róla, hogy megdöglött a lova, szépen, csendben leszáll róla". Emlékszünk a bölcs szavakra? Mindenesetre változatlanul szemléletes kép útravalóul mindennapjainkra. Ha azt tapasztaljuk, hogy valami nem működik, hagyjunk fel a dologgal, hiszen nem sok értelme maradt.

A zánkai Művelődési ház 2010 - 2011. évi működését megfigyelve ez az érzésem támadt. Ez a valaha szebb napokat látott, deli mén mára bizony kellően halottnak tűnik. Mi több, eddig soha nem tapasztalt módon új versenyzők sorakoznak a rajtvonalhoz, annak reményében, hogy új, tüzesebb, és ami a lényeg, kevésbé halott paripájukat hadra fogva megpróbálják a tetemet a játéktér szélére tolni . "No ez azért már valami!" - szokta volt említeni "házi szerzőnk", a humor egykori, koronázatlan királya. (Mármint, hogy itt is a Hofiról van szó. A szerk.) No, hát akkor lássuk a komát közelebbről:

Mi az alap probléma? Érdemes minden esetben ezzel kezdeni, mert az origóból indulva több dolog automatikusan másként látszik. A casus bellit lényegében polgármesterünk szolgáltatta néhány évvel ezelőtt, mint ahogy arról is beszámoltunk itt. Azóta folyik a zánkai közművelődés kálváriája, amely mára már lassan a teljes szétesés szélére sodródott. Az ok egyszerű: a közművelődésből, a közös programok és élmények számára befogadó, koordináló és irányító szerepű klasszikus népművelésből átváltottunk puszta programszervezésbe. Ez a mai probléma-hegy rákfenéje és okozója. Vagy nem tudjuk, hogy mi a különbség a kettő között, vagy nem akarjuk belátni, hogy néhány éve nem döntöttünk jól. Akkor, amikor polgármesterünk, véleményem szerint - az akkori testületben fennálló erőviszonyok és ellentétek finom szövésű hálója alapján - a testületi döntés felelősségelkenő köpönyege mögé bújva, személyes ellentéte miatt önhatalmúan megszüntette Zánkán a közművelődést. Úgy tűnik, a falu érdekében nem született jó döntés. Vagy akkor, vagy azóta.

Szakmailag természetesen pontosan megítélhető - különösen a lavinát elindító első döntés óta eltelt évek történéseinek ismeretében - hogy a kultúrház működése jelen felállás szerint teljesen alkalmatlan a klasszikus népművelői, települési társadalomszervezési, közösségfejlesztési feladatai ellátására. Mert, ha ez eddig valaki előtt nem lett volna világos, egy települési művelődési ház funkciója nem egyenlő a szórakoztatással. Annál sokkal bővebb. Nem beszélve arról, hogy különböző korosztályok várják, hogy "ajánlatot" kapjanak a kultúrháztól szabadidejük értelmes eltöltésére. A casus belli óta ez nem jut eszébe sem polgármesternek, sem testületi többségnek. Számomra úgy tűnik, hogy a cél mára odáig degradálódott, hogy oldjuk meg valamilyen módon az évi 10-12 program lebonyolítását az eddigi hagyományokra támaszkodva, lehetőleg botránymentesen, pénz nem számít. És ezt nem sikerül évek óta a falu megelégedettségére megoldani. Mára ott tart a dolog, hogy önszerveződő csoportok veszik kezükbe a szervezést, és jó érzékkel nyomulnak be a hivatalos, "felkent" programszervezők által üresen hagyott, tekintélyes méretű terekbe annak érdekében, hogy mégis csak történjék valami értékes, hasznos, vagy egyszerűen csak szórakoztató velünk, a falu apraja-nagyjával.

Persze tudjuk, hogy nincs új a nap alatt. Cui prodest? - mondja az, aki régóta, vagy egyáltalán beszél latinul, azaz: kinek az érdeke? Az augusztus végi, sikeres strandi szezonzáró őrület után még nem volt világos, hogy mi történik kicsiny falunkban, egyszerűen csak tetszett a program, de nagyon. Aztán jött a szüreti felvonulás, s az őszi lágy szellőben terjedő kósza hírek először arról szóltak, hogy két felvonulás szerveződik. Egy "kultúrházi" és egy "Nanás". Úr Isten! - gondoltam. Ez már a téboly egyre konkrétebb jele. Aztán tisztult a kép, és kiderült az, aminek aztán részesei lettünk. A szervező team - a falu apraja és nagyja, meg persze a borút egyesület - szervezett egy remek programot a programszervezők nélkül, megmutatván, hogy mire képesek.

Ezek után borult ki az a bizonyos "farba", amivel - tudom, - inkább elő szoktak jönni, de itt kidőlt, mint a vázsonyi malomban annak idején az a liszteszsák, amit füllig dzsoni, a pék segédje 48 kisfröccs nem elhanyagolható hatása alatt kezdett el emelgetni, majd egyensúlyát veszítve elegánsan a falhoz kente az egészet. Nagyon megtapsoltuk a mutatványért.

Történt ugyanis, hogy önkormányzatunk legutóbbi ülésén tárgyalt egy beadványt, amelyben a kérelmezők kérelmezik, hogy a művelődési ház működtetése rájuk bízassék. A kérelmezők természetesen a strandi záróbuli és a szüreti fesztivál sikeres szervezői. És már is ömlik ki ama bizonyos szög a zsákból. Derül a fény arra, hogy ki, mikor miért tette, amit tett, persze szimpatikusan, elismerve, a falu érdekében. Ez aztán a kaffkai feszültség! Van egy "döglött lovunk", és van egy avanzsáló, lelkes és sikeres csapatunk. Meg persze van a jog, ami néha beteszi a kezét-lábát ügyeinkbe. Ugyanis dicső önkormányzóságunk az egykoron daliás paripával - a hírek szerint - több éves szerződést kötött, amiből valószínűleg hosszú, vagy költséges kimászni. Tehát a ló megdöglött, és a dakota tanácsadóink szerény véleménye szerint is le kellene róla szállni, csakhogy nem olyan egyszerű dolog, ha jó időre magunkhoz láncoltuk. Ezt a drámai helyzetet megírni sem lehetett volna rendesebben. Évtizedek óta tapasztalom, hogy az élet könnyedén, laza csuklómozdulattal képes lepipálni bármelyik nagy hírű hollywood-i rendező csillagot.

De én itt valamit nagyon nem értek. Miért köt több éves szerződést egy önkormányzat, messziről jött emberrel, ha nem muszáj, amikor lehetőség van 1+1, vagy 1+2 éves - és még sorolhatnám a variációkat - szerződést kötni, ahol megmarad az esély arra, hogy a messziről jött ember teljesítménye alapján legyen hosszabbítva a kontraktus. Ekkora amatőrséget már régen tapasztaltam. El se hiszem ... Ebben a helyzetben újra felmerül a kérdés. Mi okozza ezt az érthetetlen helyzetet? A dilettantizmus, vagy a szándék? Egyik rosszabb, mint a másik!

A reménytelennek tűnő jogi helyzet mellett még fűszerezi az egészet az, hogy a két csapat által szervezett programok látogatottsága, - értsd: elfogadottsága - egészen eltérő. Programszervezőink programjai akkor számíthattak sikerre, ha nagy "nevet" hoztak ingyen, - igaz, hogy akkor kevés zánkai néző mellett a fél Balaton-felvidék a nézőtéren ült, - vagy ingyen kóstolóprogramra invitálták a művelődni vágyók tömegeit. Mindamellett az avanzsálók eddig szervezett programjai is ingyenesek voltak, sőt a szüreti felvonulást is az ingyen eszem-iszom, dínom-dánom, vidám taps a fej felett jellemezte, de ezek a rendezvények a faluban élő emberekkel együtt szerveződtek és valósultak meg. Ez hatalmas erőt jelent egy program számára, ezt megérzik a vendégek is, ettől válik jóvá, élvezhetővé az egész. Zánkára hozni a Rolling Stones együttest, - igazán nagy durranás lenne! Lássuk be! - nem kell más, mint egy telefon és némi kitartás, meg persze egy halom pénz. A falu népét megmozgatni, bevonni a szervezésbe, ezáltal tartalmassá tenni az egészet, évek munkája, személyes, jó kapcsolatok kérdése. A programszervezők, véleményem szerint itt követték el a legnagyobb hibát. Nem alakították ki és nem ápolták, egyengették, kezelték ezeket az egyre mélyülő emberi kapcsolatokat. Ezért fordulhatott elő az, hogy a Halász napok rendezvény élő zenés, táncos programján 8-10 érdeklődő mellett 2, 10 év alatti gyermek ropta a táncot mindössze. A zenekar nyomta az üres teremben, az önkormányzat pedig fizetett, mint az a bizonyos katonatiszt. A mi adóforintjainkból! Olyan programokra nincs szükség, amire a zánkai lakosság nem kíváncsi. Ez biztos. Avanzsálóink, bár szép keringőt lejtettek, a baj csak az, hogy nem játszik a zenekar. Nincs helyzet, nincs mire avanzsálni! De hát akkor mit tegyünk?

Javaslom, találjuk ki, hogyan tudunk minél hamarabb leszállni a mi döglött lovunkról! Ezután pedig körültekintőbben, több felelősséggel, több szakmaisággal keressük és találjuk meg a megoldást a problémánkra. Mert:

"Az élet szép... tenéked magyarázzam?" (Heltai Jenő)

Szólj hozzá!

Címkék: polgármester kultúrház hofi géza művelődésszervező wlassics gyula díj Heltai Jenő

A bejegyzés trackback címe:

https://zankanari.blog.hu/api/trackback/id/tr173335356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása